DiVino.Taste отново събира българското вино под един покрив – от 14 до 16 ноември в Зала 3 на НДК

DiVino.Taste отново събира българското вино под един покрив – от 14 до 16 ноември в Зала 3 на НДК

Четвъртото издание на изложението DiVino.Taste ще се проведе от 14 до 16 ноември в София. За изминалите три години този най-голям форум от винарския календар у нас успя да се наложи като витрина на съвременното българско вино. За да отговори на огромния интерес от 2013 г., DiVino.Taste сега продължава с един ден повече и се премества на нова сцена – Зала 3 на Националния дворец на културата. Програмата включва дегустации, винени дуели, презентации, курсове, премиери на книги. Посетителите ще могат да си закупят предпочитаните от тях вина на преференциални цени. Акцент ще бъде поставен върху традиционните местни сортове и върху мястото на България на световната карта на виното. Програмата включва и ретроспекция на реколта 2008 в България, която се нарежда сред първите за последното десетилетие.

По време на DiVino.Taste тази година над 60 изложители ще представят най-доброто от своите вина (очаква ни среща с 500!) и ще запознават с концепцията и философията зад всяко едно от тях. Посетителите ще имат възможност да дегустират вината, а също и да закупят предпочитаните от тях на специални цени. По време на форума ни очакват премиерите на български език на книгите на световноизвестния летящ уайнмейкър Мишел Ролан и на прочутия италиански винен философ Доктор Вино – Даниеле Чернили. Авторите лично ще представят творбите си. DiVino.Taste включва и майсторски класове, семинари, лекции и презентации.

Подобаващо място по време на най-големия форум за българско вино е отделено за курсовете на Българската винена академия. Мавруд и мелник са два от най-старите и най-ценни местни български сортове – кой от тях е по-популярен ще имате възможност да прецените сами по време на курса с водещ Вили Гълъбова „Мелник срещу мавруд“. Програмата на Divino.Taste включва още един своеобразен дуел – този път между руен и рубин. Докато вината от сорта рубин са сред най-харесваните у нас, тези от руен са по-малко познати. През последните години типичният за долината на Струма сорт руен преживява истински възход и все повече изненадва с качествата си. Участниците и в двата дуела ще имат възможност да гласуват и да изберат своя фаворит. Къде стои България на световната винена карта по отношение на сортовете сира и вионие ще разберем с две сравнителни дегустация на български вина от тези сортове с техни аналози от световна величина. В събота, 15 ноември, е битката „България срещу света: сира“, а в неделя, 16 ноември – „България срещу света: вионие“. Водещ и на двата майсторски класа е Яна Петкова.

Ако искате да изпробвате уменията си в дегустирането, заповядайте на най-големия форум на българското вино DiVino.Taste! Франция се наложи над досегашните шампиони от Белгия на втория световен шампионат по сляпа дегустация на вино. Нестандартната надпревара се проведе в прочутата шампанска къща Bollinger, разположена край град Еперне. Общо 18 отбора от различни страни, всеки от по четирима души, премериха сили в рамките на шампионата. Те трябваше да дегустират 12 вина от всички краища на света и да посочат в рамките на 10 минути основния сорт, страната на произход, името, производителя и реколтата, съобщава в. SudOuest. Белите вина за състезанието бяха на производители от Нова Зеландия и Австрия, а червените – от Чили, Аржентина, Испания и Франция. Отборът-победител от Франция успя да познае всичките пет елемента за три от предложените вина. На второ място остана миналогодишният победител – отборът от Белгия, на трето са представителите на Испания. „Трябва да се довериш на интуицията си“, сподели капитанът на французите Жан-Мишел Перюсан и допълни: „Често пъти първото впечатление от аромата или вкуса ни задава вярната посока и след това трябва да действаме на принципа на елиминирането”. 53-годишният Перюсан е част от аматьорски винен клуб в Тулуза, където има възможност да дегустира по 1000 вина годишно. Следващото издание на шампионата ще се проведе през октомври 2015 година в Шатоньоф-дю-Пап.

Рапърът Джей Зи е купил марката шампанско Armand de Brignac от собственика й, американската Sovereign Brands. Не се съобщава за каква сума е сделката. „Джей Зи каза, че проявява интерес да притежава марката и направи оферта, на която не може да се устои”, заяви говорителка на Sovereign Brands като подчерта, че групата продължава да поддържа прекрасни отношения с рапъра.

Шампанското Armand de Brignac се произвежда от Cattier в Шини-ле-Роз. Семейство Катие е собственик на лозя от 1763 г., но започва да произвежда шампанско едва през 1918 г. През 2006 г. на пазара е пусната марката Armand de Brignac. Същата година рапърът Джей Зи я открива и я представя като еликсир в клипа си Show Me What You Got.

Около марката Armand de Brignac има и други любопитни факти. През 2012 г. по време на събитие за набиране на средства в полза на президента Барак Обама в Ню Йорк Джей Зи и съпругата му Бионсе излагат 350 бутилки Armand de Brignac. Инсталацията обаче е бързо премахната. Причината е, че от предизборния щаб на Обама се притеснили, че впечатляващата колекция от бутилки на цена от 300 долара всяка може да навреди на имиджа на президента.

По време на тазгодишното издание на DiVino.Taste е отделено подобаващо внимание на вината с мехурчета. Българските пенливи вина направени по традиционния метод стават все по-популярни, все повече и все по-интересни. Димитър Николов – един от най-изявените винени експерти у нас, ще предложи няколко отлични екземпляра. За майсторския клас „Пенлива България” той е приготвил и няколко изненади с мехурчета.