DiVino.Taste ни кани: Българското вино заслужава нашето внимание

DiVino.Taste ни кани: Българското вино заслужава нашето внимание

Рекорден брой производители на български вина – 73, участват в шестото издание на форума на българското вино DiVino Taste. Той започва днес и продължава до неделя в Зала 3 на НДК. Посетителите ще могат да научат повече за вината от техните производители, да дегустират над 500 продукта и да закупят любимите на специални цени.

По традиция програмата на DiVino.Taste ще предложи много майсторски класове, семинари, лекции и презентации

Програмата в събота, 19 ноември, започва с Училище по дегустация. По време на този майсторски клас един от най-авторитетните винени експерти у нас Вили Гълъбова ще систематизира и предаде на достъпен език всички онези странни на пръв поглед ритуали, които правят дегустацията така загадъчна и сложна. Каква бе 2010 г. за българското вино и как изглеждат едни от най-добрите ни вина шест години по-късно ще открием заедно със Светлана Славова от „Александра естейт“ и Николай Далаков от „Бетър халф“. Яна Петкова ще представи два от най-прочутите винарски райони в света – Шабли и Лоара.

Как изглеждат българските вина през очите на един чужденец, който отдавна ги наблюдава и ги изучава? Това ще разберем по време на майсторския клас с дегустация, водена от винения консултант и автор на редица книги и издания, британеца Робърт Смит (CWW), който в момента живее в Токай. С белите вина от региона на Сакар ще ни запознае на майсторския си клас преподавателят на WSET у нас Димитър Николов.

Тимо Йокинен и Теодор Тодоров ще представят възможностите за износ към един традиционен за българските вина пазар като скандинавските страни. Какви са предизвикателствата пред българските производители на вино, които искат да изнасят продукцията си към най-конкурентния пазар в света – Съединените щати, ще обобщят Ивелина Кюлева, Милена Василева и Марин Атанасов от бранд маркетинг организация за световни вина. Виненият консултант и журналист Йохен Ерлер (Circle of Wine Writers) ще представи най-новите тенденции в търговията и консумацията на вино в световен план.

Крафт бири, музика

DiVino.Taste 2016 обръща специално внимание и на един сектор, който печели все по-голяма популярност у нас – крафт бирите. Какви са приликите и разликите в занаятчийското производство на бира и вино, ще разкаже холандският пивовар Карел Рьоел.

В рамките на DiVino.Taste 2016 ще бъдат представени и възможностите за обучение в авторитетния Wine & Spirit Education Trust.

Тазгодишното издание на DiVino.Taste предлага и оригинална среща на виното и музиката. Иво Върбанов и Фиамета Тарли – утвърдени музиканти и партньори в работата и в живота, ще се представят като клавирно дуо с концерт на 19 ноември в Зала 7 на НДК. Освен талантлив музикант и пианист, Иво Върбанов произвежда в Южен Сакар вина с марката Ivo Varbanov.