Деси Андонова с видео към песента I Know You Care, с обещание за по-силно присъствие в социалните мрежи и с онлайн концерт утре

Деси Андонова с видео към песента I Know You Care, с обещание за по-силно присъствие в социалните мрежи и с онлайн концерт утре

Деси Андонова има канал в Ютюб от близо една година насам, но сред ограничения на събитията на живо, обещава чрез него да поддържа силна връзка със своите почитатели. „Още се намествам в тази ситуация. Отвориха се нови възможности да се обърнем по-пълноценно навътре. Това е време на преосмисляне, на осъзнаване. Доволна съм от този период, който е много пълноценен за мен в много отношения. Имам повече време да правя музика.“ – анализира актуалната ситуация Деси, когато ни гостува в ефира на Джаз ФМ в средата на април.

Тогава тя пусна в канала си в Ютюб ново видео с режисьор Тихомир Рачев, който е и автор на идеята за него. То е към песента I Know You Care – пети сингъл от албума й Audiobook, създадена с непрежалимата Андрония Попова – Рони. Аранжиментът е на участващите музиканти – Божидар Василев (Trombobby) – синтезатори, Васил Вутев – барабани, Деси Андонова – вокал, Димитър Горчаков – клавишни, Георги Дончев – акустичен бас. Специален участник в песента е Росен Захариев – Роко.

Audiobook на Деси Андонова – нейното сърдечно преживяване като артист

Тихомир Рачев е дългогодишен партнор, който успешно, както Деси се изразява, „визуализира излизащата през мен музика“. Във видеото възниква неин алтер его персонаж, на който дава името Джеси Уайт: „Изключително весело преживяване. Това за мен е много интересен опит да се въплътя в съвсем различен персонаж, който по някакъв начин съм си аз.“ Джеси Уайт пее в кабаре, Тихомир участва като танцьор, а за Деси цялостното усещане е като за филм на Дейвид Линч: „Красиво, има винтидж излъчване.“

Сцената във видеото, като и премиерата на Audiobook в ДНК в НДК, са потопени в ъндърграунд атмосфера – всичко се случва в центъра, но пространствата не са такива, които лесно попадат пред поглед, изискват да си поставиш за цел специално да бъдеш там. За представянето на албума Деси казва, че е искала да излезе от матрицата на клубната среда. „То бе по-трудния път, но за мен бе единствената възможност.“ – посочва тя.

По отношение на визията на клипа, за нея е много важно партньорството на Тихомир Рачев: „Предоставяйки музиката си на режисьора, излязлото от теб го подаваш в ръцете на човек, който се занимава с друг вид изкуство. Абсолютно му се доверяваш той да осъществи своята представа, без да се намесваш и да се вкарваш в рамки. Най-важно е сътрудничеството и връзката с хората.“ Така самата авторка на песента получава външния поглед към музиката си, а публиката – и двете перспективи – на аудио и на видео артиста.

С видеото към I Know You Care Деси обещава да поддържа активно своя Ютюб канал. „Времето, в което живеем, налага да се адаптираме и да сме по-активни в социалните медии. Възнамерявам да съм такава. Чудесно се получи, че видеото дойде, когато трябва. Имаме планове за нови клипове, но в тази карантина сме ги спрели и се отдавам на творчество.“ – каза вокалистката в средата на април.

Тя преодолява досегашни задръжки и публикува в Инстаграм работен момент от студиото си, а след това участва и в онлайн концерта по представянето от Jeng Studio на новия албум на Trombobby и C-Mo „Всичко е наред“. „Нямах такива навици, а и още ги нямам създадени. Безкрайно много ми липсва връзката с публиката на живо, защото тя ти дава много. Неща, за които допреди месец изобщо не ми беше хрумвало, че може да съществуват, сега се превръщат в единствения начин да стигна до публиката си. “ – обясни липсата Деси Андонова преди близо три седмици.

А утре тя ще се включи като първи артист в инициативата на Ela Clothing, наречена The Art of Sharing. Модното ателие предоставя половината от приходите си за даден период на избрани от него артисти. „Мислихме много как бихме могли да бъдем полезни, като на първо място искаме да ударим рамо на хората, които се занимават с изкуство, които в този момент се оказват както безкрайно необходими, така и много ограничени. Така създаваме win-win ситуация, в която ти, купувайки си нещо наистина хубаво, знаеш, че ще дадеш парите си на локален производител и едновременно ще платиш, за да задоволиш сетивата си, както е редно.“ – обясняват инициаторите на фейсбук страницата на събитието.

„Щастлива съм, че има такива инициативи, в които печеливши са всички страни.“ – посочва Деси. Така в живо излъчване онлайн утре ще чуем песни от нейния проект с Петър Георгиев Dessy & The Shiny Stockings с песни от ерата на суинга – от 40-те и 50-те години. „Тази музика е създадена по време на криза и е повдигала много духа на хората. Това с пълна сила важи и за момента. Тя е жизнеутвърждаваща, чиста радост.“ – описва тя звученето й в актуалния контекст. Музиката и облеклото като черти на личния стил тя описа чрез акцента върху романтиката: „За мен тази епоха носи женственост и специалност по отношение на дамския стил и романтиката. Това усещане при мен се отключи със Sentimental Swingers. За мен е много красиво!“

И отново се връщаме към нашия разговор от 15 април за новата ситуация, погледната към онзи момент. „В много отношения съм много доволна, че имах време да си подредя приоритетите по различен начин. Влизайки години наред в коловоз, си давам сметка, че има неща, които бих променила и редуцирала в ежедневието си и в артистичния си път. Бих направила промени. Сега съм в период на преосмисляне. Вървам, че нещата ще се случат по най-добрия начин.“ – убедени сме с Деси. Защото те са в нашите ръце.

  • Интервютата на Светослав Николов с Деси Андонова от април и май можете да чуете чрез бутона „Аудио“.