Десетки възможности за образование в чужбина, стипендии и кариерно ориентиране на „Световно образование“ в София и Варна

Десетки възможности за образование в чужбина, стипендии и кариерно ориентиране на „Световно образование“ в София и Варна

Над 70 университета, пансионни училища и езикови лагери ще бъдат представени на изложението „Световно образование“, което ще се проведе на 23 и 24 февруари в София (в НДК от 10 до 17 ч.) и на 26 февруари във Варна (в хотел „Черно море“ от 11 до 18:30 ч.) Участниците ще могат да се възползват от възможности за обучение в цяла Европа, както и в САЩ и Канада, ще прочута възможностите за стипендии, ще се възползват от специални намаления и чрез консултантски центрове ще могат да кандидатстват в почти всички европейски дестинации. Гост-лектори ще разкажат за своите професии, ще бъдат поставени акценти върху ранното кариерно ориентиране, както и върху информационните технологии. Организатор е консултантската фирма за образование в чужбина „Интеграл“, а Джаз ФМ и други радиостанции от bTV Radio Group сме медиен партньор.

„За първи път ще участват повече училища от Европа, докато досега превес са имали английските. За първи път ще участват Inspired Group с над 50 училища на 5 континента и 6 пансионни училища в Европа – в Белгия, Италия, Испания и Швейцария. За първи път ще се представят две швейцарски училища с двуезични програми.“ – изрежда новостите в интервю по Джаз ФМ Таня Илиева – мениджър отдел „Средно образование“ в „Интеграл“. В подкрепа на родителите ще бъдат предложени възможности за намаляване на таксите: „Партньорите са се постарали да предложат максимално възможните стипендии – от 20 до 40% от таксите за обучение.“ За езиковите ваканции ще има отстъпки за записване по време на изложението и за пътуване в група. „Сега деца отиват за първи път на езикови ваканции на 8 – 9-годишна възраст, а на 14 год. отиват да учат втори език. Придружавани от наш представител, те разнообразяват своето лято. Наблягаме и на семейните ваканции, които да бъдат по-смислени и интересни. Родители и деца се занимават със своите области на интереси през деня, а вечерите прекарват заедно.“ – обясни Таня Илиева.

„Този път изложението ще е много разнообразно. Освен университети от цяла Европа, ще има и презокеански дестинации за образование. В семинарната част сме поканили гост-лектори с различни професии, които са сред най-търсените от кандидат-студентите. Лекторите ще споделят своя опит и ще дадат ценни насоки на младите хора. Тъй като отчитаме ръст на желаещите да учат актьорска майсторство, сме поканили Александър Алексиев, който преди години отиде да учи в САЩ с консултации по проект „Световно образование“, а днес е вече звезда на филми като „Възвишение“. Ники Кънчев ще разкаже за професията на журналиста. Бившият вицепремиер Николай Василев, дългогодишен посетител на изложението, ще разкаже за десетте успешни фактора за кариера. Ще има специализирана секция по информационни технологии и всички посетители ще могат да се докоснат до най-съвременните технологии – виртуална реалност, програмиране, сензорни технологии. За по-малките ще има презентации на тема как да планираме бъдещето. Опитали сме се максимално да бъдем полезни с информация за кариерно ориентиране. Една от целите на проекта е именно ранното кариерно ориентиране и избор на специалност. В рамките на изложението ще представим продукти, свързани с планиране на бъдещето и на финансите.“ – обясни пред Джаз ФМ Стефка Златева – мениджър по проект „Световно образование“.

Късен прием в британски университети с гарантиран кредит за цялото обучение на Острова при евентуален брексит ще предложи международното изложение „Световно образование“. Част от британските университети обявиха свободни места, като сред тях са топ училища като лондонския City University, университетите „Манчестър“, „Лийдс“ и „Уорик“. Тази възможност е подходяща за студенти, които не са успели да кандидатстват до 15 януари, когато изтече срокът за централизиран прием на Острова. Към тази дата документи за прием са подали 1900 българи, което е с 9% по-малко спрямо 2018 г., когато общият брой кандидатури бе 2080. Причина за това е сравнително късното решение за запазване на условията за прием, което накара част от кандидатите да се насочат към други европейски дестинации. Въпреки спада, цифрите надминават мрачните прогнози за голям отказ от британски университети и са по-добри от нивата отпреди 4 години, когато общият спад бе 10%. Междувременно се наблюдава близо двоен ръст на кандидатурите за елитните университети от „Оксбридж“ групата, където „Световно образование“ отчита рекордните 33 молби за прием при 20 за 2018 г. Сред предпочитаните специалности са компютърни науки, психология, философия, лингвистика и икономика. Сред предпочитаните от българи най-масови специалности на Острова са бизнес и мениджмънт, компютърни науки, изкуство, дизайн и креативни специалности, психология и медицина. През последните години ръст отбелязват кандидатите за биологически, социални и инженерни науки. Сред университетите с най-много български студенти са „Ковънтри“ и „Ланкастър“, следвани от „Портсмут“, „Лийдс“ и лондонския „Уестминстър“. Експертите очакват решението на британското правителство за новите условия на прием и са категорични, че проблеми при въвеждане на визи няма да има. Те се позовават на практиката си отпреди 2007 г., когато не е имало нито един регистриран отказ на виза за приет студент.

Междувременно Холандия се превръща в новата топ дестинация за българи с устойчивия ръст между 15% и 20% през последните няколко години. По данни на холандската организация за международно сътрудничество във висшето образование „Нуфик“ през учебната 2017 – 2018 г. България попада твърдо в топ 10 на държавите от цял свят със студенти в Холандия.
Страната ни заема седмо място след Германия, Италия, Белгия и изпреварвайки многомилионна Румъния. Сред най-предпочитаните университети тук е холандският първенец „Грьонинген“, както и „Хага“, където българската студентска общност е втора по численост след холандската.

Активните кандидатстудентски кампании за останалите европейски държави вече са в разгара си, поради което „Световно образование“ ще предостави информация за условията за кандидатстване в Германия, Австрия, Италия, Франция, Швейцария и др. Канада и Чехия са две от новите образователни дестинации на „Световно образование“. Специално за среща с участниците на изложението този уикенд в България ще са представители на Канадското посолство в Букурещ, които ще представят възможностите за образование в местни университети за българи. Канада се превърна в примамлива презокеанска дестинация, заедно със САЩ, след като отпаднаха визите за българи от миналата година. Местните висши училища предлагат 4-годишни бакалавърски програми и едногодишни или двугодишни магистърски специалности с право на работни визи за определен период след завършването.

През последните 3 години расте броят на българските ученици, които успяват да се преборят за стипендии между 10% и 50% от таксите за обучение, като през 2018 г. наши деца са спечелили академични стипендии в едни от най-селективните училища като британските „Сейнт Майкъл“, „Кардиф“, „Кейтърам“ и „Лайм хаус“. В рамките на изложението ще присъстват представители на повече от 20 елитни колежи, част от които ще проведат интервюта за стипендии между 20% и 40% от таксите за обучение.

Най-масовата възраст за отпътуване на децата за средно образование в чужбина е 15-16 години, когато пътуват над 50% от българските ученици. Ранни записвания за летни езикови ваканции с между 5% и 10% отстъпка са част от изненадите за посетители.

Специализирана работилница „Мартеница с кауза“ ще даде възможност на всички участници и посетители да изработят своя мартеница, която да закупят или предоставят за благотворителност. Събраната сума ще бъде дарена на център по приемна грижа на фондация “За нашите деца”, чрез който всяка година над 50 деца, лишени от родителска грижа, имат шанс да живеят в приемно семейство.

Повече можете да научите на сайта на изложението „Световно образование“.

  • Интервюто на Светослав Николов със Стефка Златева – мениджър по проект „Световно образование“ и Таня Илиева – мениджър на отдел „Средно образование“ в „Интеграл“ можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Платена публикация