„Да изчистим България заедно“ на 16 септември!

„Да изчистим България заедно“ на 16 септември!

„Да изчистим България заедно“ само за един ден – на 16 септември, и след това да се радваме на красива среда и чиста природа. Колко приятно е това ще докажем стотици хиляди доброволци в инициативата, която ще ни събере за пореден път – и за първи път през есента. Идеята в промяната на датата на провеждане е така да се предотврати негативното въздействие на затрупаните под снега отпадъци. 700 точки, които се нуждаят от особена грижа, вече са набелязани, акции за почистване са организирани в цялата страна, включват се всички общински и областни администрации. 220 хиляди чифта ръкавици и чували са изпратени по места. Всеки желаещ да се включи може да провери най-удобното и близко място на организирана акция на сайта daizchistim.bg. След 16 септември там ще трупаме зелени точки в състезанието за чиста природа, което се провежда за първи път.

Екипът на bTV си е поставил амбициозната цел с приятели и доброволци да организира най-мащабната доброволческа акция в историята на кампанията – да почистим цялото 16-километрово трасе от язовир „Бебреш“ до община Горна Малина. „Нашата кауза е да почистим мястото не само от замърсяване, но и от забрава. Арабаконашкият проход е най-кратката връзка между Северна и Южна България през всички исторически епохи, като е забравен след построяването на магистралата. Мястото обаче пази подвига на много българи, участници в революционните движения за Освобождението.“ – посочи Мария Лазарова от bTV в интервю по bTV Radio. Тя добави, че тази година се навършват кръгли годишнини от Битката при Арабаконак, а също и от нападението над турската хазна от Димитър Общи за финансиране на революционното движение: „Решихме да припомним на хората тези емблематични събития като почистим мястото и помолим посетителите да го пазят чисто.“

Опитът през годините показва, че почистените места дълго време се запазват такива. Това е един от големите успехи на „Да изчистим България заедно“. Много хора се включват индивидуално, но ентусиазмът е заразителен и това е повод да се събираме съмишленици. В София ще направим това в Южния парк и в Борисовата градина, като на събитията ще се срещнете с любими лица и гласове от екрана и радиоефира на bTV Media Group. В 9 ч. започва акцията в Южния парк близо до Голямата поляна. Там ще бъдат любимците от „Фермата“ и „Гласът на България“. Събитията и чистенето ще продължат през целия ден. В Борисовата градина на входа на Националния тенис клуб ще има пункт за раздаване на чували и ръкавици и от 9 ч. акцията ще обхване трасето от ул. „Незабравка“ до Лятната естрада, на която радио N-Joy е подготвило забавления за всички, включили се в почистването. В 11 ч. започва концерт със звездите от „Гласът на България“, с много забавления и изненади от радио N-Joy.

Сред точките, планирани за почистване в инициативата, най-често срещаните са паркове, гори и крайбрежията на водоизточници. Това са зони, които посрещат хиляди туристи през лятото, а след активния туристически сезон остават да тънат в боклуци. Има места, които шокират с острата си нужда от доброволческа помощ. Сред тях е и язовир „Студен кладенец“ край Кърджали. Десетки километри брегова ивица са покрити с отпадъци, изхвърлени от водите на язовира през пролетта и лятото. И за да не се върнат във водоема, а после – обратно на брега, там ще има 100 доброволци. Министерството на земеделието и храните мобилизира своите структури за почистване на над 200 замърсени места и зони за отдих в българските гори. „Ние искаме да поддържаме духа на българина и любовта му към гората и да кажем колко е важно всички да бъдем внимателни, когато влизаме в гората, да я пазим чиста.“ – коментира Ценко Ценов, директор на дирекция „Гори и лесовъдски дейности“ в Изпълнителна агенция по горите.

Над 1 350 500 доброволци от цялата страна са чистили България от началото на кампанията досега. Всяка година участниците в „Да изчистим България заедно" са сред най-активните доброволци на Балканския полуостров и сред първите в света. От 2012 г. насам сме събрали 82 000 тона отпадъци и сме премахнали над 7 300 нерегламентирани сметища от лицето на България.

„Това са моментът и начинът да дадем пример на децата си как да се държим извън дома, да покажем, че домът не е само до прага на собствения апартамент.“ – коментира Мария Лазарова пред bTV Radio. Получавайки плакета на кампанията от Лиляна Боянова от bTV Новините, президентът Румен Радев съобщи, че лично ще се включи с екип от своята администрация и посочи: „Българският парадокс – чисти домове, а замърсена природа.“

„С нашите усилия нещата се променят.“ – щастлива е Мария Лазарова: „Все повече места стават чисти. Такъв е примерът с Природен парк „Витоша“ – място, което нееднократно сме чистили в кампанията. За щастие, с течение на годините там има все по-малко сериозни замърсявания.“ За любителите на планинските излети, които искат да съчетаят полезното с приятното, дирекцията на парка ще посреща доброволци в района на спирката до Драгалевския манастир, а от Туристическо дружество „Боерица“ ни канят да почистим в района на хижата. Тяхната амбиция – да направят района любим на софиянци. „Хижа „Боерица“ е едно място, което през 2012 г. здраво чистихме с колегите. Зоната на разчистеното пространство се разширява и може би след време това ще стане една от приятните точки за почивка на софиянци.“ – добавя Мария Лазарова.

Тази година кампанията „Да изчистим България заедно“ за първи път има състезателен характер и не завършва, а започва с деня на голямата акция. „До края на годината са предвидени различни активности, които показват как всеки един от нас в рамките на своето ежедневие съблюдава добри практики, с които елиминира замърсяването и отпадъците като цяло.“ – приканва ни Мария Лазарова от bTV. В състезанието за титлата „Чиста игра“ можете да се включите на картата на кампанията, която ще започне да работи на 16 септември. Ще бъдат отличени индивидуален участник, семейство, училище и територия, регион или фирма.

Сред лицата на кампанията тази година са Лили Иванова, Тити Папазов, Мария Гроздева, Йордан Йовчев, Евгени Иванов, националният отбор по баскетбол, параолимпийската шампионка Стела Енева, Васко Василев, Стефан Вълдобрев, Орлин Павлов, Люси Дяковска, Милена Славова, Графа, Вензи, Поли Генова, Йордан Марков, участници от „Гласът на България“ и „България търси талант“, както и всички лица и гласове от ефирите на bTV Media Group.

В подготовката за най-голямата доброволческа акция в България деца и младежи изработиха специални сувенири от рециклирани материали и нарисуваха горите такива, каквито ги виждат през своите детски очи. На закриване на Лятната академия за ученици към Националната художествена академия талисманът на кампанията Зеленко призова малките творци да се включат в почистването. „Не изхвърлям каквито и да е хартийки и пластмасови опаковки и то не само в гората, защото знам, че иначе бих навредил не само на животинките, но и на самите нас.“ – сподели Мартин, 11-годишен участник в Академията.

Хода на кампанията в събота ще проследим на живо по bTV Новините – обедната емисия ще бъде с продължителност от 50 минути, а в 15:45 ч. ще има извънредна емисия.

Интервюто на Светослав Николов с Мария Лазарова можете да чуете чрез бутона „Аудио“.