Десетки музеи в София ни очакват в 11-та Европейска нощ на музеите на 16 май

Десетки музеи в София ни очакват в 11-та Европейска нощ на музеите на 16 май

Музейните работници ще отбележат своя празник на 18 май, тази година под мотото „Музеите и устойчивото общество“. В навечерието му – на 16 май, ще се проведе 11-то издание на общоевропейския празник Нощ на музеите. От 18 до 24 ч. при свободен вход можем да разгледаме експозиции, да споделим своите спомени, да слушаме музика и гледаме спектакли. Европейската нощ на музеите се провежда за първи път през 2005 г. по инициатива на френското министерство на културата и само за няколко години добива голяма популярност. Тази година в нея у нас ще се включат 48 участници от София. Отново ще се събират и печати от посетените места. Събралите 18 печата ще могат да се включат в томбола с награди, най-голямата от които е посещение на изложбата „Епопея на тракийските царе. Археологически открития в България“ в Лувъра. Основен организатор на събитията е Френският институт в София. Джаз ФМ е медиен партньор. По-долу можете да видите подробности за някои от основните събития в столицата.

Национален исторически музей
ул. Витошко лале” № 16 
02 955 42 90, 955 42 80
http://historymuseum.org/

Какви са били знаците на власт и достойнство на българския военен елит от времето на Българското канство на Долен Дунав? Колани, въоръжение и снаряжение от епохата са представени в откриваща се в 14 ч. днес в Националния исторически музей изложба „Аристократи и воини. Сребърните колани на българите, VІІ-VІІІ в.“ с експонати от собствената колекция и от Регионалния исторически музей – Шумен, както и от Археологическия музей „Марица-Изток“ – Раднево. Изложбата, която е акцент в Европейската нощ на музеите и галериите, включва паметници от новопроучените старобългарски комплекси от Кабиюк, Дивдядово, Велино (Шуменско) и Гледачево (Старозагорско). Откритите в тях представителни вещи показват българския военен елит с инсигниите за власт и достойнство. Формата и украсата на коланните обкови напомнят репрезентативните златни и сребърни колани от съкровищата във Врап и Ерсеке (Албания), основателно свързвани с Куберовите българи. Някои от накитите сочат връзки с комплексите от Севернопричерноморските степи, сред които и Малая Перешчепина, идентифициран като инвентар от гроба на кан Кубрат. Откриването на находките в зоната на Плиска, в Албания и на юг от Хемус – в областта Загоре, присъединена към Българското канство по времето на кан Тервел, отнася коланите към отличителните знаци на българската аристокрация от времето на първите управляващи династии – родовете Дуло, Вокил и Угаин, съобщават от НИМ.

Експонатите ще гостуват за първи път в столицата, не са участвали и в международни изложби и са познати единствено от научните публикации. Замисълът на авторите е проектът „Аристократи и воини“ да бъде разработен на следващ етап, свързан с международна изложба или конференция, включвайки елитарните паметници от езическия период на Първото българско царство.

В Нощта на музеите и галериите от 18 до 24 часа посетителите на Националния исторически музей ще могат да разгледат и постоянната му експозиция, а също и да се включват пряко в инициативата-експеримент „Следвай този път. Как видях Европа в музейните експонати“ – те ще се опитват да „откриват” европейските измерения на музейните обекти. От постоянната експозиция на музея са подбрани 20 локални обекта, притежаващи национални и европейски измерения. Те са маркирани със знака на международния проект „ЕвроВизия. Музеите представят Европа“, по който НИМ е партньор, и с логото на Европейския съюз. Целта е участниците да открият в залите маркираните експонати и да получат допълнителна информация за европейските им измерения, пренесена от научните им паспорти. На специален лист те ще трябва да отбелязват названията на откритите от тях предмети и да попълват анкетни карти. Подобна инициатива, която показва европейските измерения на определени експонати, ще бъде представена едновременно в Регионалния исторически музей – Шумен, в Историческия музей в Севлиево, в Етнографско-археологическия музей в Елхово и в музея в Попово. Идеята за подобна обща проява е от обучителните семинари на Министерството на културата за усвояване и прилагане на новаторски идеи в музеите, целящи увеличаване на туристическия поток и представящи нови изживявания на посетителите.

И още – посетителите на Детския образователен център на Националния исторически музей ще имат възможност да се запознаят с неговите най-нови и атрактивни ателиета. Лекция и презентация на тема „България в Европа и за Европа” от 19:30 ч. в Пленарната зала ще представи проф. д-р Цветана Кьосева. На щанда за книги, каталози и албуми, изданията ще се продават на преференциални цени.

Национален военно-исторически музей
ул. „Черковна” №92
02 946 1805
www.militarymuseum.bg

За първи път софийската публика ще може да види уникални топографски и военни карти – сред които и първата карта на столицата ни, както и уреди за изследвания, измервания и изработване на картографски материали, в новата експозиция, която Националният военноисторически музей представя по случай Нощта на музеите. Изложбата „С карта по следите на времето (Вековното наследство на Военно-географската служба)“ се открива в 16 ч. днес и е съвместна инициатива с Военно-географската служба. Тя е и част от поредицата събития, които се организират по повод Международната година на картата 2015 – 2016 г. под егидата на ООН.

Включените в експозицията топографски и военни карти, както и уреди за изследвания, измервания и изработване на картографски материали, са част от богатите сбирки на Военно-географската служба и фонда на НВИМ. Сред експонатите се отличават непоказваните досега в експозицията на музея кипрегел (геодезичен инструмент за оптично измерване на разстояния, зенитни ъгли и превишения и за графично нанасяне на посоки) и астролабия (инструмент за мерене на хоризонтални ъгли и височини във вертикал), използвани от Българската армия в началото на ХХ век, както и други уреди-трофеи от Първата световна война.

Ролята на картографията в българската военна история е представена и чрез разнообразието от карти, сред които художествено изработена италианска карта от XVIII век на река Дунав и нейните притоци, карта на Гърция, изработена от френски офицер от Наполеоновия корпус, немска карта на Европейска Турция от 1870 г., първата карта на София и околностите от 1879 г., австрийска карта на Балканския полуостров от 1885 г., карта на Антарктика, остров Ливингстън и островите Гринуич, Сноу, Робърт и Смит, както и най-новата, създадена след въвеждането на Българската геодезична система 2005 и още не влязла в употреба държавна топографска карта в мащаб 1:25000. Представите на публиката за историческата стойност на топографската наука ще бъдат допълнени от автентична карта на границата между България и Гърция според Букурещкия договор от 1913 г., подписана от делегатите на конференцията.

Изложбата може да бъде разгледана до 24 май в Националния военноисторически музей.

В Нощта на музеите от 18 до 24 ч. в събота НВИМ ще отвори врати за своите посетители с безплатен вход за постоянната хронологична и външната експозиция на музея, за новата топографска изложба и за другата временна изложба – „Нямах оръжие. Имах раница и статив“ с над 400 творби на български художници, сражавали се по бойните полета и пресъздали героизма на воините ни. Музеят е подготвил специална програма под мотото „По стъпките на родовата памет“. Посетителите ще могат да се запознаят подробно със значими за военната ни история места, а на специална карта ще могат да отбележат важно място от своята родова история. Това може да е място, откъдето са дошли прадедите им, където са се сражавали за България или където се е случило друго важно събитие от тяхната лична история. Екипът на музея ще обобщи и представи резултатите, като целта е да тръгнем по стъпките на предците си и така да съхраним и запазим родовата памет.

В Нощта на музеите ще бъде представен и резултатът от инициативата „Любим фотоспомен в НВИМ“. Чрез мултимедийна презентация ще бъдат прожектирани всички фотографии, запечатали автентичните преживявания на гостите на музея.

За доброто настроение на посетителите ще се погрижи Представителният ансамбъл на Въоръжените сили (19 – 20 ч.). А любителите на киното ще имат възможността под открито небе да се насладят на исторически филми (21:30 – 24 ч.).

Музей за история на София
пл. „Бански“ №1
http://sofiahistorymuseum.bg/index.php

Акцент в програмата на Музея за история на София е откритата вчера и продължаваща до 12 юли изложба „Лъвов МОСТ през времето“. Тя е на базата на археологическите проучвания, проведени при изграждането на кръстовището на две нива и цялостното реконструиране на този централен софийски площад. Разкопките през миналата година се ръководеха от екип на Музея за история на София.

Първата от трите подтеми в експозицията акцентира върху историята на мястото около съвременния Лъвов мост. Там е съществувал късноантичен мост, впоследствие Шареният мост (1613 г.) и Лъвовият мост (1890 г.). Включени са архивни снимки и информация за исторически събития. Втората част, озаглавена „Археология“, обръща внимание на разкритите останки от късноантичен мост. Съоръжението е визуализирано посредством обемен модел с използван автентичен дървен материал. Изложени са над 50 артефакта, открити при разкопките, сред които – фибули, катарами, коланни апликации и монети. Изложбата има и специална част, посветена на архитектурата. Включени са архитектурни планове от последното преустройство на транспортния възел, инженерни решения при демонтирането на старото мостово съоръжение, данни за реставрацията на „Лъвов мост” като културна ценност.

Изложбата „Лъвов МОСТ през времето” поставя началото на нова инициатива на Музея за история на София, наречена „Софийска археология”. Нейната цел е всяка година да бъдат показвани резултатите от най-новите археологически проучвания в столицата.

В инициативата „100 години спомен“ по случай вековния юбилей от построяването на сградата на централната минерална баня, където се помещава музеят, той организира след 20 ч. дискусии, разказване и записване на спомени, с благодарност ще приема дарения на експонати, свързани с живота на емблематичната сграда.

Програмата за Нощта на музеите тук ще започне в 17 ч. и ще продължи до 1 ч. след полунощ още с предпремиерно представяне на бъдещата постоянна експозиция, като в отделните зали ще има кураторски лекции. От 18 ч. ще се състои концертът „Млади дарования“, от 19 ч. Александър Шпатов представя сборника „#НаЖивоОтСофия“, в 21 ч. на площада ще се проведе концерт на открито на Rudi, Duli, Muden MC & KukuSheff и пак там от 22 ч. група „Горещляци“ ще представи светлинно шоу. От 22:30 ч. „Атом театър” изпълнява спектакъла Pieces.

Съпътстващи събития в музея са изложбата от Хартиения арт фест, както и анкетата за деца „Какво е за теб музеят?“ – най-интересните отговори ще бъдат публикувани на уебстраницата на Музея за история на София.

Национален археологически музей към Националния археологически институт при БАН
ул. „Съборна” №2
02 988 24 06
http://naim.bg/

Отворени врати от 18 до 23 ч.

Национален политехнически музей
ул. „Опълченска“ 33
02 831 3004
http://www.polytechnicmuseum.org/

Сред експонати от космическото, компютърното и автомобилното минало (това са само някои от акцентите в експозицията), ще звучи ренесансова музика (Миглена Павлова – сопран, Ивайло Донков – тенор, 19 ч.), ще има демонстрация и изпълнение на блокфлейти (Емил Михов, Снежина Стойчева, Дамяна Дамянова, Иван Иванов, 20 ч.), концерт електронна музика на студенти от модул „Компютърно музициране“ на проф. д-р Симо Лазаров от НБУ (с участието на гл. ас. д-р Росица Бечева и гл. ас. д-р Стела Атанасова, 21 ч.). От 22 ч. ще бъде представена интересната и вълнуваща страна на химията чрез зрелищни и ефектни опити, чието приложение не е само за забавление (Мартин Недялков, Наско Стаменов, Факултет по химия и фармация, СУ „Св. Климент Охридски“). На всеки час от 19:30 до 22:30 – „Геодезия в музея“: по забавен и интерактивен начин ще бъдат представени някои от най-съвременните технологични постижения при геодезическите инструменти (гл. ас. Милена Бегновска и ас. Кремена Щерева, Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“), а посетителите ще имаме възможността да направим своите първи стъпки и измервания в необятния свят на геодезията (с помощта на студентите Анна Атанасова и Симеон Венков).

Национален етнографски музей към Института за етнология и фолклористика при БАН
ул. „Московска“ №6А
02 988 1974
http://iefem.bas.bg/

Изложбата „Пастирската дърворезба в Средногорието“ представя народните майстори – овчари. В 19 ч. слушаме изпълненията на традиционни шопски песни на певците Димитър Лукарск и Момчил Чалъков. В 19:30 ще се проведе демонстрация по тъкане на чипровски килими. Представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски ще свири в градинката зад двореца, а от 21 ч. ще звучат изпълнения на групата за автентичен и съвременен фолклор „Гром падина“. След 19 ч. ще се прожектират фотографии от края на XIX и началото на XX в. от колекцията на Народописния архив. В зала №19 ще се прожектират документални филми за обредните традиции през пролетта и лятото в България и съседни страни.

Национален антропологичен музей
бул. „Цариградско шосе“ №73

От 14 до 18 ч. – разговори за човешкото тяло, измерване на различни показатели от специалисти към института, в 18 и в 22:30 ч. – разходки из залите на музея с беседи. Доц. Рачо Стоев, доктор, ще представи в лекция антропологическите типове при съвременните българи (20 ч.), ас. Надежда Атанасова-Тимева ще направи демонстрация на палеоантропологично изследване на човешки костни останки от археологически обекти. Ще бъде прожектиран филм за цар Самуил (23:30 ч.). От 19 ч. за гостите ще танцуват деца от Националното училище за танцово изкуство София, а след тях – и малчуганите от школата по танци и артистична акробатика Tapia Dance House, където са се обучавали финалистите в телевизионното предаване „България търси талант“.

Национална художествена галерия
пл. „Княз Александър I“ №1

Можем да разгледаме изложбата на Емил Стойчев на произведения в реставрация, а от 21 ч. да слушаме изпълнения на клавирно трио „Артес“.

Национален музеен комплекс
ул. „19 февруари“ №1

От 18:30 до 21 ч. на площада пред бъдещия Национален музеен комплекс и бивша галерия за Чуждестранно изкуство с музика и традиционни изкуства ще бъдат представени България, Виетнам, Индия и Монголия.

Крипта на храм-паметника „Св. Александър Невски“

Вход свободен от 10 до 20 ч.

Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство (САМСИ)
бул. „Черни връх” №2
http://www.samcaproject.org/

От 18 до 23 ч. можем да разгледаме изложбата „Съвременна живопис“ от колекцията на Национален музеен комплекс – София. В селекцията са включени творби, създадени в периода 2000 – 2012 г., закупени от музея през 2012 г. Тогава, след дълго прекъсване повече от 20 години, отново се направиха попълнения в колекцията. Изложбата напомня важността на това да се продължи попълването на музейната сбирка. Избраните произведения очертават някои тенденции в съвременната ни живопис и дават възможността за един прочит на най-новата ни история на изкуството. В изложбата са включени картини на авторите Димитър Яранов, Динко Стоев, Eлена Панайотова, Ива Яранова, Иван Костолов, Искра Благоева, Калия Калъчева, Кирил Прашков, Красимир Добрев, Людмил Лазаров, Момчил Георгиев, Олег Мавроматти, Пламен Тодоров, Росен Тошев и Симеон Стоилов.

От 20 до 23 ч. на фасадата на музея ще бъдат прожектирани анимационни филми от селекцията на Compote Collective. „Щрих и стих“ е филмов формат за визуална поезия, обединяващ 6 авторски късометражни анимационни филма, базирани на 6 съвременни български поеми. Идеята на формата е да обедини отличителни примери на съвременна българска поезия и анимация в нова форма. Един от основните мотиви е създаването на мост между поезия и анимация, който свързва двете изразни средста в една художествена форма – визуална поезия. Как метафората на текста, синтезирана в една поема, би могла да се преведе на езика на киното? Какво се получава, когато се опитаме да създадем непринуден диалог между текст и образ чрез свободна авторска интерпретация? Поетичните творби, по които са направени филмите, са „Малко сутрешно престъпление“, „Одеонъ“ и „Естествен роман в 8 глави“ на Георги Господинов, „Млекарката“ на Димитър Воев, „100% настроение“ на Делян Еленков и „Постиндъстриал“ на Калоян Праматаров. Режисьорите са Аспарух Петров, Милен Витанов, Борис Десподов, Иван Богданов, Дмитрий Ягодин и Борис Праматаров.

Музей на социалистическото изкуство
ул. „Лъчезар Станчев“ №7

Музеят на социалистическото изкуство ни посреща с образователни разходки, детски игри на открито и игри с карти, логически задачи за деца и родители, прожекции на български игрални филми от времето на социализма.

Галерия на открито на Моста на влюбените до НДК

Представяне на изложбата „Театрални фотографии“ на Симон Варсано – 58 фотографии от театрални постановки и техните репетиции в столичните театри, сред които Народен театър „Иван Вазов“, Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов“, „Българска армия“, Младежки театър „Николай Бинев“, Малък градски театър „Зад канала“, „София“, Театрална работилница „Сфумато“, Театър 199 „Валентин Стойчев“, Учебен драматичен театър при НАТФИЗ. „Възможността да снимам през последните повече от 10 години зад кулисите в Театъра е привилегия и удоволствие, което се радвам, че мога да споделя със софийската публика и гостите на София. Тази изложба е израз и на уважението ми към работата, вложените усилия и енергия на толкова много хора, които са ни облагодетелствали да виждаме само крайния резултат и да му се наслаждаваме.“ – казва Симон Варсано. Организатори на продължаващата до 28 май изложба са Столичната община и Съюзът на артистите в България. От 17:30 до 19 ч. ще слушаме изпълненията на Джаз формация „София“.

Дом на Европа
ул. „Г. С. Раковски“ № 124

От 18 до 24 ч. ще можем да разгледаме специално подготвената съвместна изложба на художниците Мичо Димитров, Юлиана Павлова и Стефка Попова „Фантазия от багри, музика и светлина“. По традиция ще има и музикална програма – в 21.30 ч. Мичо Димитров ще изнесе цигулков концерт.

Фестивал на хартиеното изкуство

Две от изложбените зали, в които са подредени творби от Фестивала на хартиеното изкуство: Музея за история на София и Телефонната палата,  ще са отворени за посетители. Пред Телефонната палата ще се проведе поредната празнична „Хартиена улица“ с изложби, ревюта и базар на ръчно изработени предмети от хартия.

Арт къща „Куклите“
Ул. „Цар Самуил“ №32

До 23 ч. можем да разгледаме изложбите на български фолклорни кукли и на немски порцеланови кукли от XIX в. (колекция на Петър Еневски). С цени от 7 до 9 лв. от 18 до 22 ч. ще се провеждат творчески работилници.