Даяна Рос получи Президентския медал на свободата

Даяна Рос получи Президентския медал на свободата

Даяна Рос бе отличена с Президентския медал на свободата – най-високото гражданско отличие на САЩ. Музикантът Брус Спрингстийн, актьорите Том Ханкс и Робърт Редфорд, филантропите Бил и Мелинда Гейтс, телевизионната водеща Елън Дeдженеръс и баскетболистът Майкъл Джордан бяха сред 21 видни американци, които получиха престижното отличие.

В типичния си полусериозен – полушеговит стил, президентът Барак Обама представи Даяна Рос с думите: „Още от малка Даяна Рос е обичала да пее и танцува пред членовете на своето семейство и пред техните приятели. Но не безплатно! Тя е била достатъчно съобразителна да ги наобиколи с шапката за дарения. По-късно в общинските блокове „Брустър“ в Детройт се среща с Мери Уилсън и Флорънс Баларад. Съседът им Смоуки Робинсън ги представя на Бери Горди и останалото е вълшебство – част от историята на музиката. „Сюприиймз“ печелят постоянно място в американската песенна традиция. С меден глас и изтънчена душевност, Даяна излъчва велоколепие и изящество. Нейните концерти в препълнени зали участват в оформянето на звука на „Мотаун“. Освен че става една от най-успешните изпълнителки на всички времена, тя отглежда пет деца и някак си дори намира време да спечели номинация за „Оскар“ за актьорско майсторство. От хип-хопърите, които я семплират, през вдъхновените от нея млади изпълнители до публиката, която не може да й се насити – не можеш да устоиш на нейното въздействие. Винаги така е било.“

За Брус Спрингстийн Барак Обама посочи, че в музиката си той разказва за живота на обикновените хора – от войника във Виетнам до пожарникаря: „Десетилетия наред той ни води на пътешествие в противоборството между амбицията и несправедливостта, между радостта и болката, между величието и драмата на обикновения американец.“ И му се възхити как и днес, вече към 70-те, прави 4-часови концерти, в които се раздава докрай.

Даяна Рос присъства на творческото поле над половин век – в музиката, киното, телевизията, театъра, модата. Въведена е в Залата на славата на рокендрола, носител е на „Грами“ за цялостен принос. През 2007 г. получи Почетното отличие на центъра „Кенеди“. Всички тези постижения се изреждат в мотивацията на президента Барак Обама да й присъди най-високо гражданско отличие на САЩ. Освен това Даяна Рос е една от подкрепящите фигури в живота на Майкъл Джексън, като силно насърчава ранните изяви на „Джексън файв“. Идеята си за приобщаване изразява и в съвместен албум на своята група с другите важни артисти на „Мотаун“ – „Темптейшънс“.

На снимката: Даяна Рос на концерт. Източник: нейният фейсбук профил