Деца разказват приказни истории в организиран от Столичната община национален конкурс

Деца разказват приказни истории в организиран от Столичната община национален конкурс

Националният детски конкурс за авторска приказка „Ще ти разкажа приказка“ отново ще ни срещне със света на въображението на малчуганите, а на тях ще даде възможност за изява и за първо публикуване на творбите им. Литературната надпревара се провежда за осми път и е организирана от дирекция „Култура“ на Столичната община. „Децата все още не са подвластни на клишето и със своите оригинални идеи пресъздават средата, в която живеят, по един много особен начин. Именно това е ценното и това се стремим да запазим и да поощрим у децата, които имат талант и желанието да пишат и да се развиват в тази насока. Целта на този конкурс е от най-ранната възраст да подкрепя детския талант, да го насърчава и да му дава път на развитие.“ – каза пред Джаз ФМ Нели Горанова – главен експерт в дирекция „Култура“ на Столичната община.

Конкурсът е на свободна тема и в него могат да участват деца от цялата страна и българи в чужбина на възраст от 9 до 15 години. Крайният срок за кандидатстване е 31 януари, като творбите се внасят в деловодството или се изпращат по пощата до дирекция „Култура“ на пл. „Славейков“ № 4 в София. Отговорната задача да оцени творбите ще има жури с председател изтъкнатият писател и поет Георги Констанитнов. В комисията са още представителят на Регионалното управлението на образованието в София по литература старши експерт Станислав Георгиев, поетесата Петя Йотова, член на Съюза на българските писатели, и организаторът – Нели Горанова.

Във всяка от двете възрастови групи (9 – 12 и 13 – 15 години) ще бъдат присъдени по три награди – лаптоп за първо място и таблети за второ и трето. Тази техника децата ще могат да използват, за да творят. „Ние бихме желали да ги поощрим и с материални награди, тъй като, който пише, трябва да има и възможност и условия за това. Затова първите на награди са лаптопи, а вторите и третите – таблети, за да могат младите писатели да пишат своите творби спокойно.“ – казва Нели Горанова и припомня, че първото издание на конкурса печели Албена Велева, написала творбата си на листче от ученическа тетрадка за втори клас. Ще има и много поощрителни награди – енциклопедии и важни за децата книги.

И докато всички ще имат възможността да споделят своята приказна история, най-голяма радост за победителите ще е издаването на творбите им в сборник с илюстрации от виден български художник. „Най-вълнуващо е да видят името си в една книжка, илюстрирана от български художник. За всичките седем издания на конкурса всяка година сме публикували наградените творби, а илюстратори са много добри наши художници. Това са изключително красиви, естетски издания.“ – описа ги Нели Горанова от дирекция „Култура“ на Столичната община.

Освен това на наградените деца се предоставят полета на изяви – те дават интервюта, представят се, получават възможност да се чуят техните имена. Важен момент за тях са срещите в сп. „Пламък“ с известни наши писатели. „Даваме си сметка, че създаваме български автори. Това е много вълнуващо за нас, за участниците, за родителите им и за учителите, които също въздействат върху формирането на таланта на тези деца.“ – каза Нели Горанова.

  • Интервюто с Нели Горанова – главен експерт в дирекция „Култура“ на Столичната община, можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Всички подробности за регламента на конкурса са публикувани на сайта на Столичната община за културни събития ArtSofia.bg.

Телефон за информация: 029862278 – дирекция „Култура“ на Столична община.