Десетки неиздавани до момента песни на Франк Синатра излизат в навечерието на вековния юбилей от рождението му

Десетки неиздавани до момента песни на Франк Синатра излизат в навечерието на вековния юбилей от рождението му

91 са неиздаваните сред над 100-те песни, които ще чуем в предстоящото юбилейно издание Frank Sinatra: A Voice On Air (1935 – 1955). То излиза в навечерието на 12 декември, когато ще отбележим сто години от рождението на Гласа. Включените в колекцията песни са записани по време на концерти на сцената и изпълнени на живо по радиото през неговата Златна ера. Изданието, което ще бъде и с 60-странична книжка, излиза на 20 ноември от каталога на Legacy – част от Sony Music („Вирджиния рекърдс“), наследила лейбълите, с които Синатра започва кариерата си.

Франк Синатра

A Voice On Air (1935 – 1955) открива за широката публика последната част от известните към момента неиздавани записи на Франк Синатра. Колекцията обхваща момента, когато певецът работи с Columbia, RCA Victor и Bluebird, преминали след това под крилото на Sony Music. За тези 20 години са направени над 1200 записа на песни, но много от тях са останали неиздадени – в хранилищата на звукозаписните компании или пък в архивите на радиостанциите. Сред източниците са и Конгресната библиотека, Обществената библиотека за изпълнителски изкуства към „Линкълн център“ в Ню Йорк, архивът на Инициативата „Американска песнопойка“ на Майкъл Файнстайн, архивът „Глен Милър“ към Университета в Колорадо. Чрез тези непубликувани до момента съкровища сега можем да проследим началото на кариерата на изпълнителя до момента, когато той достига до върха на славата си. Тогава той започва да работи за Capitol, с която прекарва втората половина на 50-те години преди през 1960 г. да основе собствената компания Reprise – днес част от Warner Music.

Франк Синатра

В юбилейното издание ще чуем първото радио изпълнение на Франк Синатра – през 1935 г. той пее с Hoboken Four песента S-H-I-N-E. Най-нови в хронологичен ред са записите от последното радио предаване на Синатра – The Frank Sinatra Show, в което през годините му акомпанира студиен квинтет. В тази рамка се разполагат любими стандарти от Гершуин, Джером Кърн, Коул Портър, Джони Мърсър, Ървинг Бърлин, Ричард Роджърс и Лоренц Харт. За първи път ще можем да чуем в негово изпълнение класиките от Американската песнопойка: Don’t Fence Me In, I Wish I Didn’t Love You So, Long Ago and Far Away, Aren’t You Glad You’re You и My Ideal, които певецът никога не е записвал в студиото. The Way You Look Tonight, I Get A Kick Out Of You, It Had To Be You, Embraceable You са някои от заглавията в колекцията. В нея звучат и песни, специално написани по време на Втората световна война за обществените движения Old West и War Bond. И още един елемент от историческа стойност – ще имаме възможността да чуем у дома оркестрови версии на първите акапелни песни, записани от Франк Синатра за Columbia Records по време на националната стачка на музикантите в САЩ в периода 1942 – 1944 г. Съвместните изпълнения с Хари Джеймс, Томи Дорси, Луис Армстронг, Бинг Кросби, Нат Кинг Коул, Джуди Гарланд, Боб Хоуп, Бени Гудман, Пеги Лий, Дорис Дей и други популярни и авторитетни музиканти допълват картината на предстоящото издание. Сред партньорите са още звездата на „Метрополитън опера“ в Ню Йорк Дороти Кърстен, авторите на песни Ървинг Бърлин и Джони Мърсър, та дори и тогавашният губернатор на Луизиана Джими Дейвис.

Франк Синатра

Тонрежисьорите на Sony възстановяват звукозаписите от оригиналните аудио източници – магнетофонни ленти, стъклени и алуминиеви дискове. A Voice On Air (1935 – 1955) ще дава и много подробна информация в 60-странична книжка. Тя съдържа въвеждащо есе от певеца, пианист и джазов историк Майкъл Файнстайн, лично посвещение от Нанси Синатра и обяснителни бележки от изследователя на творчеството на Синатра Чарлз Л. Граната. Новата колекция от четири диска допълва същата по обем антология на Legacy от каталога на Columbia Studio – A Voice In Time (1939 – 1952), излязла през 2007 г.

По-рано тази година бе издаден сборникът от 105 песни на Франк Синатра, записани за Capitol – 100 от които са абсолютни хитове на Гласа, а 5 са неиздавани до този момент. Записите от Absolute Sinatra ще представим в две последователни седмици в програмата на Джаз ФМ, започвайки от този четвъртък.

Редица събития през тази година отбелязват вековния юбилей от рождението на Франк Синатра. В поредното от тях утре в музея „Грами“ в Лос Анджелис се открива изложбата „Синатра: Американска икона“.

„Франк Синатра използваше таланта си, за да направи света по-добър. Неговите битки за справедливост са наши битки днес“
На 14 ноември песните на Франк Синатра на сцената на зала „България“ ще претворят вокалистът от Бродуей Сал Вивиано и Оркестърът на Класик ФМ под диригентството на Григор Паликаров. Концертът е част от цикъла „Музиката на Америка“ на „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“.

Източник на снимките: Legacy