Цвят и въображение вместо сиви панели – инициативата „Нарисувай ми стена“ сплотява около приятната градска среда

Цвят и въображение вместо сиви панели – инициативата „Нарисувай ми стена“ сплотява около приятната градска среда

София, Пловдив, Пазарджик, Габрово: вместо сиви градски пространства – цветни стени, радост и настроение в инициативата „Нарисувай ми стена“ на Сдружение „Трансформатори“ в партньорство с местните власти, културни институти, фирми и частни дарители. До 11 юни можем да гласуваме за своя фаворит сред проектите – журито е класирало по три за всеки град. И поемаме по пътя на мечтите и израстването по подобие на вдъхновението на Малкия принц, помолил: „Нарисувай ми овца“.

Детска градина, младежки дом, културен център – изкуството ще остави своя отпечатък върху обекти в четирите града по начина, който най-много ни харесва. „Иска ми се това да е пример, че хубавите неща винаги са резултат на съгласие. За да се случат нещата като трайна намеса, да останат и да бъдат припознати от всички, бе важно да организираме конкурса така, че освен да предоставя подкрепа за реализация, той да даде възможност трудът на художниците и техните идеи да бъдат оценени и възнаградени от хората, които ще гледат творбите всеки ден.“ – каза в интервю по bTV Radio Анна Калинова от Сдружение „Трансформатори“.

На сайта на инициативата „Нарисувай ми стена“ можем да видим допуснатите от журито проекти и да гласуваме за своя любим. Буквата „Ж“ указва присъдените от журито точки по четири критерия: концепция, контекст, предишен опит на кандидатите и естетика на рисуване; сърчицето сочи подкрепата сред гласуващите, а нея я даваме чрез натискането на двата пръста на знака „Виктория“ на страничката на избрания от нас проект. На 15 юни ще бъдат обявени идеите, които ще бъдат реализирани.

Така ставащото в града е резултат на участието на всички, както основна характеристика на градовете е, че ни събират. „От тези в момента ескизи ще се стигне до реално изрисувани стени и това ще е резултат на съгласие на ползвателите на сградите, на активно включване на самите художници и на нашата подкрепа като организатори това да се случи по най-спокойния и добър начин. Зад наградния фонд застават общините, фирми и частни дарители, което е чудесно. Това е знак, че всички тези хора държат на това да се случи нещо хубаво в града.“ – описва смисъла от инициативата Анна Калинова.

Промяната в София ще видим на фасадата на Културния дом в „Люлин“. Анна Калинова определя мястото за изрисуване като предизвикателство – паната трябва да се оформят по стени, част от два жилищни блока и трафопост. Достигналите до този етап на конкурса идеи са три: първата е с филмов мотив, тъй като институтът желае да използва част от фасадата на трафопоста за кинопрожекции...

Think Different, Think CharlieThink Different, Think Charlie
Зибо Силвенс, помощник-изпълнител: Венелин Симеонов

... Втората е свързана с оживения трафик по минаващия наблизо бул. „Захари Стоянов“...

Градска джунгла Градска джунгла
Алекси Иванов

... А третата е заложила на ролята на културния център като място на творческо израстване.

Вековна гораВековна гора
Албена Цонева, Костадин Кокаланов

Точният адрес на обекта е ж.к. „Люлин 3“, бул. „Захари Стоянов“, бл. 324 – 325 П, до входа на 33 ОУ „Санкт Петербург“.

Участието ни в оформянето на градската среда отразява и ни отразява – правейки града по-хубаво място, започваме да се чувстваме по-добре в него. „Променяйки средата, променяме и себе си, защото средата пряко връща това нещо. В града трябва да проявяваме търпимост и интерес към различията. Той ти дава голямо разнообразие – в града можеш да срещнеш хора.“ – допълва картината на живота в общност Анна Калинова от Сдружение „Трансформатори“.

  • Интервюто с нея от предаването „За града“ по bTV Radio можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Източник на снимките: „Нарисувай ми стена“.

Джаз ФМ е медиен партньор.