Джаз „Аполония“ с най-новите концертни, албумни и съвместни проекти на българските творци

Джаз „Аполония“ с най-новите концертни, албумни и съвместни проекти на българските творци

Редица български джаз музиканти ще представят новите си проекти на фестивала „Аполония“ в Созопол. Вековните юбилеи от рождението на Били Холидей и Франк Синатра и от първия български филм ще почетат Мирослава Кацарова, Васил Петров и Живко Петров, новите си албуми ще представят „Сентиментал суингърс“, „Насекомикс“ и Живко Петров, ще чуем още изпълненията на Tri-O-Five, на триото на Теодосий Спасов, на Хуан Гарсия Ерерос, на Милица Гладнишка с Мишо Йосифов секстет, на Рут Колева с „Карандила брас бенд“, на „Акага“ с Funky Miracle.

Джаз програмата на „Аполония“ започва на 29 август с концерт на Tri-O-Five с Прея. На следващия ден проекта си Normas ще представи колумбийският басист и композитор Хуан Гарсия Ерерос – „Бялата сова“. Той ще свири със Стоян Янкулов – барабани, Роберто Кинтеро (Венецуела) – перкусии, Марсио Тубино (Бразилия) – саксофон и флейта, Алехандра Мариа (Колумбия) – цигулка, Марко Крънчич (Хърватия) – пиано, и Херберт Майер (Австрия) – хармоника. По-рано същата вечер ще звучи репертоарът, който Рут Колева подготви с ромския „Карандила брас бенд“.

Проектите си по случай 100 години от рождението на велики джаз личности ще развият Васил Петров и Мирослава Кацарова. Васко ще пее с триото на Ангел Заберски на 31 август, а на 2 септември Мира ще представи с Христо Йоцов, Веселин Веселинов – Еко и Мирослав Турийски програмата си Blue Moon – Songs of Billie Holiday. В годината, в която честваме един век българско кино, на 28 август Живко Петров ще открие „Аполония“ със своя сюита с музика от български филми, която ще изпълни „Арена оркестра“ с концертмайстор Пламена Жекова. На 3 август Живко ще представи соловия си албум After 4.

На 3 и 4 септември предстоят срещи с още два нови албума – съответно, Cradle of Love на „Сентиментал суингърс“ със секстета на Мишо Йосифов и „Великани и джуджета“ на „Насекомикс“.

Project Pulse Теодосий Спасов ще представи на 1 септември с триото си: Сандип Батачаря (Индия) – табла, и Димитър Бодуров – пиано. В последния фестивален ден от Милица Гладнишка и секстета на Михаил Йосифов ще чуем красиви класически произведения в изненадващи джаз аранжименти, джаз стандарти, както и песни от анимационни филми, също умело аранжирани в джаза. Същата вечер „Акага“ и Funky Miracle ще излязат за съвместен концерт с участието на Ицо Хазарта.

Сред другите събития от програмата на „Аполония“ от 28 август до 5 септември: концерт на Зорница Иларионова и Асен Танчев, рецитал на Пламена Мангова, която също така ще свири с Албена Данилова, премиера на проекта „Тъжни песни“ на Камен Донев и китариста Ангел Демирев, изява на дует „Авеню“, спектакъл на балет „Арабеск“, театрални постановки по текстове на Юри Дачев, Яна Борисова, Диана Добрева, Малин Кръстев, моноспектакъл на Бойка Велкова по нейни лични преживявания и текстове на Исабел Алиенде (с участието на Теодосий Спасов и балет „Арабеск“), авторски спектакъл на Мариус Куркински, гостуване на „Пощенска кутия за приказки“ (с участието на Живко Петров, Белослава, Краси Куртев от „Акага“, Деси Андонова), премиери на книги на Калин Янакиев, Людмил Станев, Михаил Вешим, Деян Енев, фотоизложба с участието на правозащитника Светлана Бахчеванова, дискусия по идея на Михаил Неделчев за Созопол в диалога Иван Пейчев – Христо Фотев. Сред участниците в петте фестивални срещи под мотото „Цената на успеха!“ са Живко Петров, Теодосий Спасов и Бойка Велкова, Пламена Мангова, Мариус Куркински, а входът е свободен.

Събитията се провеждат основно в Амфитеатъра, клуб „Аполония“/сцена „ОББ“, градските читалище, археологически музей и художествена галерия. Пълната програма ще откриете тук на сайта на фестивала. Джаз ФМ е медиен партньор.

На снимката: Камелия Тодорова на „Аполония“, 2014 г.