Джаз измеренията на танго и фламенко музиката, както и джаз концерт на струнен квартет в програмата на новия фестивал „Камералия“

Джаз измеренията на танго и фламенко музиката, както и джаз концерт на струнен квартет в програмата на новия фестивал „Камералия“

С три концерта, които поставят танго и фламенко музиката в джазов контекст, както и с джаз импровизации на струнен квартет, започва новият софийски музикален фестивал „Камералия“. С артистичен директор пианиста Людмил Ангелов, неговото мото е „Камерната музика като страст“. На 10 октомври ще чуем международния квинтет „5/4 Tango“, на 19-и – фламенко триото на Циганската кралица Росарио Монтоя, а на 27-и – полския струнен квартет „Атом“.

„Със своята оригинална концепция събитието има желанието да бъде Камерния фестивал на София. Моята идея е да представя камерната музика в оригиналния й вид – създаването на музика от група хора, събрали се с желанието да музицират. Те дават на публиката удоволствието и интимността от споделянето на музика, която се прави на момента от всички на сцената. Тя дава свобода и е една от най-богатите, тъй като освен в своята индивидуалност, трябва да се вслушаш в това, което правят колегите и партньорите ти. При всички случаи ансамбълът е този, който прави програмата.“ – обясни концепцията и въздействието Людмил Ангелов.

Начало на разнообразната програма поставя днес в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ новият ансамбъл „5/4 Tango“. Той е основан от пианиста Людмил Ангелов с подкрепата на четирима негови приятели и колеги – аржентинския бандонеонист Матиас Гонзалес, сръбския цигулар Йован Богосавлевич, китариста Цветан Недялков и Маргарита Калчева – контрабас. Именно за такава формация – квинтет, Пиацола съставя „новото танго“ и го преплита с много други жанрове, преди всичко с джаза, обясни Людмил Ангелов: „Събира ни общата страст към тази музика и това, което тя представя като много широка гама на емоции. Подбрали сме програма с по-известни произведения и други, които са много по-малко познати. Това дава този широк поглед върху различни аспекти на музиката на Пиацола. Тя е много богата на всякакви отсенки на емоции – от радост през тъга дори до трагедия. И всичко това е прекрасно създадено именно от ансамбловото музициране.“

В програмата на концерта тази вечер ще чуем „Четирите годишни времена от Буенос Айрес“, както и други любими на музикантите танга от Астор Пиацола. Това ще е вторият концерт на формацията „5/4 Tango“, която направи своя дебют на Празниците на изкуствата „Аполония“. „Чудесно беше! В края на концерта публиката стана на крака и това винаги ти дава увереност, че си на прав път. Нямахме много време за репетиции, но всичко вървеше много лесно. Нашият бандонеонист е много ценен, защото познава в тънкости тази музика и много помогна да се сработим помежду си.“ – разказва Людмил Ангелов.

„Камералия“ продължава с концерт на Циганската кралица Росарио Монтоя. Нейното „Фламенко трио“ с цигуларя Самуел Кортес и вокалиста Мануел Сарсана ще представи най-новия си албум Pasion por ti („Страст по теб“), чиято премиера бе това лято в Мадрид. „Тук отново имаме смесване на стилове – не чисто фламенко, а малко типичен ансамбъл – пиано, цигулка и вокал. Идеята на музикантите е да има смесване с намигване към класиката. Те вплитат много добре в необкновените за стила инструменти спецификата на фламенко звученето, различните настроения и начини, по които се предава музиката в този стил. Тримата много умело и с добра мярка успяват да сложат по малко от двете съставки.“ – разказа за музиката им Людмил Ангелов. Събитието е на 19 октомври в Софийската градска художествена галерия.

Пак там, но на 27 октомври, ще чуем полския струнен квартет „Атом“ в чисто джазов концерт. „Струнният квартет е емблематичният състав за класическата камерна музика. Но „Атом“ са известни с това, че свирят джаз без никога да слагат ноти на своите пултове. Те са били партньори на някои от най-големите джазови музиканти в света, привнасяйки тази оригиналност на звученето на класическия квартет, което не е типично за джаза, но е много хубаво и красиво. И те го правят майсторски.“ – казва артистичният директор на „Камералия“.

Всички концерти са от 19:30 ч. Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“. Артистите идват у нас с помощта на „Институт Сервантес“, Полския институт в София и Посолството на Аржентина.