Джаз фестивалът в Монтерей на 60 г.! Юбилейното издание в няколко акцента, сред които и концерт с българско участие

Джаз фестивалът в Монтерей на 60 г.! Юбилейното издание в няколко акцента, сред които и концерт с българско участие

В края на тази седмица (от 15 до 17 септември) ще се проведе 60-то юбилейно издание на Джаз фестивала в Монтерей. В световен мащаб това е най-дълго продължаващият без прекъсване джаз фестивал – посочват в Instagram организаторите, а друг любопитен момент е, че общо пет пъти той е избиран за „Най-добър джаз фестивал в света“ от читателите на списание JazzTimes.

Програмата тази година включва над 130 концерта с участието на повече от 500 артисти, които ще свирят на 8 сцени по време на фестивалните два дни и три нощи. Сред участниците са имена като Хърби Хенкок, Рой Харгроув, Кени Барън, Роберта Гамбарини, Джералд Клейтън, Ди Ди Бриджуотър, Реджина Картър, Джон Бийзли, дуото Крис Тили – Брад Мелдау и мн. др. По традиция фестивалът подкрепя младите таланти и им дава възможност за изява, като предоставя сцена на десетки училищни и университетски състави. Освен с много музика Джаз фестивалът в Монтерей привлича публиката с изложби, интервюта със звездите на феста и филмови прожекции. Сред заглавията, които ще бъдат показани, са лентата за Чик Къриа The Musician и филмът на Каспър Колин I Called Him Morgan за легендарния тромпетист Лий Морган. По-долу обръщаме внимание на три от акцентите в програмата на 60-ия Джаз фестивал в Монтерей.

Хърби ХенкокХърби Хенкок, снимка: от сайта на Джаз фестивала в Монтерей

Гала вечер на джаз легендите

Днес, ден преди официалното начало на Джаз фестивала в Монтерей, за единайсета поредна година ще се проведе „Гала вечер на джаз легендите“. По време на нея се връчва наградата на фестивала „Джаз легенди“ за принос към джаза. С нея ще бъде отличен големият пианист и композитор Хърби Хенкок. Водещ на вечерта ще бъде неговият приятел и колега Уейн Шортър, а в чест на Хърби ще свирят Реджина Картър и Джералд Клейтън трио. Предишните носители на наградата са Терънс Бланчард, Дейв Брубек, Джералд Уилсън, Джордж Уийн, Джак ДеДжонет, Уейн Шортър, Чарлс Лойд, Чик Къриа и Куинси Джоунс.

Съни РолинсСъни Ролинс, снимка: от фейсбук страницата на музиканта

Трибют за Съни Ролинс

На 7 септември Съни Ролинс навърши 87 г., а в събота по време на Джаз фестивала в Монтерей предстои да бъде представен трибют за живата легенда с участието на тенор саксофонистите Джими Хийт, Джо Ловано, Бранфорд Марсалис и Джошуа Редман.

Съни Ролинс е свирил 7 пъти на Джаз фестивала в Монтерей и е последният от големите таланти, участвали в първото издание през 1958 г. Сред тези ярки артисти е и пианистът Дейв Брубек, но той почина преди 5 години.

Заради белодробни проблеми през последните години Съни Ролинс не свири, което е особено трудно за него, защото той е „човек, който свири през цялото време“ – както споделя в интервю за San Francisco Chronicle. В статията Джеси Хамлин посочва, че още от 50-те г. Съни Ролинс е запален по йогата и преди началото на разговора им се е бил посветил на една от своите любими книги за йога. „Тук има вечна мъдрост. Опитвам се да я постигна. Опитвам се да се уча. Когато не мисля, а просто свиря, музиката идва при мен. Тя трябва да дойде откъдето идва, което е тайнствено място. Слава Богу, че има такива места в живота.“ – казва Ролинс, а в заключение добавя: „Тук сме за нещо повече от това да живеем на този свят, наслаждавайки се на сетивата. Това е добре, но има нещо друго. Има нещо друго, човече.“

Джошуа РедманДжошуа Редман, снимка: от фейсбук страницата на музиканта

В материала за sfchronicle.com Съни Ролинс отказва да каже кои свои композиции би искал да чуе по време на концерта, посветен на него, но твърди, че с удоволствие би слушал участниците в трибюта - Джими Хийт, Джо Ловано, Джошуа Редман и Бранфорд Марсалис. В друго интервю, но за същата медия, Джошуа Редман казва, че програмата ще включва композиции на Съни Ролинс, а така също и пиеси на всеки от четиримата саксофонисти. Редман споделя, че по отношение на този концерт нещата за него са далеч по-ясни от това, което ще се случи по време на следващата му изява – дуо концерт с прочутия индийски майстор на таблата Закир Хюсеин. Събитието ще се проведе в неделя в San Francisco Jazz Center.

С радост припомняме новината, че скоро Джошуа Редман ще гостува за първи път в България. На 4 ноември заедно със своето трио той ще закрие третото издание на „Пловдив джаз фест“.

Концерти, които сбъдват мечти: Джейсън Моран, Дони Маккаслин и Джошуа Редман с участие на „Пловдив джаз фест“

Чучо Валдес и Джо Ловано квинтетЧучо Валдес/ Джо Ловано квинтет на „Детройт джаз фест“: Чучо Валдес (пиано), Джо Ловано (саксофон), Петър Славов (контрабас), Йаролди Абреу (перкусия) и Родни Барето (барабани), снимка: Gregg Krupa

Българско участие на Джаз фестивала в Монтерей

В неделя, след участието си предишния ден в трибюта за Съни Ролинс, Джо Ловано ще изнесе концерт заедно със своя класически квартет, в който свири басистът Петър Славов. Групата се допълва от Лорънс Фийлдс (пиано) и Лами Истрефи (барабани).

В интервю на Таня Иванова от 2015 г. Джо Ловано сподели за Пепи Славов: „Той внася много хубаво усещане в музиката и много се забавляваме заедно.“ Талантливият български басист работи с големия саксофонист от години. Само преди няколко дни Пепи беше част от Чучо Валдес/ Джо Ловано квинтет. Групата беше сред хедлайнерите на един от най-добрите американски джаз фестивали в момента – този в Детройт. През октомври Пепи ще бъде на турне с Джо Ловано в Аржентина и Чили, а след поредица от страхотни концерти на Стария континент през пролетта - формацията се завръща в Европа през ноември. Повече информация ще откриете тук.

През март в ефира на Джаз ФМ Пепи Славов разказа как преминават концертите с Джо Ловано: „Ловано и въобще музикантите от неговата класа много обръщат внимание на това как ще наредят сета, как ще представят програмата на публиката, как ще тече музиката, така че да е непрекъснато интересна и разнообразна и същевременно да можем да кажем това, което искаме. С Джо всеки сет е различен, той не обича да влиза в някакви стереотипи и клишета, така че с него винаги е интересно.“

Джо Ловано: „Джазът е музика за хората. Той е силно духовно пътешествие, в джаза ти се изразяваш, опирайки се на своята лична история.“