„Джаз импровизации с ноти и бои”, концерти на Джаз формация „София”, Софийския духов оркестър, Alexandroff Ragtime Band и още културни събития в столичните паркове тази седмица

„Джаз импровизации с ноти и бои”, концерти на Джаз формация „София”, Софийския духов оркестър, Alexandroff Ragtime Band и още културни събития в столичните паркове тази седмица

Джаз формация „София” ще представи два специални концерта тази седмица. С духова група от Симфониета „София” музикантите ще свирят от 18 ч. на 28 август (четвъртък) на откритата сцена в парк „Люлин”. Същия ден от 14 ч. те ще посрещат пътниците на Терминал 2 на летище „София”. В събота от 19:30 ч. на откритата сцена пред театър „София” джаз съставът ще закрие фестивала „Остров на музиката”.

По-рано на 30 август отново в парка „Заимов” – концерт за деца „Джаз импровизации с ноти и бои”. След 11 ч., забавлявайки се заедно с „Венци Благоев джазтет”, малчуганите ще обогатят своите познания в областта на музиката и рисуването.

Софийският духов оркестър ще зарадва своите почитатели с три концерта на открито от петък до неделя. На 29 август (петък) музикантите ще свирят в Градската градина, на 30 август (събота) – на Лятната естрада в Борисовата градина, и на 31 август (неделя) – пред Народен театър „Иван Вазов”. Концертите започват в 18 ч.

На Лятната естрада в Борисовата градина от 18:30 ч. в петък почитателите на кънтри музиката ще слушат групата Lilly of the West, а след концерта на Софийския духов оркестър в събота, в неделя с начален час 18:30 ни очаква среща с Alexandroff Ragtime Band.

Фестивалът „Камерна класическа музика на открита сцена” ще се проведе от петък до неделя включително с три концерта от 11 ч., които ще бъдат представени на Лятната естрада в Борисовата градина. В първата програма „Сюрприз” единственото у нас дуо флейта и туба – Росица Бояджиева и Николай Темнисков, ще представят познати пиеси от Росини, Бетовен, Кауфман и други обичани автори в своите необичайни интерпретации. Германецът Ян Тегтмайер (виола) и Франческо Деси (виолончело), заедно с Роэсица Бояджиева и Николай Темнисков, ще преминат през европейските и българските музикални традиции с нови и класически произведения във втория концерт. Програмата „Мост” включва музика от различни епохи и завършва със световна премиера на Квартет за флейта, виола, виолончело и туба от Ян Тегтмайер, написан специално за тазгодишното издание на фестивала. В последния фестивален ден музикален калейдоскоп „От Лехар до Майкъл Джексън” ще представи Брасквинтет „София”, съставен от членове на музикалните формациии на БНР. Всички събития са с начален час 11. Проектът е част от Календара на културните събития на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г.

В събота от 11 ч. в Южния парк театър „Сириус” ще представи спектакъла за детска публика „Кучето, което не можело да лае” с участието на актьорите Мария Атанасова и Илиян Стоилов.

На 28 август 2014 г. в Галерията на открито в Градската градина пред Народния театър се открива изложба на младия фотограф Здравко Йончев, която представя забравената архитектурна красота на старите минерални бани в Овча купел, Горна баня и Банкя. Общо 37 снимки ни въвеждат в атмосферата на отдавна затворените и очакващите нови посетители някога в бъдещето минерални бани. Многоцветни плочки, озеленени тераси, овални сводове, внушителни входни зали и носещи усещането за здраве зали с басейни – до 10 септември изложбата ни показва елементите от онова богатство, заради което римляните са превърнали нашия град в център, а днес стои неизползвано.

В градинката „Кристал” е представена изложба за бездомните кучета, за които доброволци се грижат с много любов в приюта на Animal Resecue в Долни Богров.

Снимка: авторът.