Джаз и хвърчила на „Велека кайт и джаз фест“ – второто издание на фестивала в Синеморец е този уикенд

Джаз и хвърчила на „Велека кайт и джаз фест“ – второто издание на фестивала в Синеморец е този уикенд

Ще летим – с хвърчилата и на крилете на музиката – в новото издание на „Велека кайт и джаз фест“ този уикенд на красивия плаж, откъдето са най-магнетичните снимки от морето. И от планината. Защото там Странджа докосва Черно море – двете, слети от устието на река Велека. Това, което предстои да се случи отново, пък ще ни извиси с усещане за свобода, която буквално дишаш. „Единственото, с което можеш да допълниш тази красота на мястото, за мен винаги е бил полетът на хвърчила и на кайтове, гарниран с джаз. Това е перфектната комбинация.“ – коментира пред Джаз ФМ Филип Баров – стопанин на плажа, на който културата е част от преживяването.

През тази година „Велека кайт и джаз фест“ ще има своето второ издание след дебюта на фестивала през 2019 г. Концертната програма, подготвена съвместно с Джаз ФМ, включва изпълнения на Милена Караджова с Петър Миланов, Христина Белева и Петър Йорданов – Бъни, Цвети Чендова и Пламен Петров с Мария Жекова, Велека Цанкова квартет и Васил Хаджигрудев квартет.

„Велека кайт и джаз фест“ 2020

15.08, събота
15 ч. Милена Караджова – вокал, Петър Миланов – китара, Христина Белева – гъдулка, Петър Йорданов – Бъни – перкусии
17 ч. Цвети Чендова – вокал, Пламен Петров – китара, Мария Жекова – вокал

16.08, неделя
15 ч. Васил Хаджигрудев – контрабас, Арнау Гарофе – саксофон, Александър Логозаров – китара, Стефан Горанов – барабани
17 ч. Велека Цанкова – вокал, Мартин Бодуров – тромпет, Даниеле Феббо – контрабас, Виктор Викторов – ударни

Хвърчилата в полет ни канят към плажа в момента, в който ги видим от разположеното на хълма село. Тази година освен Юри Георгиев с „Въздушни чудеса“, с огромен октопод се включва и Ники Илиев. „Красота голяма е!“ – възкликва Филип Баров, който информира за благоприятна прогноза за времето. Южният вятър ще вдигне хвърчилата и ще изглади морето. Така вълнението ще е само емоционално. То ще дойде със силно чувство за свобода, както описа и Филип Баров звука на музиката на това място и съчетанието на преживяванията – море, планина, река, джаз и хвърчила. А концертите на плаж „Велека“ се провеждат цяло лято, като продължават на 21 август от 15 ч. с участие на Павел Терзийски и Александър Логозаров.

Тази година началото на летния сезон бе съпътствано от тревоги заради КОВИД-19. Филип Баров винаги обаче подхожда с любов, която самото място предизвиква. „От София гледната точка е една, а като дойдеш тук, всичко се променя. Тревогите и напрежението спадат. Спираш да мислиш негативно и нещата сякаш се нареждат сами – тук е друг живот, друга вселена. И се отдаваш на съвсем различни усещания – спокойствие, въздух, свобода в душата.“ – споделя своята силна емоция Филип Баров.

  • Интервюто на Светослав Николов с Филип Баров можете да чуете чрез бутона „Аудио“.