Даян Рийвз, Бранфорд Марсалис квартет със специален гост Кърт Елинг и Ник Уест слушаме на фестивала A to JazZ

Даян Рийвз, Бранфорд Марсалис квартет със специален гост Кърт Елинг и Ник Уест слушаме на фестивала A to JazZ

Тазгодишното 6-то издание на фестивала A to JazZ, което ще се проведе на 1, 2 и 3 юли в Южен парк 2, ще ни срещне с талантливата басистка Ник Уест, с една от най-известните и успешни вокалистки в джаза – Даян Рийвз, с квартета на големия саксофонист Бранфорд Марсалис и техния специален гост Кърт Елинг.

В първата вечер от фестивала ще слушаме Ник Уест, която трудно може да остане незабелязана, но не само заради атрактивния си външен вид, a и заради уменията, които демонстрира на бас китарата. Неслучайно критикът от сп. „Билборд“ Алекс Хендерсън казва за нея: „Ник Уест е един от малкото артисти на XXI в., който не е лишен от виртуозност.“ Младата басистка е работила с имена като Дейв Стюарт от Eurythmics, Принс, Джон Мейър, Маркъс Милър и мн. др.

След няколко седмици предстои да слушаме на живо една от най-впечатляващите дами във вокалния джаз – Даян Рийвз, чийто последен компактдиск Beautiful Life беше отличен с награда „Грами“ в категорията за най-добър вокален джаз албум. Неотдавна Рийвз, която е носителка на 4 от престижните отличия, взе участие в историческия концерт „Джаз в Белия дом“, който се проведе в края на април по случай Международния ден на джаза. Домакини на събитието бяха президентът на САЩ Барак Обама и неговата съпруга – Мишел Обама. Даян Рийвз излиза на сцената на A to JazZ на 2 юли.

В заключителната трета вечер на фестивала (3 юли) ще се насладим на изкуството на един от най-известните джаз саксофонисти в света – Бранфорд Марсалис. Той ще свири заедно със своя квартет, включващ Джоуи Калдеразо (пиано), Ерик Ревис (бас) и Джъстин Фокнър (барабани), а специален гост е вокалистът Кърт Елинг, който се завръща за трети път у нас. На 10 юни е официалната премиера на съвместния албум на Бранфорд Марсалис квартет и Кърт Елинг - Upward Spiral, в чийто подбор на материал водещи са били мелодията и емоцията. Бранфорд и Кърт се срещат преди две години по време на конкурса на Института „Телониъс Монк“ и решават да запишат общ проект, вдъхновен от интересните разговори, които двамата водят помежду си, и от взаимното уважение към таланта си.

За първи път в програмата на фестивала редом до хедлайнерите са включени и други чуждестранни гости – френско-полската група Avenue и американецът Дерек Браун-BEATBox SaX. Avenue се радват на широк кръг от почитатели, които обичат ретро музиката. По време на участието си на Международния фестивал за френска музика те спечелиха Голямата награда, след което бяха поканени да изнесат концерти във веригата известни клубове по света Blue Note. Саксофонистът Дерек Браун впечатлява публиката с уникален музикален микс от стилове като джаз, класика и фънк в съчетание с характерна бийтбокс техника.

По традиция на фестивала А to JazZ ще има активно участие на български артисти. Не сцената ще слушаме „Акага“, The Golden Project, Imagine, Funkallero, Classic in the Jazz, Концертната група на Петя Данкова, Jazzroty: The Music of Thad Jones & Mel Lewis с участието на Биг бенд Брас асоциация,  както и суинг диджеите The Smugglers Collective.

От своето създаване фестивалът се реализира благодарение на изключителната подкрепа на своя съорганизатор Фондация „Америка за България“. A to JazZ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016-та г. и е подкрепен от Министерство на културата. Джаз ФМ е медиен партньор на фестивала.

На снимката: Даян Рийвз