Джаз и класика от цялата музикална история в новото издание на „Пиано екстраваганца“. Концертите ще бъдат представени на нов роял от най-висока класа

Джаз и класика от цялата музикална история в новото издание на „Пиано екстраваганца“. Концертите ще бъдат представени на нов роял от най-висока класа

Известни и млади музиканти от страната и света ще изпълнят пиеси от цялата музикална история в петото издание на фестивала „Пиано екстраваганца“, представен от пианиста Людмил Ангелов. Той е поканил прочутия люксембургски пианист Франческо Тристано, изявения полски джазмен Пьотр Ожеховски, оперната ни прима Красимира Стоянова, а също така с публика ще отбележи 20-та годишнина на сътрудничеството си с цигуларя Веско Пантелеев – Ешкенази. Интегрално изпълнение на пиано на камерните творби на Шостакович, 40 години от чиято смърт се навършиха през тази година, аржентинска вечер и български премиери на полски творби, представени от камерния оркестър „Камерата Орфика“ на „Нов български университет“ са сред другите акценти на фестивала, който в основната си част ще се проведе в голямата зала на Централния военен клуб. Песенната програма на Красимира Стоянова и Людмил Ангелов ще чуем в зала „България“, а с интеграла на Шостакович „Пиано екстраваганца“ за първи път ще гостува в родния град на пианиста – Варна, на 1 и 2 октомври от 19 ч., съответно в Градската художествена галерия и Държавната опера. Софийските концерти ще бъдат представени на нов роял от най-висок клас, за който инициаторите на идеята за закупуването му Людмил Ангелов и Ина Кънчева успяха да осигурят подкрепата на съмишленици и спонсори.

  • Интервю на Светослав Николов с Людмил Ангелов за новото издание на „Пиано екстраваганца“ можете да чуете чрез бутона „Аудио“

Специален гост на петото издание на фестивала „Пиано екстраваганца“ е младата звезда на Люксембург и на европейското пиано Франческо Тристано. Пианист и композитор, той се представя с програма, в която има и съвременна музика, и негови композиции, и пиеси, в които той импровизира, като така ще се докоснем до джаза. „Този мултижанров артист обича фюжън комбинации с други типове музика, включително електронна.“ – разказа в студиото на Джаз ФМ Людмил Ангелов. Франческо Тристано ще свири на откриването на фестивала на 25 септември.

На 30 септември с изцяло испанска програма от предкласиката до съвременната музика ще чуем Марио Присуелос (Испания). В програмата: Адалид, Солер, Гранадос, дел Пуерто, Каро.

Изцяло джазов концерт ще представи Пьотр Ожеховски, когото в родната му Полша наричат „пиано хулиган“ заради дръзките му импровизации. Един от водещите млади световни джазмени, той е носител на Първа награда в соловата категория на конкурса на фестивала в Монтрьо. В България той ще представи ретроспекция на традиционния полски танц оберек, вид мазурка. „Той записа албума „15 етюда за оберек“ с 15 различни подхода към танца, както е в традицията, но трансформиран със средствата на джаза, като изследва основно три негови черти – мелодия, хармония и ритъм.” – поясни Людмил Ангелов. Рецитала „15 етюда за оберек“ на Пьотр Ожеховски ще чуем на 1 октомври.

На следващата вечер Пиер-Лоран Бушарла от Франция ще представи клавирен рецитал с творби на Бетовен.

„Пиано екстраваганца“ ще отбележи две годишнини – 40 години от смъртта на Шостакович с два концерта, които ще представят интеграл на камерната му музика с пиано, и 20 години на сцената на дуото Людмил Ангелов – Веско Пантелеев-Ешкенази, свързани с творческо партньорство и голямо приятелство.

Концертите In memoriam Dmitri Shostakovich са с участието на Даниела Димова (сопран), Димитър Буров (цигулка и виола), Христо Танев (виолончело), Атанас Кръстев (виолончело), струнен квартет „Димов“ и Людмил Ангелов (пиано). Те ще се проведат на 3 и 4 октомври.

Юбилейният концерт на дуото Веско Пантелеев – Ешкенази (цигулка) и Людмил Ангелов (пиано) е на 5 октомври и под мотото „20 години заедно“ той включва творби на Моцарт, Брамс, Пиацола, Гардел и Гершуин.

Музиката на Пиацола и Гардел, както и на Рамирес и на други аржентински композитори, ще звучи на 27 септември. Pasion Argentina е с участието на Ина Кънчева (сопран), Марио Хосен (цигулка), поляка Клаудиуш Баран (акордеон), Веселин Веселинов – Еко (контрабас), Ангел Дюлгеров (китара) и Людмил Ангелов (пиано).

Последният концерт в програмата на „Пиано екстраваганца“ тази година ознаменува дългоочакваното завръщане на българската сцена на Красимира Стоянова. С пианиста Людмил Ангелов тя за първи път ще представи песенна програма, с която двамата ще гостуват в други градове на страната и по света. „За мен е чест, че Красимира пое този ангажимент, че намери време в така заетата нейна календарна година, за да може да дойде до София и да направи този концерт.“ – с благодарност каза Людмил Ангелов. В програмата са включени творби на Белини, Верди, Респиги, Мусоргски и Рахманинов. Концертът ще е на 18 ноември в зала „България“.

Преди това българска премиера на две полски творби ще представи на 29 септември Академичен оркестър на „Нов български университет“ „Камерата Орфика“ под диригентството на Владимир Кираджиев и със солисти полския акордеонист Клаудиуш Баран и Людмил Ангелов. За първи път у нас ще чуем Концерт за акордеон и струнен оркестър от съвременния полски композитор Марчин Блажевич, както и изпълнение на „Половецка фантазия“ по Бородин от специалния гост на фестивала миналата година Александър Розенблат.

С творчеството на руския авангардист от 20-те години на миналия век Артур Лурие ще ни срещнат на 26 септември в клавирен рецитал Борислава Танева и сопраното Мила Михова. „Той е интересен автор, не особено познат, но с прекрасна музика.“ – описа творчеството му Людмил Ангелов. Изпълнението на музиката на Лурие ще бъде съпътствано от прожекция на кадри, снимки, документи, манускрипти.

На матине на 27 септември от 11:30 ч. Людмил Ангелов ще представи млади таланти.

„Пиано екстраваганца“ е част от Календара на културните събития на Столичната община и се провежда със съдействието на фондация „Америка за България“.

Фестивалът, който ни кани в залата за пета година, вече има репутация на едно от значимите есенни музикални събития. Символ на тази устойчивост в традицията да се представя елитна и качествена музика е новият роял „Ямаха“ от серията CX, който вече е в България и на който ще бъдат изпълнени всички концерти. Инициативата за закупуването му е на фондациите „Пиано екстраваганца“ на Людмил Ангелов и „Културни перспективи“ на Ина Кънчева и получи подкрепата на дарители, включително на Международната фондация за музика и изкуства в Лихтенщайн. Подобен инструмент у нас се закупува за първи път от 80-те години насам. За благородната инициатива, показваща, че добрите каузи намират много съмишленици и достигат до реализация, Людмил Ангелов каза: „За българската музикална култура е важно, че това се случи. Идеята е роялът да обогати музикалния живот на България. Наличието му е важно условие, за да се върнат по българските сцени големите пианисти, които може би повече от 20 години не посещават България. Идеята е той да бъде музикален, но и промоутърски инструмент, за да възродим това, което се случваше преди години – концерти на много големи имена. Важно е, че вече имаме едно неоспоримо добро условие, за да се случат и тези неща.“ За рояла от тук нататък ще се грижи създаденият от Людмил Ангелов и Ина Кънчева клуб „Виртуозно пиано“, който осигури финансирането и закупи рояла. Инструментът е изработен почти изцяло на ръка и изисква много специална поддръжка и грижи, включващи висока застраховка, почти ежеседмично акордиране, специфични условия за съхранение и пренасяне. След като на него бъдат представени всички концерти от „Пиано екстраваганца“, той ще бъде на разположение в Полския институт в София.

На снимката: Людмил Ангелов, Ина Кънчева и Веско Пантелеев-Ешкенази