Джаз фестивалът в Ниш с богата програма, която включва участието и на български музиканти

Джаз фестивалът в Ниш с богата програма, която включва участието и на български музиканти

От 9 до 14 август в Сърбия ще се проведе 21-то издание на Джаз фестивала в Ниш. Първият български музикант, взел участие в събитието, е Васил Петров. Той изнесе концерти там през 2009 и 2015 г. „Фестивалът има голямо развитие. Без да преувеличавам за него мога да кажа само суперлативи.“ – заяви Васко по време на днешната пресконференция, която се състоя в София. Джаз вокалистът сподели, че един от най-хубавите му спомени от феста са двата биса, на които го е извикала публиката.

Две български формации ще вземат участие тази година на Джаз фестивала в Ниш. „Подуене блус бенд“ ще свирят на 11 август след Ал Ди Меола, а на следващия ден ще изнесат концерт в местния затвор. Един любопитен факт е, че „Подуене блус бенд“ са първата професионална група у нас, която е свирила за хора, лишени от свобода. Ден след изявата на „Подуене блус бенд“ публиката в Ниш ще има възможност да чуе и другите участници от България – „Дърти пърчис“ и Амалия. И двата концерта ще бъдат на основната сцена.

Тази година сръбският фестивал посреща над 660 артисти в 110 концерта, които се провеждат на различни места. Освен двете основни сцени, на които изпълненията се редуват, има открита сцена с безплатни концерти, блус, младежка и кино сцени, а новото през 2016 г. е специалната платформа за балканска етно духова музика. Фестивалът в Ниш си партнира с Международния джаз фестивал в Банско и Джаз фестивала в Марсиак. Сред специалните участници в Ниш са Сайръс Честнът, „Шакатак“ и Джос Стоун, които ще слушаме и в Банско. Публиката в Ниш ще се срещне още с имена като Бил Евънс и Ал Ди Меола.

За да представят Джаз фестивала в Ниш, музиканти от сръбския град гостуват днес в София. От 18 ч. пред Народния театър „Иван Вазов“ ще слушаме блус група, джаз трио, духов оркестър и DJ. „Васко Кръпката и Амалия ще изпълнят по една песен с блус групата, а духовият оркестър ще свири докато се разхожда по бул. „Витоша“. – каза на пресконференцията директорът на Джаз фестивала в Ниш.

Снимка от пресконференцията: авторът