Джаз фестивалът в Русе отбелязва 40-ия си юбилей с участие на някои от най-добрите български музиканти

Джаз фестивалът в Русе отбелязва 40-ия си юбилей с участие на някои от най-добрите български музиканти

Днес започва Джаз фестивалът в Русе и ще продължи до 28 ноември. Събитието се провежда от 40 години, като последните 3 от тях се организира от саксофониста Борис Петров – Парчето. Той продължава традицията, поставена преди 4 десетилетия от неговия баща, една от легендите на българския джаз - Петър Петров – Парчето. „От една страна, има силен емоционален момент, а, от друга, чувствам голяма отговорност, че трябва да направя програмата на фестивала толкова добре колкото баща ми.“ – казва Борис Петров при гостуването си в ефира на Джаз ФМ във вторник. Саксофонистът е категоричен: „Всичко, което е направено с любов, е обречено на успех. Трета година правя фестивала с много любов. Надявам се всички да са доволни и щастливи.“ В начинанието му помагат Община Русе, Клуб на дейците на културата и Министерство на културата.

В четвъртък е предфестивалната вечер, в която ще вземат участие ученици от Русенското музикално училище (чийто възпитаник е Борис Петров – Парчето) и художници от департамента по рисуване. Програмата в петък ще започне с концерт на JP3 и ще продължи с дует на пианиста Ангел Заберски и китариста Александър Логозаров, а третата изява е на Петър Салчев и Турийски брас бенд. Фестивалът продължава в събота с групата Breakpoint и специален гост – виртуозният акордеонист Пламен Димитров, след което на сцената ще свирят братята Антони Дончев и Георги Дончев заедно с Борислав Петров. Финал на фестивала ще поставят Sentimental Swingers и Михаил Йосифов секстет, които наскоро направиха невероятно шоу в пълната зала 1 на НДК.

На 28 ноември от 11 ч. в Културен център „Буда хаус“ ще се проведат две съпътстващи събития от програмата на феста. Ще бъде представена книгата за Петър Петров – Парчето „Свободният полет на духа“. В „Джаз разходка – мигове от Джаз фестивала в Русе“ ще бъде показана изложба с фотографии, проследяващи историята на събитието, и ще бъдат прожектирани видеозаписи от предишните издания.

В книгата „Свободният полет на духа“ 38 души описват своите впечатления от големия джаз музикант Петър Петров – Парчето. „Баща ми беше невероятен музикант, голяма душа, бохем.“ – спомня си Борис Петров и разказва още: „Няма да забравя как вкъщи имаше гости до сутринта, идваха известни български джазмени – Людмил Георгиев, Симеон Щерев, Христо Йоцов. Наричаха нашата къща – „Къщата на изгряващото слънце“. Борис Петров не е забравил как баща му е обичал да слуша Джон Колтрейн, пускайки си негови записи на грамофона. „Беше невероятен баща. Въобще не беше деспотичен, по-скоро залагаше на аналитичността, а не толкова на многото свирене. Аз не си спомням да съм свирил повече от час и половина – два. Естествено към мен се отнасяше с голяма любов. Благодарение на него тръгнах по пътя на музиката.“ – споделя още Борис Петров – Парчето.

Саксофонистът се завръща в родния си град, за да допринесе за неговата атмосфера, организирайки Джаз фестивала за поредна година. „Аз винаги съм обичал града си и мога да кажа, че съм влюбен в Русе. Русе е невероятен град със страхотна архитектура. Казват му „Малката Виена“. Имайки предвид, че залите са пълни не само по време на Джаз фестивала, но и на фестивала „Мартенски музикални дни“, бих казал, че Русе спазва традицията и публиката си остава все така качествена.“ – казва саксофонистът в края на нашия разговор.