Джаз ФМ се срещаме с почитателите на любимата ни музика във второто издание на „Джаз в Долината на тракийските царе“ в Казанлък

Джаз ФМ се срещаме с почитателите на любимата ни музика във второто издание на „Джаз в Долината на тракийските царе“ в Казанлък

Джаз ще звучи три дни в Казанлък във второто издание на фестивал, част от традиционните „Празници в Долината на тракийските царе“. Програмата включва шест концерта и лектория за Майлс Дейвис, която ще представи Емил Войников от Джаз ФМ. Специален участник е племенникът на Джанго Райнхард – Луло, 30-та си годишнина ще отбележи с приятели „Акустично джаз трио – Димитровград“, ще слушаме изпълнения на „Роял дикси бенд“, Кристина Кирова квинтет, дуото Веселин Койчев – Цветан Недялков и Пиер-Франсоа Бланшар, а Васил Петров, Огнемир Киров и Мая Енева представят изложби. Фестивалът се провежда с финансовата помощ на Община Казанлък и на местни спомоществователи, ценители на стойностната музика. Всички събития са със свободен вход. Джаз ФМ е участник и медиен партньор.

С откриването на съвместната изложба „Рисунки и акварел“ на художника Огнемир Киров и певеца Васил Петров на 26 август от 18 ч. в залата на „Инфоцентър“ започва Джаз фестивалът в Казанлък. Второто събитие е джаз шествие по ул. „Искра“ от 20 ч. От 21 ч. на площад „Севтополис“, след официалното откриване на празниците, е първият концерт от фестивалната програма – ще слушаме „Роял дикси бенд“. Съставът е създаден през 1983 г. и изпълнява диксиленд и суинг стандарти. Участвал е на джаз фестивалите в Банско, София, Пловдив, Коринт, Атина, Виена и др.

Първи джаз фестивал в Казанлък като част от традиционните „Празници в Долината на тракийските царе“

За големия музикант на XX в. Майлс Дейвис лектория на 27 август ще изнесе колегата Емил Войников. В годината, когато се навършват 90 години от рождението на музиканта, ще научим повече за живота и творчеството му от 17 ч. на „Джаз кафе“ в новооткрития Музей на фотографията. От 18 ч. в Художествената галерия ще се открие изложбата „Турийска рапсодия“ на казанлъшката художничка Мая Енева, която живее и твори във Франция. Специален гост ще бъде френският джаз пианист Пиер-Франсоа Бланшар, който ще изнесе самостоятелен концерт. Той е роден е в Нант през 1981 г., завършва Кралската консерватория в Хага през 2007 г. и се изявява и като композитор на музика за театрални спектакли. От 20 ч. на пл. „Севтополис“ е концертът на Кристина Кирова квинтет в състав: Кристина Кирова – вокал, Александър Васев – пиано, Иван Йорданов – саксофон, Димитър Сираков – бас, Исак Бенбасат – ударни. За концерта си в Казанлък групата е подготвила динамична програма, която включва оригинални интерпретации на световни хитове, джаз стандарти, както и собствени композиции. От 21 ч. започва последният концерт от фестивалната вечер, който е посветен на 30-та годишнина на „Акустично джаз трио – Димитровград“. Включват се и приятели, като на сцената ще видим Димитър Русев – китара, Митя Йорданов – клавишни, Петър Ганев – барабани, Мария Арнаудова, Надя Тончева и Цветомир Цанков – вокали, Милен Стойков – саксофон, Христо Минчев – контрабас. Триото е създадено през 1986 г. към Община Димитровград и през 30-те години на своето съществуване изнася стотици концерти на националните джаз сцени в София, Пловдив, Варна, Русе, Банско, Стара Загора, Хасково и др. Репертоарът на групата съчетава джаз стандарти и авторски композиции. Следва джем сешън в клуб „Агарта“ с начален час 23. Гости са: Даниел Николов – вокал, Павел Цонев – клавишни, Стефан Косев – бас и Емил Костурков – барабани.

„На Казанлък много му отива джаз фестивал!“ – казва радетелят за създаването на този музикален празник Надя Тончева

На 28 август от 19 ч., на пл. „Севтополис“ програмата започва с изпълнения на „Койчев – Недялков проект“ в състав: Веселин Койчев – китари, Цветан Недялков – китари, Христо Минчев – контрабас и Кристиян Желев – барабани. В концерта са включени авторски пиеси на китаристите и техни преработки на някои от най-красивите български народни песни, обработени с хармоничните и ритмически похвати на джаза. От 20 ч. честта да закрият фестивала се пада на германския китарист Луло Райнхард – племенник на Джанго Райнхард, и неговата група в състав: Андре Кренгел – китара, Константин Вийнстроер – бас и Ули Кремер – барабани. Те ще изпълнят джипси суинг.

„Джаз фест в Долината на тракийските царе“ се осъществява с подкрепата на Община Казанлък, Бальо Динев и фирмите „Кремона – България“, „M + S хидравлик“, Завод за пружини „Суперабразив“, „Сороков инструментс“, „Сънкинг БГ“, „Nukso – ремонт на строителна техника“, „Агарта клуб“ и звукозаписно студио Beladonna Records.