Джаз ФМ гостува в Синеморец: Mr. Moon с Jazztronica парти на плаж „Велека“

Джаз ФМ гостува в Синеморец: Mr. Moon с Jazztronica парти на плаж „Велека“

Реката дълго пътува и се втурва в морето. От водите и златистия пясък се издигат хълмовете на Странджа – там, на устието на Велека. Гледката към плажа от платото над него спира дъха, а когато си вече на брега, дишаш дълбоко. Ти си във връзка с природата, която е навсякъде около теб. Пътеки те превеждат покрай растенията, така че да не бъдат повредени, от информационни табели опознаваш природата наоколо, децата са въвлечени в занимателни образователни игри, ветроходни спортове и йога помагат на тялото да се чувства добре, а библиотека допълва богатството на преживявания за духа.

Това е реалността на плажа „Велека“ в Синеморец, за който трета година се грижи Филип Баров. Идния уикенд той организира най-голямото досега издание на Фестивала на хвърчилата, от който сетът на диджей Mr. Moon на 25 август ще бъде част. Вече близо година Младен Димитров е част от екипа на Джаз ФМ с предаването Jazztronica за съвременен клубен джаз, което се излъчва в петък от 18 ч. и се повтаря в събота от 22 ч. Сега неговата музика ще излезе извън ефира, за да се свърже по неповторим пряк начин с природата и с хората, които ценят автентичните преживявания.

Празникът на хвърчилата край Синеморец започва от случайна среща с Юри Георгиев от „Въздушни чудеса“. „Той е страхотен човек, който със съпругата си Нина правят невероятни хвърчила. Освен това ни събира любовта към природата.“ – разказва по Джаз ФМ Филип Баров. Миналата година в празника „Въздушни чудеса“ са единствен участник с няколко хвърчила, а тази година на 24 и 25 август вече ще има и гости от Украйна, Естония, Турция и Хърватия. В програмата на Велека кайт и джаз фест в събота и неделя от 13 до 15 ч. ще слушаме живеещата в София бразилка Биа Карвальо с групата й Gentlemen. В неделя програмата ще продължи с акустичен концерт на Цвети Чендова с Пламен Петров – китара, и Петко Славов – бас, а от 17 ч. започва плажният сет на Mr. Moon.

„Представям си този тип летни плажни емоции в по-лежерен вариант, от който сме свикнали да виждаме на другите места. За мен не е задължитeлно хората да скочат да танцуват. Абсолютно е достатъчно, когато видя, че те се усмихват или се движат в лекия ритъм на музиката – това за мен е сигналът, че всичко е както трябва. Моментът е правилен!“ – описа предстоящото парти на брега близо до дивата природа Младен Димитров. От няколко седмици неговите предавания Jazztronica по Джаз ФМ неизменно носят усещането за море.

„Това място е специално, няма как да не се получи добре.“ – казва усмихнат за предстощия фестивал Филип Баров. Той се грижи за плаж „Велека“ с много любов и добавя към него това, което му отива – пейзажът на простор и свобода е с щрихи джаз и полет на хвърчила. „Тук е защитена местност, която се посещава основно от хора с отношение към природата, към хубавата музика, към книгите, към изкуството. На такова място да си натрапчив и да не си дискретен дори с услугите, които предлагаш, просто не се връзва.“ – описва подхода си като стопанин той. Първата му работа, когато наема плажа, е да направи дъсчени пътеки, посредством които се ограничава пресичането на дюните. „Растенията имат специална коренова система, която се разрушава от човешките стъпки. Резултатът от нашия подход е много, много добър. Тук сме за трета година и виждам промяна в дюната. Много се гордеем с този ни успех – за съвсем кратък период се случи това.“

Грижата за природата има още един елемент – на плажа от пластмаса са единстнвено шезлонгите. Чадърите и баровете са изработени от естествени материали, а от тази година с растителен произход са и опаковките за храна. „Когато миналата година видяхме колко еднократни опаковки от пластмаса сме използвали, се хванахме за главата, защото всичко това отива в сметище. Решихме да инвестираме в опаковки, които се изработват изцяло от растения.“ Чаши, кутии за храна, сламки дори – абсолютно всичко се продава в еднократни опаковки от растения. „За между 8 и 12 седмици те се разграждат в природата и не оставяме друга следа, освен нашите стъпки в пясъка... Всичко, което можем да използваме многократно, се стараем да го правим.“ – с уважение към природата казва Филип Баров.

С металните прибори за храна днес посетителите на плажа хапват минестроне, мусака с био телешко, таратор, пържени картофи, телешки бургер. „Кухнята ни благодарение на Руми и на Христо е превъзходна.“ – благодарен е на екипа си наемателят на плажа. Чаят също се радва на голям успех и се раздава безплатно, ако клиентът дойде със собствена чаша за многократна употреба. „Ефектът е поразителен. Има семейства, които от горе си идват с чаши, пълнят си ги сутрин, а като си тръгват, отново си наливат. Много ми е приятно и ми е драго да го видя.“ – щастлив наблюдава как един жест към природата среща отговор и намира продължение в действията на оценилите го хора.

Всеки ден в 12 ч. наобед за един час на плаж „Велека“ в Синеморец звучи програмата на Джаз ФМ, а на 25 август в музикалния свят на щастието ще ни отведе DJ Mr. Moon. Там, на плажа, където хоризонтът на простора те кани да вдигнеш глава и така да вървиш в живота, а морските вълни те прегръщат, защото просто морето ни обича. С предстоящото лятно събитие с музиката на Jazztronica на плаж „Велека“ това усещане ще се отпечата в нас.

„Буквално за мен, природно дори, винаги съм усещал, че близо край морето понякога натрупаният в бързината на живота негативизъм и ежедневните проблеми започват да избледняват и да изчезват. Вярвам, че водата има силата да отнема негативната енергия и ни провокира да създаваме положителни емоции. При нас те се превръщат в музика, която през лятото имаме щастието да споделим с повече хора.“ – описва любимото море Mr. Moon.

В още джаз събития на плаж „Велека“: в понеделник, на 19 август, ще има концерт на Дороти Такев, а на 22 август от 15 ч. ще свирят Васил Хаджигрудев – контрабас, Александър Логозаров – китара, Стефан Горанов – барабани, и Арнау Гарофе – саксофон.

  • Интервютата на Светослав Николов с Филип Баров и Младен Димитров можете да чуете тук или чрез бутона „Аудио“.

Снимки: авторът, в края на сезона на 2018 г.