Димитър Симеонов представя „Живея за музиката. Автобиографията на един джазмен“ в Столична библиотека съвместно с Джаз ФМ

Димитър Симеонов представя „Живея за музиката. Автобиографията на един джазмен“ в Столична библиотека съвместно с Джаз ФМ

Танцови забави в Дома на правниците, Учителската каса и „Маймунарника“, матинета в БИАД, неделни концерти в зала „България“, джаз и в бар „Астория“ – такава София през 50-те описва музикантът Димитър Симеонов в книгата си „Живея за музиката. Автобиографията на един джазмен“. Той стъпва на сцената през 1951 г. с „Джаз Млада гвардия“ и последователно работи с „Джазът на младите“, „Джазът на оптимистите“ и Бигбенда на БНР, а през 1964 г. става един от основателите на сформирания към СГНС оркестър „София“, чийто ръководител е от 1972 г. до края на съществуването на формацията през 1984 г. След това той застава начело на Естрадата на Народната армия „Сребърни звезди“. И след като се пенсионира, остава с музиката – изнася много концерти солово и с пианистите Михаил Каридов и Венци Мицов. Той е първи преподавател по саксофон в Консерваторията и автор на първите помагала по специалността, а като председател на секция „Естрада“ към Съюза на българските музикални и танцови дейци създава „Джаз клуб“ в София. Всичко преживяно той описва в „Живея за музиката. Автобиографията на един джазмен“ с редактори Иван Георгиев, Димитър Хайдутов и Филип Симеонов и издадена от „Медиатех“. Премиерата е днес от 18:30 ч. в Мраморното фоайе на Столичната библиотека на пл. „Славейков“ № 4. Организатори сме Джаз ФМ и Столична библиотека.

Как „Джазът на оптимистите“ свири пиеси на хвърления в затвора Асен Овчаров, а ръководителят на състава Божидар Сакеларов измисля митичния евреин от руски произход Розе, за да изпълняват творби на Гершуин? Димитър Симеонов разказва в своята книга.

Като член на Бигбенда на БНР от първия ден на създаването на състава, го наричат „Студио 1“, а легендарният композитор и диригент Емил Георгиев го отличава като „Музикант без грешка“. И след като напуска състава, продължава да сътрудничи, пишейки композиции, аранжименти и парафрази.

Когато е лидер на оркестър „София“ също му се налага да се справя с много предизвикателства – за да осигури записването на албум в руската фирма „Мелодия“, той приема облог, че записите ще са готови в рекорден срок, надпреварва се с Димитър Ганев от „Балкантон“ за западни инструменти, а когато „Рики е повери“ пристигат за рецитал на „Златният Орфей“ без ноти, той задължава китаристът на формацията да изсвири целия репертоар и организира аранжирането и разучаването от състава на всичките песни само в рамките на няколко часа. От фестивалния конкурс Димитър Симеонов има награда за аранжимент на песента на Мария Некова „Имам земя“, акомпанирал е на чуждестранните участници, сред които още Мак и Кати Кисун, Миеко Хирота, Женифер, Йосиф Кобзон, Муслим Магомаев, а също така често е член на журито.

В автобиографията си Димитър Симеонов разказва като пряк участник за активния музикален живот в София и в страната – защо джазът намира убежище в цирка, как са създадени „Софийски оркестри“ към Софийския градски народен съвет, как елитът на българския хумор месеци наред весели столичани със спектакъла „Директорът“, как славният оркестър „София“ успява да изнесе по над 300 концерта годишно в страната и по света…

Един от акцентите е създаването на Концерт за комбо и струнен оркестър от Милчо Левиев специално за „Софийски оркестри“ към СГНС и изпълнен съвместно от оркестър „София“, „Софийски солисти“ и Софийския духов оркестър в средата на 60-те. Нашата цел е половин век по-късно отново да представим творбата на концертна сцена.

Димитър Симеонов е и първият преподавател по саксофон в новосъздадения Естраден отдел на Консерваторията и автор на първите учебници по специалността, които се използват и до днес. В автобиографията си той споделя за своя подход към студентите, вдъхновен от майка си – прочутата цигуларка проф. Недялка Симеонова. От нейния талант можеше и да не бъдем докоснати, ако не е била намесата на Иван Вазов във времена, когато не е било прието жени да се занимават професионално с музика.

Голяма част от тези разкази прозвучаха в „Джаз истории“ по Джаз ФМ, което насърчи автора да ги включи в книгата си и да я издаде.

Димитър Симеонов в „Джаз истории“:

- Син на проф. Недялка Симеонова, той свири на цигулка и саксофон в Джаз „Млада гвардия“ и в бар „Астория“.

- „Джазът на младите“ привлича младежта, „Джазът на оптимистите“ продължава наследството на Асен Овчаров, Сашо Сладура плаща с живота си за любовта към свободата.

- През 1964 г. започва легендарният път на Оркестър „София“.

- Оркестър „София“ акомпанира на рециталите на „Златният Орфей“, печели бас за запис на плоча в „Мелодия“, приема в редиците си прочутия Константин Носов, а с Камелия Тодорова е сензацията на „Джаз джамборе“

- Първи преподавател по саксофон в Консерваторията, пише учебниците по специалността; джазът в София звучи в сладкарницата на Операта, на абитуриентските балове, от платформата на камион

Предговорът към „Живея за музиката. Автобиографията на един джазмен“ е написан от Тончо Русев броени дни преди музикантът да напусне нашия свят. Той определя своя съратник като „един от корифеите на българската поп и джаз музика“.

Своите спомени с автора на книгата ще разкажат музикантите Йорданка Христова, Камелия Тодорова, Мими Николова, Ани Върбанова, Емануил Манолов – Бадема, Крум Калъчев, Радул Начков, Генчо Въртовски, Венци Мицов, Симеон Щерев, Любомир Денев, Стефан Славов, Недко Трошанов, Стефан Драгостинов. Очакваме Богдана Карадочева и Стефан Димитров, Мими Иванова и Развигор Попов. Поканени са още вокалистите Нели Рангелова, Кристина Димитрова и Васил Найденов, композиторът и аранжор Иван Стайков, текстописецът Михаил Белчев. Очакваме ръководителите на съставите, с които Димитър Симеонов е работил през годините – Юли Дамянов на Софийския духов оркестър, Пламен Джуров на „Софийски солисти“ и Антони Дончев – на Бигбенда на БНР. Ще присъстват музикалната журналистка Хелия Чавдарова и филмовият режисьор Росен Елезов, които създадоха филма за 50-ата годишнина на оркестър „София“. Тъй като Димитър Симеонов е тясно свързан със „Златният Орфей“, на премиерата ще бъде и съпругата на основателя на фестивала Генко Генов – Дарина Генова. Ще присъства и звукорежисьорът Деян Тимнев, който често е работил с Димитър Симеонов и който е отговарял за качеството на звука при представянето на оркестър „София“ със солист Камелия Тодорова на престижния фестивал „Джаз джамборе“ във Варшава.

Обръщения към музиканта и автор на книгата, документирала чрез лично преживяното значителна част от историята на българската джаз музика от 50-те години до началото на новия век, ще отправят от Столичната община, Столичният общински съвет и Министерството на културата, поканен е и Председателят на Комисията по култура към Народното събрание Вежди Рашидов. Знаци на признание към Димитър Симеонов ще поднесат от Съюза на композиторите и Съюза на музикалните и танцови дейци. Ще присъстват и представители на Държавната музикална академия.

Първите три книги, които Димитър Симеонов ще подпише, ще бъдат за фонда на Столична библиотека. Тя ще представи експозиция от произведения на Димитър Симеонов – негови записи, ноти, школи и етюди. Ще чуем незабравими мелодии от позабравените вече грамофонни плочи. Джаз ФМ ще дари на фонда на библиотеката издадена в Полша плоча с изпълненията на оркестър „София“ със солист Камелия Тодорова на фестивала „Джаз джамборе“ във Варшава. С това поставяме началото на следващия ни проект – да обогатим фондовете на българските библиотеки с издадени в чужбина записи на български джаз музиканти.

За уютната атмосфера ще допринесат творбите на Даниела Тодорова от Фестивала на хартиеното изкуство, а за автора ще вдигнем наздравица с чаша био вино, произведено в регион от Европейската екологична мрежа „Натура 2000“ от председателя на Българска асоциация „Биопродукти“ Албена Симеонова.

Събитието ще бъде записано от радио „Бинар“, публикувано на неговия ютюб канал и излъчено в ефира на Джаз ФМ.

  • Книгата може да бъде закупена от Дюкян „Меломан“.