Джаз и в Плевен - започва „Есен джаз фест“. Тази седмица любимата ни музика звучи още на фестивали в Хасково и Пловдив

Джаз и в Плевен - започва „Есен джаз фест“. Тази седмица любимата ни музика звучи още на фестивали в Хасково и Пловдив

Семейството на джаз фестивалите се разширява с първото издание на международния „Есен джаз фест“ в Плевен. В момента градове – домакини на джаз фестивали, са София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Хасково, Димитровград, Казанлък, Благоевград, а също и с. Кърпачево на Деветашкото плато край Ловеч и връх Перелик над Смолян. Тази седмица джазът ще достигне до сърцата на почитателите освен в Плевен, още и в Хасково и Пловдив. Всички събития са при свободен вход.

Международен „Есен джаз фест“ от тази година в Плевен

След като през миналата година джаз музиката изпълни залите на Художествена галерия „Проф. Илия Бешков“ в Плевен, от 2017 г. градът става домакин на международния „Есен джаз фест“. Той ще се проведе в петък, събота и неделя в двора на Регионалния исторически и природонаучен музей. Обширното вътрешно пространство на богатия музеен комплекс в центъра на Плевен ще бъде озвучено от изпълнения на артисти от България и чужбина.

Миналата година акценти на фестивала бяха изпълненията на „Минимум квартет“ и проектите It Takes Two на Венци Благоев и проф. Владимир Радулов и A Piano and a Voice на Павел Терзийски и Димитър Горчаков. Ето какво разказват инициаторите от фондация „Диря“: „Джаз в галерията“ – Есенен джаз фест – Плевен, 2016 г., напълни ХГ „Проф. Илия Бешков“ и сърцата. След бурните овации и радостта на публиката на двата концерта от джаз събитието вече е ясно: от тази година насетне Плевен ще бъде домакин на ежегоден джаз фестивал! (…) Изключително силното изпълнение на проф. Радулов и Венцислав Благоев взриви обстановката след джаза, буквално изсвирен с глас от Павел Терзийски и пианото на Димитър Горчаков. Включиха се и деца от НУИ – Плевен. Суинг певицата Георгия Павлова също взе участие с едно сърцато изпълнение. Имаше много радост, шеги, танци и разбира се, джаз, изсвирен от първокласни музиканти. На беседата в „ДОМ кафе“ музикантите Павел Терзийски и Димитър Горчаков споделиха как и защо джазът е разтворил сетивата им, как ги е срещнал: „Джазът е език, който се учи с всеотдайност. Веднъж научен, ти дава свободата да го променяш, да го доизмисляш, да го досътворяваш, не само да разказваш.“ – споделиха музикантите.“

Венци Благоев и проф. Владимир Радулов в концерт през 2016 г. на „Джаз в галерията“ – предвестник на „Есен джаз фест“ в ПлевенВенци Благоев и проф. Владимир Радулов в концерт през 2016 г. на „Джаз в галерията“ – предвестник на „Есен джаз фест“ в Плевен. Източник: фейсбук страницата на фондация „Диря“

В организирания от Община Плевен „Есен джаз фест“ всяка вечер ще има по два концерта – от 18:30 и от 20 ч., а в неделя от 11 ч. Венци Благоев ще заплени най-малките за нашата любима музика с „Джаз за деца“.

Началото на „Есен джаз фест“ в петък е за българо-френския ню джаз проект Nocktern на Стоимен Стоянов. Неговият електронен джаз е малко познат у нас, но името му е в проекти на „Бонобо“ и „Масив атак“. Продължението ще бъде с Infusion на Теодосий Спасов с Иван Шопов и гост – пианиста Минко Ламбов. Във втората вечер на фестивала ще чуем The Bedlam Club на музиканти от Франция, Шотландия, Русия и България, както и Борис Ковач и New Ritual Quartet от Сърбия. Неделният ден ще започне от 11 ч. с „Джаз за деца“ и ще продължи вечерта със Surbahar Live Band и Венци Благоев квартет с Милица Гладнишка.

Изложба на родения в плевенското село Долни Дъбник Илия Бешков, чието име носи Градската художествена галерия в Плевен, може да бъде разгледана в Софийската градска художествена галерия. „Илия Бешков – свян и страсти“ продължава до 22 октомври. Кураторът Красимир Илиев е подбрал над 180 рисунки, собственост на Художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен, Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово, Градска галерия – Смолян, и Художествена галерия „Никола Маринов“ – Търговище, като за първи път се показват публично творби от частни колекции.

Благодарение на джаз радетеля Димитър Русев отново Haskovo JAZZ

Нови български формации, изпълнители от САЩ, Полша и Унгария, събития в почит към Ела Фицджералд и Телониъс Монк по случай вековните юбилеи от рождението им – от понеделник до събота Хасково е джаз във фестивала, организиран от джаз музиканта и ентусиаст Димитър Русев. През цялото време текат изложбите на плакати на Октай Акчай „Ритъм, глас и джаз“ и на снимки „Haskovo Jazz през обектива на Панайот Панайотов“. В програмата до момента прозвучаха изпълнения на Акустично джаз трио от Димитровград и приятели, а също и концерт в почит към Ела Фицджералд с изпълненията на Надя Тончева (самата тя – организатор на Джаз фестивала в Казанлък). Цветомир Цанков пя още на откриването, а след това бе водещ на среща за изкуството на Телониъс Монк.

Програмата на Haskovo JAZZ

В програмата за днешния ден са изпълнения на Karnas Formula от Полша, както и на „Джаз линия“ – проект на Теодосий Спасов, Веселин Койчев, Александър Леков и Радул Начков. От днес до събота всяка вечер ще има джем сешън, воден от Арабаджиев/Благоев квартет: Надежда Димитрова – вокал, Станислав Арабаджиев – пиано, Димитър Благоев – китара, Васил Хаджигрудев – контрабас, и Иван Тонев – ударни.

Акценти на утрешната вечер ще са изпълненията на Heidrich от Унгария, проектът Jazz Cats на Христо Йоцов с Арнау Гарофе, Любо Цанев и Димитър Карамфилов, както и изявата на номинирания за „Грами“ американски музикант Майкъл Мосман (повече са концертите му у нас можете да научите от интервюто ни с него, публикувано тук).

Съботният ден е за концертите на три български групи – едната с дълголетна история, а другите две – сред младите български формации. Последователно на сцената ще излязат Джаз формация „София“, Synthia (Ангел Дюлгеров – китара, Мирослав Турийски – клавишни, Иван Гърбачев – клавишни, и Кристиан Желев – ударни) и SoulBmoll (Момчил Косев – китара и вокал, Александър Васев – клавишни, Светлин Стайков – бас, Виктор Викторов – ударни, Иван Йорданов – саксофон, Мартин Бодуров – тромпет, Божана Спасова – вокал, Славина Калканджиева и Миглена Русева – вокали).

BrazzViliDJ ще творят с публиката на „Капана фест“ в Пловдив

От петък до неделя в Пловдив ще се проведе шестото издание на станалия много обичан „Капана фест“. Традиционно празникът в изоставения до неотдавна квартал на града, а днес – негов жив творчески център, привлича над 50 000 посетители. Творци си дават среща около изкуството с изложби, книги, работилници, училищни проекти, инсталации, театър, прожекции на игрални и документални филми, пърформънси, базар и разбира се – с музика.

Спомен от лятното издание на „Капана фест“Спомен от лятното издание на „Капана фест“. Източник: сайта на фестивала

С градската празнична музика на BrazzViliDJ ще бъдем в съботната вечер от 22 ч. на основната сцена. „Имаме всички необходими съставки за прекрасна музикално-фестивална „манджа“. Самият Пловдив е зареден с изключително приятна, леко лежерна, много творческа и сърдечна атмосфера, което е много добра предпоставка за хубав лайв.“ – каза лидерът на формацията Вили Стоянов в интервю по Джаз ФМ и обясни: „Свирим познати мелодии, но много свободно поднесени и интерпретирани, като залагаме предимно на усещането на групата за моментна импровизация. Разчитаме на енергията, която получаваме от публиката, и се опитвам да я трансформирам в музика. Сега сме в по-експериментална фаза и „Капана“ е точното място за точно такъв тип концерт.“

BrazzViliDJ винаги са правили така, че публиката да се чувства като създател на музиката: „Винаги съм черпил вдъхновение от уличните случки от създаването на джаза до днес, още от улиците на Ню Орлиънс, винаги съм търсил тази енергия и супер близка – буквална и като физическо разстояние – връзка между музикантите и публиката. Така ще бъде и сега. За нас тази връзка е голямо зареждане. Искам музиката ни да носи духа и атмосферата – сякаш започнат ли тръбите, и няма да има край.“ – сподели своето очакване Вили Стоянов.

В BrazzViliDJ сега са още Георги Стойков, Владислав Мичев, Бат Веньо (от Пловдив!), Димитър Узунов, Николай Данев и Тодор Бакърджиев. На концерта на „Капана фест“ ще чуем новия звук на формацията. „Ще използваме различни мотиви и теми в услуга на импровизираната случка в момента на сцената. Няма да свирим аранжирана музика, няма да ползваме семпли… Само един синтезатор ще има, защото много харесвам начина, по който Владко Мичев го използва, когато не е на тромбона или бас тромпета. Всичко останало ще бъдат живи звуци в услуга на това, което се случва в момента – експеримент, който отдавна търся. Това винаги крие уловки, но в това му е чарът, защото се превръща в музикална авантюра.“ – разказа Вили Стоянов.

  • Интервюто на Светослав Николов с Вили Стоянов от ефира на предаването „Джаз ден“ на 27 септември можете да чуете чрез бутона „Аудио“.