Да не изхвърляме по 70 кг храна годишно? Възможно е! Съвети дават помагала и работилници в проекта „Твоята храна“

Да не изхвърляме по 70 кг храна годишно? Възможно е! Съвети дават помагала и работилници в проекта „Твоята храна“

Публичен студентски дебат „Твоята храна“ ще се проведе днес от 16 до 18 ч. в „Зона 21“ в София. Така фондация „Биоселена“ продължава форумите, съвместно с Асоциация „Дебати България“, част от по-голям проект „Твоята храна“, съфинансиран от Европейската комисия. Това е четвъртият дебат по темата „Разхищение на храни“. Темата е формулирана така: „Правителството смята да забрани със специален закон изхвърлянето на храна от хранителните магазини в България.“ Подобни дискусии вече имаше в София, Бургас и Димитровград, предстоят и на други места в страната. В събитието сега участва клуб „Дебати“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Храната е ресурс, който се произвежда някъде по света, транспортира се, продуктите се преработват, съхраняват се, за да достигнат до трапезата ни. Живеещите в големите градове са се откъснати от производството и от традицонното разбиране за храната. Затова ни е по-лесно част от нея просто да изхвърлим.“ – коментира в студиото ни Росен Василев от фондация „Биоселена“.

Ниски цени, промоции, липса на време за спокойно пазаруване... Много са причините, които водят до това българинът да изхвърля годишно по 70 кг храна, а европеецът – средно по 173 кг. 1/3 от всички произведени хранителни продукти по света се губят някъде по веригата, а в ЕС най-големият дял на разхищението се пада на домакинствата – 53%, или 100 милиона тона. Така се губят милиарди евро, а отпечатъкът върху природата е огромен заради свръхпроизводството – черпят се ресурси, естествени природни територии стават обработваеми земи, използват се химикали, а работниците на полето получават най-малък дял от цената на храната – изрежда отпечатъците на производството Росен Василев.

Чрез събитията и помагалата в проекта „Твоята храна“ получаваме важни съвети: да не пазаруваме когато сме гладни, защото бихме се изкушили, че нещо ни се хапва, но всъщност тази храна няма да я изядем, да пазаруваме по предварителен списък, да проверим преди това наличностите в хладилника, „най-добър до…“ не е срок на годност, плодовете и зеленчуците имат различни изисквания за съхранение, за да останат свежи и годни за консумация.. Проектът се реализира в България, Естония, Латвия, Литва, Румъния и Хърватия. Детски бележник препоръчва да записваме какво, колко и защо изхвърляме, онлайн тестове ни помагат да разберем повече за храната – производство, преработка, оползотворяване, провеждат се работилници по консервиране и готвене без отпадъци, има обучения по визуално разказване на истории.

Нашите баби казваха: „Никой не е по-голям от хляба.“ „Има какво да направим, за да възстановим това чувство и отношение на уважение към всички продукти на природата и на човешкия труд.“ – коментира Росен Василев от фондация „Биоселена“ в интервюто, което можете да чуете чрез бутона „Аудио“.