Джаз, който тупти в сърцето й: Хилда Казасян пленява публиката със своя талант и неподправеност по време на концертите от националното си турне

Джаз, който тупти в сърцето й: Хилда Казасян пленява публиката със своя талант и неподправеност по време на концертите от националното си турне

На 11 май започна националното турне на Хилда Казасян Jazz & Me 2, продължение на успешното турне на певицата Jazz & Me от 2014 г. Спирките този път са 7, като три от концертите (в Стара Загора, Пазарджик и Пловдив) вече минаха при огромен интерес от страна на публиката, а Хилда беше посрещната в пълни зали. Следващите изяви са в Русе (25 май), Варна (26 май) и Добрич (28 май), а финалът ще бъде на 1 юни в зала „България” в София. Днес Хилда обяви, че билетите за концерта й във Варна вече са изчерпани, затова тя ще направи извънреден концерт, който ще се проведе същия ден (26 май) от 21:30 ч. Вокалистката представя своята музика заедно с Христо Йоцов (барабани), Живко Петров (пиано), Михаил Йосифов (тромпет) и Димитър Карамфилов (бас).

След концерта си в Пловдив в своята официална фейсбук страница Хилда Казасян написа: „Еееееееееееех, Пловдив!!! Обожавам този град! Благодаря ви за прекрасната вечер!!! Благодаря ви, че винаги се чувствам у дома си при вас!!!“ Публиката също изрази своята любов и благодарност в коментарите под публикацията, а днес ви предлагаме да прочетете впечатленията на младата джаз певица Анна Бораджиева от концерта на Хилда в Пловдив, който се проведе в събота миналата седмица.

Забавна, искрена, безкрайно чувствена и в същото време реална и красива - такава е Хилда в огледалото на публиката, с всички онези трудности, житейски уроци, които певицата свободно облича в музиката си и споделя с широка усмивка. Концертът в Пловдив беше част от националното турне на Хилда, което неслучайно се нарича Jazz & Me 2. Джазът е толкова силно пропит в нея и е особен белег на наследството, което остави маестро Вили Казасян. След загубата на баща си, за когото всички тъгуваме, Хилда Казасян има нов проект – концерт в негова чест, и в съботната вечер го почете, изпълнявайки една от песните в проекта - дуета с Живко Петров „Да е влюбен този свят“. На сцената Хилда не играе роли, защото именно това е и джазът, който тупти в сърцето й - истината, без маски, чистота на човешката душа, с белезите и любовта, която лекува всичко.

Тази сладост от нейното присъствие те кара да се отпуснеш удобно в креслото на собствените си истини, да не си слагаш маската поне тази вечер. А и сцената бе аранжирана подобно на хол, в стила на домашния интериорен дизайн с разположени на места лампи до музикантите, лампи, светещи с приглушена топла светлина. В единия край имаше тарамбуки, на които Хилда (все пак е учила в специалност с ударни инструменти) направи невероятно шоу в сътрудничество с барабаниста Христо Йоцов. Той след толкова много години на сцената и огромен опит като музикант, с тази негова възвишена скромност, може да се опише с една дума – Звезда, но в смисъла на светлина. Аранжирал е почти всички песни на Хилда, както тя спомена, и е неин първи братовчед. Той не е искал името му да се повтаря цяла вечер - това не се получи, разбира се.

Невероятна светлина беше и Живко Петров зад рояла. С неговия голям принос за реализацията на концерта, изтънчен джентълмен, както винаги, със своите импровизации завладя публиката.

Имаше толкова много обич на сцената и уважение между музикантите, към публиката и от публиката - сякаш бяхме на гости на приятели. Толкова близки се почувствахме и с любимите джаз класики, които Хилда изпълни с нов поглед като Fever, Summertime, Big Spender, L-O-V-E, както и боса нова песни. Чухме любимите ни нейни парчета „Различна“, новата и първа изцяло авторска песен „Ако си тук“, „Хип-хопът тропа“ на Христо Йоцов. За пореден път блестя вокалният професионализъм на певицата.

Освен че всеки от музикантите, взел участие в концерта, е от световна класа и заедно са като музикална сплав, то и поотделно всеки от тях на сцената беше със собственото си уникално присъствие, излъчване, особености и пъстрота. Например, за басиста Димитър Карамфилов Хилда каза, че е феноменално как винаги е с шапка с козирка и я сваля в единствения случай - когато концертът му е харесал. Като потвърждение на нейните думи, когато цялата зала в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив стана на крака, басистът хвърли във въздуха своята шапка.

И разбира се, по време на концерта не спираше да ни отнася меденото звучене на тромпетиста Михаил Йосифов, който направи звученето още по-слънчево и притегателно.

Хилда разказа за силната й връзка с град Пловдив и в този смисъл сподели истории, с които чрез непринуденото си поведение и всички онези забавни моменти, разсмиваше искрено цялата зала.

Публиката си тръгна с широка усмивка, пропита с любовта, която се изля тази вечер в близостта на човешките емоции и чувства. Навън, обединени в джазовите хармонии на цветните булеварди и мокрите от дъжда паважи, битието продължи някак стилно и леещо се.

На снимките: кадри от концерта на Хилда Казасян в Пловдив. Още снимки може да разгледате чрез бутона „Галерия“. Източник: фейсбук страницата на певицата