Ди Ди Бриджуотър, Дейв Холанд и д-р Лони Смит с най-високото американско отличие за джаз, което се връчва от Националната фондация за изкуствата

Ди Ди Бриджуотър, Дейв Холанд и д-р Лони Смит с най-високото американско отличие за джаз, което се връчва от Националната фондация за изкуствата

По-рано тази седмица Националната фондация за изкуствата на САЩ обяви в „Кенеди център“ във Вашингтон новите петима носители на най-престижното американско отличие за джаз – „Майстор на джаза“ за 2017 г. Наградата ще получат вокалистката Ди Ди Бриджуотър, басистът Дейв Холанд, Hammond B-3 органистът д-р Лони Смит, пианистът Дик Хаймън, който е композитор и аранжор на няколко саундтрака към филми на Уди Алън, и джаз историкът и писател Айра Гитлер. Всеки „Майстор на джаза“ ще получи сумата от 25 000 долара, а церемонията и концертът трибют ще се проведат на 3 април следващата година в „Кенеди център“, съобщава The Washington Times.

Ди Ди Бриджуотър е едва 19-та жена от общо 145-мата носители на наградата „Майстор на джаза“, която се връчва от 1982 г. насам. „Никога не съм си мечтала да бъда определена като „Майстор на джаза“ от Националната фондация за изкуствата, тъй като малко жени са получавали това признание.“ – казва вокалистката и допълва: „Борих се дълго и упорито, за да се съхраня в музикално отношение и да спечеля уважение в света на джаза, доминиран от мъжете.“ Ди Ди Бриджуотър е носителка на награда „Тони“ за своето участие в бродуейския мюзикъл „Магьосникът от Оз“ и три пъти е печелила престижната награда „Грами“. В периода 2001-2014 г. е водеща на предаването JazzSet по Националното публично радио на САЩ.

„Това, че станах музикант отвори нови светове пред мен и ми даде възможност да придобия опит, за който не съм си мечтал.“ – казва големият басист Дейв Холанд. „През 1968 г. музиката ме отведе в Америка и оттогава моят опит оказа влияние на човека, който съм и на това, което правя.“ – казва още носителят на наградата „Майстор на джаза“. Холанд е роден във Великобритания. През 1968 г. Майлс Дейвис го чува в един лондонски клуб и го кани да се присъедини към неговата група. Впоследствие се появяват култовите албуми In a Silent Way и Bitches Brew.

Кариерата на Hammond B-3 органистът д-р Лони Смит продължава вече 50 години. Той е известен с албумите си, които са се превърнали в соул-джаз класики. Преди десетилетия Лони Смит добавя „д-р“ към името си и започва да носи превърналия се в емблематичен за него сикхски тюрбан, но причините не са религиозни, а изцяло концептуални и въпрос на стил. През януари тази година д-р Лони Смит издаде новия си албум Evolution, в който специални гости са пианистът Робърт Гласпър и саксофонистът Джо Ловано. Повече за проекта може да прочетете тук.