„Джаз истории“ на Джаз ФМ гостува на „Джаз форум Стара Загора“. В богатата си програма фестивалът ни среща със значими артисти от България, САЩ, Австрия, Франция, Италия и Армения

„Джаз истории“ на Джаз ФМ гостува на „Джаз форум Стара Загора“. В богатата си програма фестивалът ни среща със значими артисти от България, САЩ, Австрия, Франция, Италия и Армения

Проектът „Джаз истории“ за описване на историята на българския джаз чрез разказите на неговите създатели излиза за първи път извън ефира на Джаз ФМ и ще гостува на „Джаз форум Стара Загора“. Инициаторът на програмата Светослав Николов бе поканен като лектор на фестивала, за да представи акценти от записаните до момента десетки интервюта, да покаже снимки, издирени в личните архиви на музикантите и да срещне слушателите с музика, която в продължение на десетилетия бе изчезнала от публичното пространство или дори никога не е била излъчвана.

Присъстващите в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в петък от 17:30 ч. ще чуят думите на значимите ни джаз артисти – Лени Вълкова, Милчо Левиев, акад. Васил Казанджиев, Димитър Симеонов, Недко Трошанов, Мими Николова, Лиана Антонова, Камелия Тодорова… Те разказват за последните години от първия етап на професионалната ни джаз сцена в края на 40-те и началото на 50-те, за преосноваването й в края на 50-те и за последващото й развитие. С историята на тяхната музика от самите творци ще научим как джазът винаги е намирал пътя си към публиката и е бил център на свободния дух.

Слушателите ще получат важна информация за основаването и дейността на големи състави като „Джаз Овчаров“, „Джазът на младите – второ издание“, Естрадния оркестър на Българското радио и телевизия, оркестър „София“ и Софийския естраден оркестър, за шумните битки и тихите борби срещу цензурата, за достигането на българския джаз до сърцето на забавлението в САЩ – Лас Вегас.

Светослав Николов ще разкаже и за ролята на „Джаз истории“ за завръщането сред публиката на бележити джаз артисти, които бяха останали в периферията на общественото внимание в продължение на десетилетия, но никога не са били забравяни.

Предаването „Джаз истории“ се излъчва по Джаз ФМ в петък от 22 ч. с повторение в неделя от 14 ч., а всички събрани материали – разкази, архивни снимки и записи – се публикуват в секцията „Интервюта“ на сайта на единственото радио за джаз у нас – Jazzfm.bg.

Тази година „Джаз форум Стара Загора“ с директор Венцислав Благоев се провежда под мотото „Осем стъпки към безкрая на джаза“. Началото бе с основания от него проект „Джаз за деца“, който покани малчугани в чудния свят на музиката със събития в парк „Пети октомври“ на 3, 4 и 5 юни. Днес започва основната концертна програма, която се провежда на Античен форум „Августа Траяна“. Първият концерт от 19:30 ч. е на Пиер Маркюс квартет със специалното участие на Батист Ербан (Франция), които от 11 ч. ще проведат в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ майсторски клас за джаз импровизации и комбо състави. Вторият концерт за вечерта ще бъде на BalK@N Fusion Band с Недялко Недялков – кавал, Владимир Кърпаров – саксофон, Константин Костов – пиано, Игор Спалати (Италия) – контрабас, Борислав Петров – барабани.

След лекторията на Светослав Николов утре в 17:30 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в 19:30 в първия концерт ще чуем Франческа Тандои и Даниеле Кордиско трио (Италия), а след това – Мая Нова квартет със специалното участие на Рик Маргица (САЩ). С тях ще свирят Любо Цанев – пиано, Димитър Карамфилов – контрабас, и Стефан Горанов – барабани.

В последния фестивален ден ще слушаме Антони Дончев с неговия проект 6UP със специалното участие на Георг Брайншмид (Австрия, контрабас). На сцената ще са още Атанас Хаджиев – кларинет/саксофон, Венцислав Благоев – флюгелхорн, Александър Логозаров – китара, Мартин Хафизи – барабани. В съботната вечер на сцената излизат и „Траяна Глас квинтет“ в състав Цвети Христова, Люси Георгиева, Грета Станева, Станимира Ботевска и Станчо Станчев. Военен бигбенд Стара Загора с диригент кап. Цветомир Василев закрива основната фестивална програма с концерт със специалното участие на Йерванд Маргарян (Армения) – тромпет. С тях ще свирят Венцислав Благоев – тромпет, и Добромир Добрев – алт саксофон, и ще пеят вокалистите Милица Гладнишка, Цветомир Цанков и Лиляна Дойчева.

Днес, утре и вдругиден „Лайв Зара джазтет“ ще води фестивални джемсешъни от 22:30 ч. в ресторант „При кмета“. Благодарение на подкрепата на Община Стара Загора и местния бизнес, както и на всеотдайния труд на организаторите – Община Стара Загора и фондация „Джазтет“, входът за всички събития е свободен.