Джаз ФМ с награда от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Джаз ФМ с награда от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

За поредицата от интервюта с музиканти – участници във Фестивала за нова музика от Испания и Латинска Америка ¡Olé Festival!, водещият на сутрешното предаване на Джаз ФМ Светослав Николов получи награда от журналистическия конкурс на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България. „Когато отиваме в студиото, знаем, че ще бъде хубаво интервю, от което ще излезе музиката.“ – каза на церемонията Весела Петрова от „Институт Сервантес – София.“

Весела Петрова връчва наградата на Светослав НиколовВесела Петрова връчва наградата на Светослав Николов

„Свързва ни това, че правим всичко с любов и с чувство за мисията ни – да сближаваме, да опознаваме света и да го правим по-добър чрез изкуството.“ – с тези думи благодари Светослав Николов. Наградите „Светове и цветове“ се връчват в различни категории, за да отличат журналистическия принос към създаването на по-близки връзки между България и страните от испаноезичния свят.

Срещите ни с участници във Фестивала за нова музика от Испания и Латинска Америка ¡Olé Festival! тази година отново ни дадоха възможност да научим повече за културата на Испания и да се насладим на превъзходна музика на живо.

В музиката на Хорхе Пардо чуваме миналото и чувстваме настоящето. Подготвяме се за бъдещето
Прочутият фламенко музикант Хорхе Пардо, съратник на Пако де Лусия, даде пред Джаз ФМ своето обяснение за това как музиката лекува душата: „Музиката те кара да забравиш всички притеснения в живота. Тя те вкарва в собственото ти „аз“. Това състояние те отнася навътре към теб и те откъсва от действителността. Когато всичко свърши, изглежда, че е било сън.“

Мария Арнал и Марсел Бажес разказват с музика за културното наследство на Иберийския полуостров и за съдбата на Испания
За бъдещето, за което младите хора мечтаят и работят е изкуството на Мария Арнал и Марсел Бажес. „Ние сме от първите поколения, родени извън диктатурата. Нямаме този страх от ежедневния живот, но имаме наследени от онзи конфликт страхове – например, страхът свободно да споделиш своето мнение. Тук има все още отворени конфликти. Ние с нашата младост и с нашия по-малък страх можем да говорим за това с ясен и силен глас.“ – каза в студиото ни Мария Арнал.

Музика, която зарежда тялото и захранва душата: Хосеми Кармона и Хавиер Колина ни предразполагат да чувстваме красотата и да я създаваме навсякъде около нас
Фламенко китаристът Хосеми Кармона и басистът Хавиер Колина ни показаха колко много от нас музиката може да изрази: „Фламенко, или музиката от селата, е начинът, който ние сме имали и имаме, за да разкажем своите скърби и радости. Всяка музика е резултат от сливането – тя е нещо духовно и с нея ние трябва да зареждаме телата си на чисто физическо ниво, да захранваме душите си..“ – обясни в интервюто си при нас потомственият музикант Хосеми Кармона.

Организатор на Фестивала за нова музика от Испания и Латинска Америка ¡Olé Festival! е „Институт Сервантес – София“ съвместно с Jazz Plus Concerts.

Сред отличените на церемонията вчера бяха колегите от bTV Рада Домусчиева – за репортажите и анализите й за събитията от Каталуня, и Марина Евгениева – за интервюто й с Ла Мари от „Чамбао“.