Дебюти, сбъднати мечти, изразена взиамност – музикалната 2014 г. беше особено щедра към почитателите на джаз музиката

Дебюти, сбъднати мечти, изразена взиамност – музикалната 2014 г. беше особено щедра към почитателите на джаз музиката

През 2014 година с радост ви представихме стотици албуми и сингли. Почти нямаше ден, в който да не споделим с вас нови записи, а в някои от дните всеки от водещите имаше свой премиерен акцент. 2014 г. бе богата, красива, интересна. На сайта ни Jazzfm.bg публикувахме стотици ревюта, интервюта, песни и видеоклипове, за да допълним представянето на тази прекрасна музика. В следващите редове чрез ревютата на целия ни екип – Светослав Николов, Таня Иванова, Мирослава Кацарова и Емил Войников – се връщаме към най-значимите и вълнуващи музикални моменти на 2014 г. В специални едночасови предавания през празничните дни ви представяме нашият избор на песни, които белязаха годината със своето въздействие.

Българските албуми:

Празничната музика на BrazzViliDJ, която вече няколко години събира хората в клубове и по улиците на градовете, влезе в студиото, за да достигне с дебютния албум Blow Your Brainzz Out до повече сърца. Акустично и електронно, модерно и ретро, фънки и етно звучене – различните форми на музикално изразяване са многопластовият ни живот, изграден върху традиции и съвременност, минало и бъдеще, шумни разговори и задушевно общуване. Те не се изключват и не се отричат, а следват едно от друго. Музиката ги слива, така както песните преливат една в друга, разказвайки история без край. Всеки участва в нейното написване с начина, по който изпълваме със смисъл живота си – когато размишляваме, действаме, общуваме и празнуваме.

Родопите разкриват вълшебства в Rhodopology на Димитър Льолев, а той ги предаде на слушателите под формата на музикален „разговор“ с Антони Дончев (пиано), Борис Таслев (бас) и Борислав Петров (ударни). Това е албум, в който Родопите не пазят тайни, а споделят тайнства за живота.

Личен и много романтичен - новият албум „Васил“ на Васил Петров ни разказва вечни истории и улавя красивите моменти от живота. Васко го записва с Биг бенда на БНР, дирижиран в отделните песни от Антони Дончев, Ангел Заберски-син и Васил Спасов. В записите участват още: щрайх от Симфоничния оркестър на БНР, тромпетистът Венцислав Благоев, валдхорнистите Иван Иванов и Христо Цачев, деца от вокална група „Мечо Пух”, Пе4енката, а бекграунд вокалисти са Весела Морова и Атанас Кулински. „Васил“ на Васил Петров е албум, с който се докосваме до таланта и дълбокия вътрешен свят на един от най-обичаните български джаз вокалисти. През годината Васко представи още две нови песни. За Великден като празник на живота той ни поздрави с „Великден и пролет”, а към края на годината подкрепи София Георгиева в придаването на мечтаното звучене на нейната песен „Огледален образ“.

Кирил Калев осъществи третата част на музикалния си проект „Кирил Калев и приятели“ – завръщане към началото чрез житейски истории, разказани с музика. Back to the Roots споделя биографията на поколението, израснало с музиката на 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век. Авторските песни на Кирил Калев, създадени съвместно с приятелите Петър Георгиев – Пешето и Михаил Шишков – син, със стихове още от Георги Константинов, Владимир Михайлов, Борис Христов, Александър Петров и със специалното участие на „Акага”, Иван Лечев, Михаил Белчев и Мартина Иванова, са специални посвещения към творци и житейски събития, които са изградили характера като личности на участниците в проекта. „Вдъхновението е право пропроционално на житейския опит, на това, което искаме да постигнем“, казва Кирил Калев. Михаил Шишков дефинира най-важното с думите: „Отдаваме дължимото към велики творци. Всеки млад изпълнител рано или късно обръща глава назад и вижда какво е било преди него. За мен това е азбуката на съвременната поп и рок музика. Работата по този албум бе все едно да свиря със своите кумири. Това е огромна радост за мен и съм благодарен на Кирил Калев, че ни даде тази възможност.“

Братя Владигерови определиха музиката в новия си албум Dreaming of Dreams като „музика за въображението на слушателя“ и го изпълниха със спомени и вълнения – преживелици, чути звуци, видени картини, почувствана близост. Dreaming of Dreams е от тези лични албуми, които импулсивно те карат да мечтаеш за цветове и светове, за които Братя Владигерови и техните музикални партньори с такова удоволствие разказват.

Българинът Георги Линев е идеолог на работещата в Лос Анджелис група Kan Wakan, която в дебютния си албум Moving On дава музикален израз на тревожността ни и я облекчава. Музикантите, помощник на които със своите оркестрации е чичото на Георги – Стефан Линев, са вглъбени в нашите житейски безпокойства, за да ни изведат от тях и да ни подадат балсам за лекуване на раните. Те ни спасяват от драматизма на напрежението с позитивна в своята приглушена мрачност музика.

Българските сингли

Дал ни всичко, животът ни дава знак да си дадем всичко от себе си. Новата песен „Отначало” на Камелия Тодорова ни донесе светлината на откритието, че силата е в нас, а съдбата само отваря пътищата, които да извървим. Песента е за този момент на спокойствие след въодушевлението от щастието и объркването от трудностите, в който чувстваме като че имаме криле: осъзнали истински ценното за нас и пътя за осъществяването му – с нашите собствени вяра и сила.

С новата песен на Мирослава Кацарова „Искаш ли отново да си ти…“ ни напомни добре позната, но понякога забравяна истина - в осъзнаването на собствения смисъл е възможността ни да сме щедри към себе си и към другите. Когато най-важното изглежда най-трудно, а е най-лесно; когато възприемаме себе си като резултат на обстоятелствата, а не тях като обект на нашето въздействие; когато (се) обвиняваме, вместо радостни да полетим… Осъзнаването на истината, че перспективата ни към живота е това, което го създава, че ни определя само нашето себеусещане, е първата стъпка към това да сме цели, леки, да сме себе си. Втората стъпка е да се почувстваме обичани, разбрани, подкрепени.

Любовта, с която завинаги сме променили света – с новата си песен „Няма” Белослава ни прикани да обичаме и да мечтаем. Тя ни напомни да живеем пълноценно всеки миг, да обичаме, да споделяме, да пътуваме и да мечтаем сега – неща, които понякога забравяме или оставяме за друг път, който понякога просто не настъпва. Също като лятото, „Лятото зад ъгъла” на Белослава и Живко Петров е и съзерцание – този приказен момент, когато красивите спомени от миналото се превръщат в още по-красиви мечти за бъдещето. Песента дава спокойствие, радва и настройва хармонично също като лятото и е за личното осмисляне на собственото време, възможност за което ни дават тези месеци на много слънце. Другите музиканти в записа са Димитър Семов (ударни) и Росен Захариев – Роко (тромпет).

След години на концертни изяви Павлета Семова издаде дебютен сингъл – Vontade („Желание”). Тя е композиция на Веселин Веселинов – Еко и е аранжирана от Димитър Семов – партньор на певицата и на сцената, и в живота. Текстът е на португалски език, но е написан от българин – Преслав Стоянов. Много поетични и напевни, думите в песента разказват за онова състояние на лекота, в което човек е обзет от желанието да пее, защото целият живот наоколо звучи като боса нова. Боса новата на Павлета Семова е слънчева, ведра, жизнерадостна и закачлива, каквато е и самата тя като човек и като артист.

Да мислиш за другия въпреки раздялата, да търсиш смисъла, когато лесното примирение не е възможност – фънк момчетата от Southwick се вълнуват от любовта, общуването и близостта като смисъл на живота в новата си песен „Мисля те“. За работата на музикантите Михаил Филипов разказа: „С времето станахме като семейство и всеки път, когато излезем да свирим заедно, е удоволствие, защото просто сме си ние и правим това, което искаме да правим. И хората го харесват.“

Родоначалници на фънка в България, „Акага” посветиха на любимата си музика и на мечтата си за обществото ни своя нов сингъл „100% фънк“, записан заедно с Майкъл Флеминг – Lexus от Tri-O-Five. Пълната с енергия песен е обяснения в любов и към публиката, която обича наситения ритъм и жизнерадостното чувство – тях фънкът приобщава към своята култура, дава им друга перспектива към живота. Изпълнението е за онзи по-хубав живот, в който излизаме от схемата на добре познатата система, както пеят „Акага“ и задават въпроса: „Не сме ли луди да вярваме в неща, в които не вярва и малко дете“. Истинското ни място в живота те виждат там, „където няма заблуди, където времето си няма да губим – където има 100% фънк“.

Също като Белослава, Мирослава Кацарова и Васил Петров, Хилда Казасян насити годината със срещи с публиката. Своето суперуспешно национално турне тя анонсира с песента „Луди пеперуди“ по музика и аранжимент на Христо Йоцов и текст на Добромир Славчев.

„Да се усмихваме повече!“ - това не е просто призив, а посланието, което струи от новия сингъл и видеоклип на Константин Кацарски (Koka Mass Jazz). Песента се нарича Smile и ще бъде и пилотната композиция, която ще ознаменува издаването на новия албум на Кока Mass Jazz в САЩ през следващата година. В записите участват Деница Георгиева (вокали), Георги Янев (китара), Димитър Льолев (саксофон), Мартин Ташев (тромпет), Боби Струкански (бас), а Константин Кацарски свири на барабани и клавишни. В част от пиесите се включват Милен Кукошаров и Петко Славов.

„Чуден ден благословен – ти пак ни събра. С радост изпълват се нашите сърца”... Топлите думи, написани от д-р Димчо Сарандев и Сузана Сийд, за добрите приятели и щастливото празнично настроение в дома се разстилат върху красивата музика, създадена от Бен Крос, аранжирана от Николо Коцев и изпълнена от Симфоничния оркестър на Българското национално радио в песента „Това е Коледа”. За 14-ти път Борислав Сарандев и Саша Пейчев станаха част от уюта на нашите коледни празници с продуциран от тях запис.

Интервюта и песни можете да чуете в ревютата ни на Jazzfmbg, линкове към които публикуваме в текста.

И по света…

Един от най-красивите албуми:
От приятел към приятел: Ал Жеро посвети на неотдавна отишлия си от нашия свят Джордж Дюк своя нов албум, записан с приятели – My Old Friend: Celebrating George Duke – възхвала на музиката и приятелството. За да отдаде почит на Джордж Дюк, големият вокалист покани известни музиканти, също свързани с пианиста, сред които Даян Рийвз, Джералд Олбрайт, Маркъс Милър, Лейла Хатуей, Доктор Джон, Джефри Озбърн и др. В проекта, който със звездното си участие прилича на суперпродукция, се включват още: пианистите Джон Бийсли и Патрис Ръшън, китаристът Пол Джаксън джуниър, барабанистът Джон Робинсън и басистът Стенли Кларк - той влиза и в ролята на продуцент на компактдиска.

Един от най-вълнуващите:
Взаимност – търсена, открита, осмислила живота ни: Барбра Страйсенд изпя с близки до сърцето хора мечтата си за обич в албума Partners. Зад заглавието в съобщителен стил стои един от най-емоционалните албуми на певицата в десетилетията, през които тя твори музика на нежността. „Партньори“ – това е взаимността, която разкрива на сърцето хоризонти и му дава сили да се устреми към тях. Тя е потърсена, открита и преживяна с цялата й красота в тези 12 песни, записани така, както вече почти не се прави – на живо, с голям оркестър. Специалните хора в сърцето на Барбра и специални гости в албума са: Майкъл Бубле, Били Джоел, Стиви Уондър, Джон Мейър, Бейбифейс, Блейк Шелтън, Лайнъл Ричи, Андреа Бочели, Джон Леджънд, Джош Гробан.

С най-голям комерсиален успех:
Всичко е възможно! Тони Бенет и Лейди Гага мечтаят, обичат и се забавляват заедно със слушателите в Cheek to Cheek. Откривайки с Anything Goes на Коул Портър съвместния си албум, двамата ни подканиха, също като тях, да се освободим от предразсъдъците и задръжките в името на истинската любов и чистото забавление – защото в живота всичко е възможно! Тя е суперзвезда, той е ветеран; тя е на 28 г., той е на 88; двамата имат общо 22 награди „Грами“. В съвместния си албум те взаимно извличат от себе си и добавят – сили, енергия, обич – всеотдайни един към друг, към слушателите и към музиката. Тази искреност на чувствата в живота, пренесени в музиката, предопредели грандиозния успех на албума. Той оглави годишната класация за джаз албуми на „Билборд“, а двамата творци застанаха на първите две позиции в класацията на джаз артистите.

Три от най-дълбоките:
Два дни след като навърши 80 години Ленард Коен поднесе на многобройните си почитатели своя нов албум – Popular Problems. Той е с продължителност само 36 минути, в песните се преплитат блус, рок, госпъл и така характерния за Ленард Коен фолк, темите са общочовешки и засягат проблеми като любовта, войната, природните бедствия, а една от песните (A Street) препраща към трагедията от 11 септември 2001 г. Новият албум на Ленард Коен Popular Problems е фин, семпъл и дълбок, в него всяка дума и нота имат значение. Не случайно Ленард Коен е сред най-големите в музиката. Той има дарбата да създава красота и да я превръща в духовно преживяване.

С философска концепция, насочена към значимите въпроси на съвремието ни, легендарната Ани Ленъкс записа първи джаз албум Nostalgia. Песните, някои от тях са писани преди близо 80 години, Ани Ленъкс изпълнява без страх да им придаде съвременност и модерност, като в същото време опазва тяхното безвремие и универсалност. А най-забележителното й постижение е, че ги пее с душа, в магична интимност, която ни кара да се чувстваме по-малко самотни.

Ярък, експресивен, с нова творческа посока и все така креативен – такъв е новият албум While You Were Sleeping на модерния и иновативен певец от Ню Йорк Хосе Джеймс. От първата до последната песен в албума ни се отваря един нов и интересен музикален свят, белязан от гласа и безпокойството на певеца, който със сигурност умее да изненадва.

Един от най-въздействащите:
С новия си албум Caustic Love шотландският изпълнител Паоло Нутини достигна до най-големите върхове в кариерата си. Caustic Love е много личен и насочен навътре към душата. Много често такива проникновени албуми са ни давали възможност да достигнем до неизследвани пространства на своя вътрешен свят. Caustic Love ни изненадва – той не ни подканва пряко да се обърнем към себе си, а ни предлага да съпреживеем това, което споделя сърцето на музиканта – любовта, вярата, страховете, спасението, свободата.

Най-силен дебют:
Съдбата открива светъл път в музиката за младия ромски музикант Андреас Варади – 16-годишен, той дебютира за голяма звукозаписна компания с Andreas Varady. Насърчен в пътя си в музиката лично от Куинси Джоунс, който активно го лансира, младият ромски музикант може да бъде меланхоличен, енергичен, екзотичен, но винаги е непринуден и лек. И е виртуозен!

Специално посветен на музиката:
Младият британски джазмен Джейми Калъм записа Interlude – за всичко значимо, което се е случило в историята на джаза, неговия предшественик – блуса, и производния рок. Той го осъществи с още няколко приятели от Европа и Съединените щати (Грегъри Портър, Лора Мвула и Nostalgia 77) – те съпреживяват музиката, създавайки я в една стая, свирейки на живо, без дубли, записвайки на аналогова лента.

Две годишнини:
Incognito отпразнуваха с албума Amplified Soul своята 35-а годишнина. Толкова време групата е посланик на доброто настроение, като в нейна запазена марка са се превърнали завладяващият микс между джаз, соул, фънк и R&B, впечатляващите вокали, наелектризиращите брас елементи и цялостното усещане за сплотеност и приятелска атмосфера.

Браян Кълбъртсън направи нов прочит на ранното си творчество в албума Another Long Night Out. В него той презаписа пиесите от пъвия си албум, този път с помощта на някои от най-известните джаз музиканти – Лий Ритенауър, Чък Лоуб, Ерик Мариентал, Рик Браун, Стив Лукатър, Кенди Дълфър, Джонатан Бътлър и мн. др.

Специален повод за гордост:
Pink Martini включиха тромпетиста Михаил Йосифов в своя концертен състав. На няколко европейски турнета те представиха новия си албум Dream a Little Dream с музика от цял свят.

За още стотици вълнуващи и дълбоки албума ви разказахме през 2014 г. Всичко за тях можете сега да откриете в секцията „Нова музика“ на сайта ни.