Деветашкото плато за първи път ще бъде озвучено от джаз

Деветашкото плато за първи път ще бъде озвучено от джаз

Дал ни много от джаз талантите на България, районът между Ловеч, Севлиево и Левски ще бъде озвучен от джаз музика утре вечер по време на най-новия музикален форум. „Джаз вечер на Деветашкото плато“ започва от 18 ч. до пещерата Гарваница край село Горско Сливово и ще продължи с джем сешън „Jazz онгъл“ от 22 ч. в село Кърпачево. В реализирането на тази идея фондация „Джазтет“ на Венци Благоев е партньор на Сдружение „Деветашко плато“. Чрез тази неправителствена организация Ива Таралежкова – майката на един от солистите на „Джаз за деца“ – Петър Терзиев, работи за развитието на региона. На това магично място джаз музиката ще примеси своята атмосфера със свежестта на зелените поляни и сините планини. „Логично е в такъв край също да се развива хубавата музика.“ – каза Венци Благоев в интервю за Джаз ФМ. Родом от там са контрабасистът Трифон Димитров, китаристът Шибил Бенев, както и много други изпълнители, които ще участват във фестивала.

„Джаз вечер на Деветашкото плато“ открива Севлиевската духова музика. Под ръководството на нейния концертмайстор Пламен Драшков тя е продължител на дългогодишните музикални традиции, а сред нейните членове са бас китаристът Огнян Тюлюмбаков и тромпетистът Стойко Раднев, познат ни от „Динамит брас бенд“ и „Шоуто на Тодор Колев“. След това ще бъде представен талант от Габрово – Илко Илиев – един от стожерите на джаза, който е бил кларинетист и саксофонист в бележития диксиленд на Манол Цоков. Със свои изпълнения се включват вокалистите Благовеста Косева, Драгомира Драшкова, Цветомир Цанков, Милица Гладнишка и Петър Терзиев. Водещ ще е Венци Благоев, който ще свири на тромпет. Антони Дончев и Христо Йоцов ще свирят заедно, а също и с други от музикантите в програмата. Останалите участници са: Георги Агатов (тромпет), Невилиян Гемижев (кларинет), Илко Илиев (саксофон), Красимир Кирилов от „Акага“ – родом от Левски – (цугтромбон), Теодор Петков (пиано), Димитър Благоев (китара), Димитър Карамфилов (контрабас), Стефан Косев (бас китара), Невена Григорова и Георги Гарнизов (барабани).

В интервюто по Джаз ФМ Венци Благоев специално подчерта важността музиканти от различни места да се съберат и да музицират заедно. Той даде за пример Георги Агатов, представил големите си възможности, когато излязъл да свири на негов джемсешън с Александър Владигеров. „Ще бъде една вечер истинска, която ще ни зареди и музиканти, и публика.“ – обеща в интервюто Венци Благоев. Разговора на Светослав Николов с него можете да чуете чрез бутона „Аудио“ по-горе. В студиото на Джаз ФМ Венци представи и участието си със своя джазтет, госпъл и блус певицата Джанис Харингтън, Хилда Казасян, Валя Балканска и хор „Детска китка“ от Пловдив на фестивала „Пловдив чете“ (9 юни, 19:30 ч. на Античния форум) и „Джаз форум Стара Загора“, който се провежда идната седмица (специална публикация за него очаквайте скоро на сайта ни).

На снимката: Деветашката пещера. Източник: Сдружение „Деветашко плато“