Десето юбилейно издание на „Банско опера фест“ с музиката на Вивалди, „Набуко“ и „Чикаго“

Десето юбилейно издание на „Банско опера фест“ с музиката на Вивалди, „Набуко“ и „Чикаго“

Оперният фестивал в Банско отбелязва своята десета годишнина с богата програма, насочена към почитателите на класическата музика. Събитието, организирано от Община Банско, „Кемпински хотел гранд арена“ и „Монте мюзик“, събира хиляди гости в курортното градче, а интересът към него непрекъснато нараства. Джаз ФМ е медиен партньор.

Откриването на юбилейното издание на „Банско опера фест“ е поверено на Софийската филхармония и детската музикално-образователна програма „Фортисимо фамилия“, които представят „Вивалди и Малкия Ото“. Приключенията на малчугана този път ще го отведат във Венеция и ще го срещнат с живота и творчеството на един от най-ярките композитори на Барока. За да запознаят децата с музиката и живота на твореца, специално за концерта са поканени артистите Герасим Георгиев – Геро, който се превъплъщава в Малкия Ото, и Юлиан Вергов в ролята Антонио Вивалди. Софийската филхармония ще изсвири подбраните за концерта произведения на венецианския композитор, а със свои солови изпълнения ще се включи цигуларят Павел Златаров. Спектакълът „Вивалди и Малкия Ото“ ще се състои на 22 август (четвъртък) и е с начален час 19.

„Набуко“, превърнала Верди в най-популярния оперен композитор на всички времена, е постановката, която Държавна опера – Варна представя на 23 август (петък), от 20:30 ч. В знаковия библейски оперен епос бушуват силни страсти – любов и ревност в триъгълника Фенена – Измаел – Абигаил, стремеж на коварната дъщеря към трона, раздвоението в Набуко, който е тиранин, но и любящ баща. „Хорът на евреите“ от „Набуко“ пък е една от големите емблеми във вердиевото творчество. В Банско в ролята на вавилонския цар Навуходоносор II ще видим баритона Пламен Димитров, солист с международна кариера, изпълнител на централни баритонови партии като Набуко, Риголето, барон Скарпия, граф ди Луна и др. Като Абигаил ще излезе успешното сопрано Димитринка Райчева, за която тази роля е една от коронните в репертоара й. Останалите главни персонажи изграждат с професионално майсторство Пламен Долапчиев – Измаел, Гео Чобанов – Закария, Силвия Ангелова – Фенена, Петър Петров – Върховния жрец, Христо Ганевски – Абдало, и Мария Павлова – Анна.

Мариан Бачев, Десислава Николова и Лилия Илиева ще са звездите на хитовия мюзикъл „Чикаго“, който ще бъде представен в закриващата фестивална вечер. В събота, на 24 август, от 20 ч. гостите на Банско ще се насладят на мюзикъла, създаден по мотиви от пиесата „Чикаго“ на Морин Далас Уаткинск, с музика на Джон Кендър и либрето на Фред Еб и Боб Фос. Режисьорът Борис Панкин поставя спектакъла на сцената на Държавна опера – Варна. Хореограф е Анастасия Неделчева, дирижира Страцимир Павлов.

Входът за „Банско опера фест“ е свободен, а спектаклите се представят на централния площад „Никола Вапцаров“.

На снимката: Мариан Бачев в „Чикаго“