Джаз и рок за финал на новото издание на фестивала So Independent

Джаз и рок за финал на новото издание на фестивала So Independent

Джазът е акцент на деня днес на Фестивала на независимото кино So Independent. След като в началото на седмицата режисьорът Алеко Желязков представи филма си „Следи”, а продуцентът Джеймз Джерманок – „Ем”, днес програмата продължава със следващото специално събитие – от 19 ч. при свободен вход в Dada Cultural Bar ще гледаме филма „Пиано блус” на Клинт Истууд, а от 21 ч. вечерта ще продължи с концерт. Във филма си от 2003 г. „Пиано блус” Клинт Истууд с любознателност и с голям интерес интервюира Рей Чарлз, Доктор Джон, Дейв Брубек и други музиканти, които разказват за страстта си към блуса и свирят. Режисьорът включва и изпълнения на Оскар Питърсън, Фетс Домино, Арт Тейтъм, Нат Кинг Коул, Дюк Елингтън, както и на групата на звукозаписната компания Chess Records. Това е седмият от поредицата филми, които Мартин Скорсезе създава като продуцент под шапката на поредицата си The Blues. Съпътстващия прожекцията концерт ще изнесат вокалистката Ирина Василева и пианистът проф. Симеон Венков.

Утре от 18:30 ч. в Дома на киното (вход с покани от касата на киното до изчерпването им), ще можем да гледаме филма „Посетители” – най-новия шедьовър на Гофри Реджо. В интервюто си по Джаз ФМ инициаторът и артистичен директор на So Independent Жана Караиванова специално открои това заглавие. „Режисьорът Годфри Реджо разкрива почти истеричната връзка между човечеството и технологията, която, когато е управлявана от екстремни емоционални състояния, постига ефекти далеч надхвърлящи човешката природа”, гласи анотацията на филма в програмата на фестивала. За лентата списание Variety отбелязва: „Тридесет години след изумителния си първи филм „Кояннискаци” режисьорът Годфри Реджо ни представя още едно мълчаливо противопоставяне на същностни образи, тайм-лапс кадри и зашеметяваща музика на Филип Глас”.

В последния ден на петото издание на So Independent – на 1 ноември от 21 ч. в Dada Cultural Bar ще има закриващо диджей парти, предхождано от прожекцията от 19 ч. на филма на Дейвис Гугенхайм „Усили звука докрай!” за китаристите Джими Пейдж, Ди Едж и Джак Уайт. Вдъхновена от филма музика ще пуска DJ GingerHead. Входът отново е свободен. Междувременно в Културен център G8 режисьорката Майя Виткова ще представи филма си „Виктория”, с който по-рано тази година дебютира на основания от Робърт Редфорд фестивал Sundance и разказа за пътя на успеха по време на обучителната програма към фестивала So Academy.