Джаз иконата Джордж Гарзон предава уменията си в джаз импровизацията на майсторски клас на „Джаз форум Стара Загора 2014“

Джаз иконата Джордж Гарзон предава уменията си в джаз импровизацията на майсторски клас на „Джаз форум Стара Загора 2014“

Забележителният саксофонист Джордж Гарзон, когото определят като гуруто на съвременната импровизация, ще води безплатен майсторски клас на „Джаз форум Стара Загора 2014“. Той ще ни запознае с възможностите за изява на импровизацията на 13 юни, а вечерта ще свири произведения на български джазови композитори като гост-солист в проектите на Петър Славов – син и Биг бенда на Българското национално радио.

На голямата джазова сцена Джордж Гарзон става популярен през 1972 г. с триото The Fringe с участието още на басиста Джон Локууд и барабаниста Боб Галоти. Пред годините той свири с Майкъл Брекър, Еди Гомез, Денис Ъруин, а като част от нонета на Джо Ловано става носител на наградата „Грами“. Композиторският му подход се отличава с това, че съчетава противоположни по емоция мелодични линии – лирика с експлозия на бурни чувства. Като педагог Джордж Гарзон развива уникална методика по импровизация – лекциите и демонстрациите му как два часа може да се импровизира само върху 5 тона му спечелват прозвището „гуру на импровизацията“. През последните 25 години Гарзон преподава в колежа „Бъркли“, в Университета на Ню Йорк и в други престижни учебни заведения. Сред учениците му са Джошуа Редман, Бранфърд Марсалис, Марк Търнър, Данило Перез и др.

Оригиналната българска джазова музика е акцентът на новото издание на „Джаз форум Стара Загора“, който ще се проведе от 12 до 14 юни сред останките на напълно реставрирания в края на миналата година античен форум „Августа Траяна“. Сред участниците са още Милчо Левиев, Любомир Денев, Марио Станчев, Антони Дончев, Димитър Бодуров, Васил Спасов, Даниел Идалго и Лионел Мартин. Фестивалът ще почете наследството на Румен Тосков – Рупето, Георги Борисов, Иван Спасов.

Повече за „Джаз форум Стара Загора 2014“ ще откриете на сайта ни тук.

Пълната програма сме публикували тук.