Джаз формация „София“ с поредица от летни концерти: хубава и разнообразна, музиката е навсякъде около нас

Джаз формация „София“ с поредица от летни концерти: хубава и разнообразна, музиката е навсякъде около нас

Джаз формация „София“ към Общински културен институт Дом на културата „Надежда“ започва поредица от летни срещи на открито в програмата „Джаз през юни“. Събитията продължават и през следващия месец, а артистите се включват и в цикъла „Остров на музиката“ на Общински културен институт Дом на културата „Средец“.

Първото събитие бе снощи на откритата сцена пред Регионалния исторически музей – София на пл. „Бански“ и бе със специалното участие на квартет „Славей“. На 19 юни от 19 ч. в Кино „Кабана“ в амфитеатъра пред НДК солист ще бъде основният вокалист на групата – Яна Чакалска. Следващите петък и събота събитията ще бъдат в два парка в периферията на града. На 21 юни от 18 ч. в парк „Св. Троица“ групата ще излезе с Русана Христова, а на следващия ден концертът ще е от 11 ч. в Северен парк отново с квартет „Славей“. Пак там в същия час, но на 29 юни с Джаз формация „София“ ще пее Яна Чакалска. На 12 юли на Лятната естрада в Борисовата градина от 18:30 ч. солист ще бъде Красимир Андреев, на 13 юли от 19 ч. в Кино „Кабана“ – Русана Христова, на 19 юли в същия час и на същото място – Яна Чакалска. Тя ще пее и на закриването на 20 юли от 11 ч. на пл. „Бански“, а преди това има още един концерт с нея – на 14 юли от 18 ч. на Ротондата в Банкя.

„Тъй като нашата мисия е да разпространяваме красивата музика сред всички, се опитваме през лятото, когато е топло и хората са навън, да им предоставим и тази хубава музика.“ – обяснява замисъла в интервю по Джаз ФМ Калин Жечев. Така в нашето непосредствено ежедневие и обичайна среда музиката ще промени настроението ни, ще ни накара да се почувстваме по-добре. Самите музиканти са щастливи от ефекта на тези срещи. „Миналата година докато свирихме, едно момченце, точно пред нас, проходи.“ – усмихнат казва Калин Жечев. Част от концертите ще са в наскоро обновения Северен парк, където е изградена музикална сцена. „Нямаме търпение за първи път да свирим там.“ – казва с очакване Калин. За парка „Св. Троица“ определя характерното: „Там има много майки с деца и това е добре за всички нас.“

Джазът има нужда от такова присъствие – неочакван и облагородяващ в ежедневието от задачи и проблеми. Мнозина странят от него заради усещането, че това е трудна, недостъпна, сложна музика. Но е достатъчно да го чуем някъде близо около нас, за да почувстваме силата му да променя. Ясен Василев е категоричен: „Проблемът с джаза е, че хората не са запознати с него. Иначе той не е толкова труден и изискващ особен талант, за да бъде слушан – просто трябва от малък човек да е контакт с него.“ Джазът изисква особената нагласа, че не е музика, която отминава, а която ни докосва и остава в нас.

В Джаз формация „София“ свирят Бойчо Дечев – ръководител и бас китара, Калин Жечев – пиано, Ясен Василев – китара, Иван Андреев – барабани, Димитър Бакърджиев – флейта и саксофон. С различните солисти лятната програма ще има разнообразно звучене. Музикантите провокират Яна Чакалска да навлезе в непозната досега за нея територия – по-модерната вокална джаз музика. С Русана Христова те представят традиционни джаз песни, с Красимир Андреев музиката е с боса нова звучене и соулфул джаз, близък до Ал Жеро, а за квартет „Славей“ музикантите правят обработки на техни песни, като фолклорните изпълнители представят и традиционния си репертоар.

На 3 юли от 19:30 ч. Джаз формация „София“ ще открие, а на 28 август от 19 ч. ще закрие традиционния цикъл „Остров на музиката“, организиран от Общински културен институт Дом на културата „Средец“. „Тези три общински културни института, заедно с Дом на културата „Искър“, обединяват сили в името на нещо красиво и това вече се случва на Естрадата в Борисовата градина, която е идеална за целта.“ – описва единодействието на творческите организации Калин Жечев. Повече за „Остров на музиката“ ще ви разкажем скоро.

Към трите културни института на Столичната община – домовете на културата „Надежда“, „Красно село“ и „Искър“ работят три музикални състава, чиято история е свързана с културния живот на София и страната в продължение на десетилетия, като в добавка са и стотици изяви по целия свят. През 1964 г. на базата на създадения от Сашо Михайлов през 1951 г. Софийски духов оркестър по негова инициатива към СГНС преминават отделилите се от операта „Софийски солисти“ и се основава оркестър „София“. Трите състава често концертират и записват заедно като Софийски естраден оркестър. Последният от трите през 1984 г. прекратява съществуването си, а скоро след това по идея на Райчо Иванов се създава Джаз формация „София“. Всички тези състави днес продължават да популяризират качествената музика, да обживяват с изкуство сцени в целия град и да обогатяват с култура нашия живот.

„Много често, когато свирим, хора, които бързат за някъде, остават до края, независимо каква работа имат. След това идват, благодарят и си тръгват с усмивка. От тази усмивка по-хубаво няма.“ – щастлив е от приноса на групата Калин Жечев. „Радвам се, че имаме възможност да свирим свободно на хората, да не се налага те да ходят до залата или клуба. От тяхната реакция можем да преценим на момента какво им даваме и какво те искат да вземат.“ – посочва Ясен Василев.

Така до хората случайно достига музика, която често се оказва, че е била специално предназначена за тях.

Входът за всички събития е свободен.

  • Повече ще научите от интервюто на Светослав Николов с Калин Жечев и Ясен Василев в предаването „Джаз ден“ на 14 юни, което можете да чуете тук или чрез бутона „Аудио“.

Снимка: фейсбук страницата на Дом на културата „Надежда“.