„Джаз форум“ в Стара Загора с Камелия Тодорова, Мария Радукану и други звезди, както и с лектория от Джаз ФМ

„Джаз форум“ в Стара Загора с Камелия Тодорова, Мария Радукану и други звезди, както и с лектория от Джаз ФМ

За седма поредна година община Стара Загора е домакин на международния фестивал „Джаз форум“ – Стара Загора. Събитието ще се състои от 7 до 9 юни 2018 г. сред античния комплекс „Августа Траяна“, но фестивалните прояви започват още от 4 юни.

Че джазът е красива музика, е безспорно. Измеренията на тази красота ще бъдат представени в проектите на няколко изключително стилни и талантливи дами. В интервю за Джаз ФМ артистичният директор Венцислав Благоев представи първата от тях – Камелия Тодорова, според него, „перлата, която ни показа джаза чрез поп музиката“. Камелия ще се представи със Станислав Арабаджиев трио.

Веднага след нейната изява ще свири английската звезда от брас секцията на Стинг Карол Джарвис – стилна, талантлива и упорита дама, покорила световните музикални подиуми. В интервюто си Венцислав Благоев отбеляза, че освен притежателка на страхотни качества на тромбонист, композитор, аранжор и вокалист, Карол е и много силен дух, тъй като се бори успешно с тежко онкологично заболяване.

От вечния Париж пристига френската сензация Камий Берто, която взриви световната джазова общност през лятото на 2015 г. с вокалния си талант и с дързостта си. Камий постига изключителна популярност, използвайки социалните мрежи, където публикува свои изпълнения. Благодарение на тях е забелязана от мощна звукозаписна и продуцентска компания и към днешна дата певицата вече има два реализирани албума. Венцислав Благоев сподели интересен епизод от кариерата на Камий Берто – тя като че ли е единствената певица, която се е осмелила да интерпретира вокално известното соло на тенор саксофониста Джон Колтрейн от неговата композиция Giant Steps.

От Румъния посрещаме безспорно най-утвърдената джазова певица Мария Радукану, която, според първоначалния си план е трябвало да се представи с пианиста Сорин Тиренте, но в последния момент е променила решението си и ще се представи с басиста Ян Родер. Агниешка Хекерт от Полша ще излезе на сцената заедно с изключително успешния в Германия пианист Константин Костов. Не по-малко любопитно е участието на една българка, завладяла европейските сцени като водещ саксофонист, аранжор и композитор – Боряна Димитрова, която ще чуем съвместно с Военния бигбенд на Стара Загора. Красивото лице на джаза ще потърсим и чрез Нара Аракелян от Армения.

Традиция и съвременност, класика и новаторство съчетават в проектите си младата и талантлива контрабасистка Виктория Кирилова и етно джаз формацията Authentic Quintet със специалното участие на гъдуларката Даринка Цекова. По традиция, освен основните концерти, фестивалната седмица в Стара Загора ще предложи детски джазови матинета, кинолектории, майсторски класове на гостуващи артисти, фотографски изложби и други фестивални прояви, съобщават още организаторите.

Екипът на Джаз ФМ също се включваме в празника – на 8 юни от 18 ч. в регионалната библиотека ще представя лектория на тема „Дами в джаза“. Ще ви запозная с творчеството на шест дами, пет от които са певици – Ела Фицджералд, Били Холидей, Дайна Уошингтън, Анита О’Дей и Арита Франклин, както и на Мери Лу Уилямс – авторка, аранжорка и чудесна пианистка. Ще опиша някои интересни места в Харлем, свързани с джаза, като Apollo Theater и Cotton Club. Ще прозвучат пасажи от интервюта на един човек, който не е музикант, но чието влияние в джазовите среди от онова време е огромно – известният меценат и продуцент Джон Хамънд, както и автентичен запис на фрагмент от автобиографията на Били Холидей. И, разбира се, най-голямата ценност на лекторията ще бъде музиката. Ще се насладим на инструменталния подход към импровизациите на Ела Фицджералд и Анита О’Дей, на мраморния, почти без вибрато тембър на Били Холидей, както и на пиеса с причудливото заглавие Record Ban Blues, в превод – „Блус, посветен на забраната за звукозапис“.

През годините на „Джаз форум Стара Загора“ са гостували световни величия като Кърт Розенвинкел, Джери Бергонци, Джордж Гарзон, Жерар Презенцер, Алекс Сипягин, Ерик Влуиманс, Хуан Гарсия Херерос и много други. Представян е и разноликият български джаз. Благодарение на фестивала вече са факт и множество сътрудничества на чуждестранни музиканти, които се срещат за първи път именно в Стара Загора.

„Джаз форум Стара Загора“ се организира от Община Стара Загора и фондация „Джазтет“ с подкрепата на фондация „Америка за България“, „Контур Глобал“, „БулАгро“, очна клиника „Трошев“, хотелите „Форум“ и „Уникато“, ресторант „При кмета“. Джаз ФМ е медиен партньор.

  • Интервюто на Емил Войников с Венци Благоев можете да чуете чрез бутона „Аудио“.