Джаз ФМ записва първи албум на първата българска професионална джаз певица Лени Вълкова

Джаз ФМ записва първи албум на първата българска професионална джаз певица Лени Вълкова

Когато в средата на 40-те години Лени Вълкова е избрана на конкурс за солист на „Джаз Овчаров“, тя става първата професионална джаз певица. Формацията е основана от Асен Овчаров и е първият на Балканите професионален джаз бенд. Нейната кариера е десетилетна, популярността й – феноменална, обичта на публиката – безпределна. През 40-те години Лени Вълкова записва шест песни на Йосиф Цанков по текстове на Надя Трендафилова, които са издадени от звукозаписната компания „Симонавия“. Останалата част от наследството й е само в разказите на нейните съвременници, задължително завършващи с възклицанието „Тя бе най-добрата!“

Днес на 92 години, Лени Вълкова записва първи албум, продуциран от Джаз ФМ. Идеята възникна от участието й в проекта ни „Джаз истории“ за описване и съхраняване на историята на българския джаз чрез разказите на неговите създатели. Впрочем, първият запис за този ефирен и онлайн проект направихме точно на днешния ден преди три години.

Лени Вълкова в „Джаз истории“ I: Първа солистка на първия професионален джаз оркестър „Джаз Овчаров“
Лени Вълкова в „Джаз истории“ II: солистка на „Джаз Овчаров“, след 40-те тя пее с още много оркестри. И спомени на нейни колеги

За албума на Лени Вълкова подготвихме изпълнения, които проследяват в детайли нейния творчески път – тя изпълнява написани за нея песни, джаз стандарти, световни шлагери, които пее със свои текстове, дори оперни арии. Цялото това многообразие присъства в албума, работата по който продължава. Аранжиментите са на внука на Йосиф Цанков – Вили Стоянов, който също така свири на тромбон, а в записите се включват още Димитър Благоев – китара, Калин Жечев – пиано, Даниеле Феббо – бас, и Николай Данев – ударни. Гост-солист е Мишо Йосифов. Записите са осъществени в студио Four for Music, където продължава работата по смесването. И тъй като Лени е била сензацията на музиката в цялата страна, ще пресъздадем този елемент на модерност чрез специален клубен аранжимент на диджей Mr. Moon – Младен Димитров, водещ на предаването Jazztronica по Jazz FM.

С този албум Лени Вълкова става най-възрастния записващ артист в света и това е повод радиото ни да кандидатства за вписване в Книгата с рекордите на Гинес. Повече Лени Вълкова и аз, като програмен директор на радиото и инициатор на проекта, разказахме в интервю на Радиана Божикова за предаването CooL…T по bTV, което можете да видите тук.

В проекта ни „Джаз истории“ десетки артисти споделиха за своята музика, за да създадем разказа за наследството на българския джаз. В ефир звучат техни значими песни и пиеси, неизлъчвани изпълнения и работни записи, а на сайта ни публикуваме снимки от техните архиви. Сред разказалите досега са, за съжаление – вече покойниците – Милчо Левиев и Димитър Симеонов, както и Мими Николова, Лиана Антонова, Камелия Тодорова, Недко Трошанов, Стефан Славов, Живко Петров, Антони Дончев и Христо Йоцов от „Акустична версия“ и много други.

На снимката: Лени Вълкова пее в акомпанимента на Калин Жечев на концерт след интервюто ни пред публика за „Джаз истории“. Автор: Александра Гълъбова.