Джаз ФМ записва „Джаз истории“ с ФСБ на живо на фестивала „Аполония“

Джаз ФМ записва „Джаз истории“ с ФСБ на живо на фестивала „Аполония“

Музикантите от ФСБ ще разкажат историята на своята музика и ще опишат пътя към успехите си по време на среща-разговор на Фестивала на изкуствата „Аполония“. Те ще отговорят на въпросите на програмния директор и водещ на Джаз ФМ Светослав Николов, а интервюто след това ще бъде излъчено и публикувано в ефирния и онлайн проект на радиото „Джаз истории“ за описване на историята на българския джаз чрез разказите на неговите създатели. Това ще е второто интервю пред публика след като представихме на среща-концерт в клуб „Перото“ на НДК първата българска джаз певица – 91-годишнанта тогава Лени Вълкова. Разговорът с ФСБ е част от утвърдената поредица на фестивала „Аполония“ „Цената на успеха“, в която до момента са участвали някои от най-изявените личности на духа. Събитието ще се проведе на 4 септември от 11 ч. в Sound Café на марината в Созопол. Тази вечер ФСБ ще поднесе концерт от 21 ч. в амфитеатъра на морския град.

ФСБ възниква в момент, в който „Балкантон“ търси осъвременяване на музикалната ни среда. Какво са слушали членовете на групата, как са формирали своя вкус и каква музика са мечтали да поднасят на публиката, какво ги е събрало и сплотило, кога им е било трудно и как са успявали да преодоляват препятствия във времена на контрол над изкуството, ограничен достъп до сцената и скромно финансиране? Как извървяха пътя от студийна формация за продукцията на „Балкантон“ до легендарна група в музиката. Как тяхната нестихваща любознателност ги направи непрекъснато развиващи се откриватели, какво им даде сили и възможности да не последват масовия вкус, а да извисят слушателите си към простора на нови музикални хоризонти, как се съхраниха в често враждебната среда? Как групата взе решение да превърне стиховете в още един елемент на мелодията и създаде неподвластни на времето песни-химни, които са обичани и продължават да се пеят от поколения българи? Как талантът им намери признание с наградата „Грами“ за аранжимент на Хосе Фелисиано? И как в океан от музика, борби и успехи създадоха прекрасни семейства, стоплени от любовта, за която те така ни вдъхновяваха? Отговорите на тези въпроси ще чуем от самите музиканти и след това ще излъчим в „Джаз истории“.

Предаването за съхраняване на историята на българския джаз чрез автентичните свидетелства на музикантите, развили жанра у нас, се излъчва по единственото джаз радио в България от 22 ч. в петък с повторение от 14 ч. в неделя. Всички подробности, снимки и документи публикуваме на сайта ни Jazzfm.bg. До момента за историята на своята музика и за идеите зад тези постижения разказаха колоси като Милчо Левиев, Димитър Симеонов, Мими Николова, Лиана Антонова, Камелия Тодорова, Недко Трошанов, Живко Петров, Стефан Славов, „Акустична версия“ и много други. Предаванията бяха развити в създаването и премиерата на автобиографията на Димитър Симеонов, концерт-бенефис на Мими Николова и т.н.