Десетки събития за малки и големи са в Лятната културна програма на Столичната община, откриваме ги в книжния и онлайн КалендАРТ

Десетки събития за малки и големи са в Лятната културна програма на Столичната община, откриваме ги в книжния и онлайн КалендАРТ

Десетки културни събития от различни жанрове на изкуството и представени при свободен вход са включени в Лятната програма на Столичната община, а информацията за тях вече достига до жителите и гостите на града в двуезичния КалендАРТ. Отпечатан на български и на английски език, той се разпространява безплатно в цяла София – в Туристическия информационен център в подлеза на Софийския университет, в бюрата на Центъра за градска мобилност, в хотели и заведения, а също така и онлайн на сайта за култура на Столичната община Artsofia.bg. Музика, визуални изкуства, кино, театър, литература, фестивали – програмата съдържа богато разнообразие от събития, организирани или подкрепени от Столичната община. „Това е моето виждане от повече от 10 години, още когато работех като заместник-кмет по културата – за организирането на културни събития, които да привличат нова публика, както и на много прояви на открито.“ – коментира кметът Йорданка Фандъкова. Градът се променя с развитието на нови пространства за култура и създаването на нови публики: „За мен културата е неразривна част от образованието. Култура и образование заедно правят града ни по-добро място за живеене, по-добро място за инвестиции, а най-големият капитал на нашия град са хората. Расте младо поколение, което сме длъжни да възпитаваме и образоваме, за да има градът ни добро бъдеще.“ – посочи за ангажимента на общината столичният кмет.

Джаз формация „София“ свири преди и след пресконференцията

Йорданка Фандъкова описа София като постоянната културна столица на България. Десетки музикални прояви са част от Лятната програма на културните събития на Столичната община. Сред тях са изявите на общинските състави Джаз формация „София“ и Софийски духов оркестър, които през пролетта свириха в Ларгото, а сега представят своето изкуство на Лятната естрада в Борисовата градина, парка „Света Троица“, площад „Бански“, Северен парк, кино „Кабана“ в градината пред НДК и др. Тодор Трайчев ще ни радва с вечните песни на България за деца и възрастни до езерото в Южния парк при входа от ул. „Нишава“ на 4, 11 и 18 август от 18 ч. „Навсякъде, където има такава възможност, организираме събития.“ – посочи кметът. Осигурените места пред Лятната естрада в Борисовата градина вече не стигат за публиката, която слуша концерти и гледа кино там. Затова от общината са възложили на „Зелени системи“ да поставят още няколко реда пейки. Едно от новите пространства за култура е обновеният Розариум в Борисовата градина, където на 26 юли в програма с джаз, класика и филмова музика ще чуем Яна Зеленогорска и струнен квартет. За първи път културна програма има и на сцената зад НДК, където днес, утре и вдругиден от 21 ч. гледаме кино.

Кино „Кабана“ в амфитеатъра пред НДК е обновено със средства на пазари „Възраждане“ и през цялото лято е изпълнено с културни прояви. Самите пазари са нови центрове за култура. „Насърчили сме общинските фирми за търговия системно да организират културни събития. На Женския пазар редовно се провеждат изложби, малки концерти и пърформанси. Фермерските пазари също са съпътствани от културата. Искаме да направим това очаквано – културата да присъства и в други сфери на обществения живот. Ние не можем да си представим това, което се случва на пазарите, без повече култура, без повече изкуство, без нашите творци.“ – каза заместник-кметът по културата д-р Тодор Чобанов.

На въпрос на Джаз ФМ за развитието на културната инфраструктура кметът Йорданка Фандъкова изброи много нови и обновени места за изкуство: „Парковете, които реконструираме, са важна част от културната инфраструктура. В Северен парк се разви много богата програма, вярвам, че след приключването на ремонта на Западен парк, той също ще бъде средище. Ремонтирани са над 30 читалищни сгради, като преди няколко седмици приключи цялостната реконструкция и санирането на читалището в Подуяне. То е разположена в красив парк – самият той също е реконструиран. Това са усилията – постепенно да обхващаме цялата територия на Столична община.“ Тази година се ремонтират три читалища – едно в Нови Искър и две в Кремиковци. Събития в непосредствената градска среда има и в станциите на метрото, и в галериите на открито, чиято програма също можем да открием в КалендАРТ.

Представители на общинската администрация и на общинския съвет, културни оператори и журналисти на пресконференцията посрещаха артистите от „Жар театър“

С обновяването на центъра продължават да се оформят нови привлекателни пространства за култура. Ресорният заместник-кмет д-р Тодор Чобанов даде за пример площад „Славейков“ и градинката при храма „Св. Седмочисленици“. „Тези градски площади са много добро място за култура. Ние принадлежим към Средиземноморската цивилизация, агората е в нашето ДНК, и следваме добре утвърдени практики в други европейски столици.“ – посочи той. Сред събитията в градинката пред „Св. Седмочисленици“ са представленията на театър „Пан“, като следващото е на 10 август, а сред местата, на които трупата се представя, е и Южен парк при входа от ул. „Нишава“. На тези две места, както и в парка „Заимов“ и в кино „Кабана“, свои представления изнася Театрална къща „Мариета и Марионета“, там можем да гледаме и детския шоу спектакъл „Чуден приказливко“, а пред „Св. Седмочисленици“ и кино „Кабана“ са изявите, съответно, на 10 и 18 август от 11 ч. и на 24 и 31 август от 18 ч. на „Арт театър“. „Жар театър“ пък представи спектакъла си „Тайната на белия лотос“ в кино „Кабана“, Южния парк и на пл. „Славейков“, като следващите представления са от 19 ч. на 28 юли в парка „Заимов“ и на 4 август на пл. „Св. Неделя“.

Именно децата са една от социалните групи, за чийто контакт с изкуството Столична община специално работи, посочи директорът на дирекция „Култура“ Биляна Генова: „Чрез тази Лятната програма културата се разширява към все повече социални групи – деца, възрастни, хора в неравностойно положение, живеещите в кварталите.“ Заместник-кметът д-р Тодор Чобанов разказа за целенасочените действия: „Насърчаваме да бъдат активни хора от социални домове, от местата, където те по-трудно могат да намерят своята култура. Районните кметове помагат с транспорт. Смятаме, че културата е най-искрената същност на София.“ Събитията са безплатни и това той определи като ясно доказателство за философията на общинското ръководство, че хората трябва да имат достъп до култура.

И културата е в центъра и във във всички квартали на София. 15 кинопрожекции на открито ни очакват в различни точки на града в „Блок кино“, Алея на книгата ще има на бул. „Витоша“, работилници, семинари, дискусии и срещи с писатели и литературни преводачи от цял свят ни очакват в Къщата за литература и превод на ул. „Латинка“ № 12. Това е едно от новите и новаторски културни пространства, създадени с подкрепата на Столичната община – от няколко години там се приемат и представят на публиката преводачи от цял свят. „Никой не може да отрече, че културната инфраструктура в София се разви максимално и нашите планове са това да продължи. За мен това е създаването на градския дух, на градската среда, много важна част от нашата работа, много съществен приоритет. Ще продължим да го правим и да подкрепяме и творците, и публиката. Това се вижда и се оценява от хората. За нас това е важно, защото работим за тях.“ – посочи в отговора си на въпроса на Джаз ФМ кметът Йорданка Фандъкова. Тя описа механизма, по който влияе върху общността изкуството на открито в естествената градска среда и при свободен вход: „Една от целите в нашата стратегия е да увеличим достъпа до култура в целия град. За това има специален приоритет в Програма „Култура“ и Културния календар. Хората, които не са изкушени от дадено изкуство, да могат да го видят представено в града, да го почувстват и така да привличаме нови и нови публики. Бюджетът за култура е сериозен и това се дължи на виждането ни за ролята на културата в политиката на Столичната община.“

Само два от механизмите – Столична програма „Култура“ и Календара на културните събития на Столичната община – предоставят финансиране в размер на около 3 милиона лева годишно и този бюджет никога не намалява. „Това е начинът да са активни хората, да насърчим конкуренцията и така да повишим качеството.“ – определи позитивното въздействие кметът Йорданка Фандъкова. Директорът на дирекция „Култура“ Биляна Генова съобщи, че именно развитието на публики е приоритетът за 2020 г. Тя посочи и че чрез изискването за партньорства между участниците в културния живот се срещат организаторите на събития и общинските културни институти.

А тяхната дейност е особено активна – Софийският духов оркестър към Дом на културата „Искър“ до края на юли продължава срещите с публиката всеки петък и събота от 19 ч. на Лятната естрада в Борисовата градина. Джаз формация „София“ току-що завърши поредица от летни концерти, но през август ще продължи да свири с големи оркестри под диригентството на ръководителя на симфониета „София“ Свилен Симеонов. Ще ги чуем в Бургас (24-и, остров Света Анастасия) в „АББА мания“ с Бургаската опера, а в Шабла (27-ми, Градския парк, 19 ч.) и Варна (29-и, Зала 1 на Фестивалния и конгресен център, 19:30 ч.) – в „Рок симфъни“ с Варненската опера. И джаз формацията, и симфониета „София“ работят към Дом на културата „Надежда“. През целия юли и август в сряда, съответно от 19:30 и от 19 ч., на Лятната естрада в Борисовата градина са концертите от програмата „Остров на музиката“ на Дом на културата „Средец“. „Софийски солисти“ към Дом на културата „Красно село“ завърши пореден изключително успешен сезон с концерт с Любомир Денев в Софийската градска художествена галерия, чиито изложби са също в Лятната културна програма (всеки втори и четвърти четвъртък от месеца входът е свободен).

Кметът Йорданка Фандъкова отличи работата на домовете на културата, съобщи, че общината дори е увеличила заплатите на музиканти и предоставя допълнителни средства за инфраструктура. Дом на културата „Красно село“ бе изцяло реконструиран и се намира в добре поддържан парк, самият той пространство, подходящо за култура, спорт и разходка. „Много е важна инициативата. Разчитаме на директорите на домовете на културата, на районните кметове. За да можем да помогнем за развитието на хората, които да дават и да реализират идеи, специално създадохме Академия за културни мениджъри.“ – посочи за усъвършенстването на капацитета на културните оператори столичният кмет.

В КалендАРТ можем да се запознаем с програмите на фестивали, като протичащото тази седмица шесто издание на фестивала-лаборатория за съвременно изкуство „180°“, съборите на Кокаляне, Железница и Илиянци. И още от сега имаме възможност да открием част от събитията за честването на Празника на София на 17 септември – от 17 ч. в парка „Заимов“ ще се проведе дефиле и ще има мултижанров танцов спектакъл с участието на лауреати от конкурса „За голямата награда на София“ и на художествени колективи към Дом на културата „Средец“. А след това от 20:30 ч. до 22 ч. на пл. „Александър I“ ще видим аудио-визуалния пърформанс с 3D мапинг „Градски вибрации – 140 удара в минута“, реализиран в партньорство с Международния конкурс за млади учени.

„София е град на културата. През 2013 г. записахме, че културата на открито ще е приоритет, а сега признавам, че сме изненадани от успеха на тази цел от стратегията – дори състави от други градове ни търсят активно, за да намерят своята публика на открита сцена в София през лятото. Качеството на живот, което имаме, е немислимо без културата. Удоволствие е да намериш това, което търсиш, както и да бъдеш изненадан с нови творци и формати, с многообразието, което съвременната култура ражда в нашия град.“ – каза заместник-кметът по културата д-р Тодор Чобанов. В потенциала на града той включи централното разположение на Балканския полуостров и увеличения брой чуждестранни туристи, половината от които идват тук с цел култура.

Освен самия КалендАРТ, на сайта на общината за културни събития Artsofia.bg се публикуват и събитията от Лятната културна програма на Столичната община за всеки ден.

Снимки: Гео Калев.