Цветелина Василева пълнокръвно изгражда образа на Турандот: „Тя е женствена, красива, с широка палитра от чувства“

Цветелина Василева пълнокръвно изгражда образа на Турандот: „Тя е женствена, красива, с широка палитра от чувства“

Цветелина Василева отново пълнокръвно ще представи образа на Турандот не просто като ледена принцеса, а като открила истинската любов жена – несигурна, когато е самотна и откъсната от чувствата си, след това – обзета от пламъка на любовта. Примата ни излиза на сцената довечера от 19 ч. в Зала 1 на НДК в постановката на „Парма ОперАрт“ и Държавна опера – Варна. „Това е класическа оперна версия на „Турандот“ с ярки костюми и прекрасна сценография. Подплатена с разкошната музика на Пучини, тя ще донесе на зрителя голямо удоволствие. Аз съм голяма почитателка на Пучини и въобще на италианските автори. Хората ще имат удоволствието да съпреживеят една хубава магия.“ - представи продукцията Цветелина Василева. Джаз ФМ е медиен партньор.

Дългоочакваната „Турандот“ на „Парма ОперАрт“ и Държавна опера – Варна идва на 25 октомври в Зала 1 на НДК. В Ролята на принцесата е Цветелина Василева

Примата ни има специални предпочитания към героите и сюжетите в творбите на Пучини: „Той е представител на веризма. Неговите герои и истории са много истински и много близки до човешкия живот. Затова не само ние, професионалистите, ги разбираме толкова добре, а и широкият кръг публика.“ Когато преди две години тя участва в постановка на Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго, по време на репетициите в Италия посащава къщата музей на композитора, за да го опознае като личност: „Той е човек, невероятно влюбен в живота. Нищо от живота не му е било чуждо. Къщата му бе изпъстрена с много фотографии – как той е на лов, как шофира най-новите коли, как се разхожда с лодка в езерото. По дома му опознах неговата лична естетика. Той е бил действително влюбен в живота. Затова може би неговите опери внасят истинност, натура и затова са толкова близки. Той е голям майстор! Специално „Турандот“ е най-съвършената опера на Пучини, най-ярката. С това са хубави оперите на Пучини – защото са много натурални и близки до сърцата на хората.“

С опера на Пучини можем да се откъснем от ежедневието или още по-плътно да вникнем в него, още по-добре да разбираме живота. Така самата Цветелина Василева подхожда към своите роли. Тя дава плът и кръв на образа през своята сетивност и разбирането си за характера на героинята и за живота ни днес. Върху начина, по който изгражда образа на Турандот, отпечатък е оставила другата сопранова героиня – Лиу. Задграничният дебют на Цветелина Василева е с ролята на Лиу в Торонто. В нея тя излиза и на фестивала „Варненско лято“, когато е първа й среща с Гена Димитрова, тогава – Турандот. След това двете са в Гърция, в Софийската опера и балет и на други места. „Самата китайска принцеса е била в обсега на моя мироглед. Винаги съм наблюдавала другия сопран. Така че Лиу даде отпечатък и за другата героиня. Защото Турандот действително е много интересен образ, но следвайки либретото, тя би трябвало да е източната ледена принцеса, погубила много животи в името на някаква своя истина – незряла, неразбрана. За мен при Турандот, още при първата среща с Калаф, настъпват промени. Тя се влюбва и в нея виждаш една истинска жена, която намира любовта, среща точния човек. Тези чувства са се породили почти на неосъзнато ниво, извън контрола, дори извън наложения дворцов етикет. Това е Турандот – женствена, красива, с широка палитра от чувства.“ – описва разбирането си, на което основава изгражането на образа Цветелина Василева. Тя припомня последните думи на Турандот: „Аз знам името на чужденеца. Неговото име е Любов.“ „Метафорично, любовта е светлина. Любовта е най-важното, най-хубавото чувство в живота.“ – извежда основното Цветелина Василева.

За Гена Димитрова:
Гена Димитрова е символ на всичко хубаво, тя е символ на изкуството. Остави ни много образци, ето че и сега говорим за нея. Тя винаги ще присъства в нашите мисли и в изкуството изобщо. Ние изпитваме гордост, че една наша сънародничка остави такива образци с невероятния си глас. Не знам дали вече ще има такива гласове от нейния калибър. Били сме много често в една гримьорна с нея и виждаш човешкото в нея. Тя бе много честна жена, справедлива, неподправена. Действително бе човек от народа, въплътил най-хубавите му качества. Тя е наша гордост! Аз съм щастлива, че съм имала възможността, освен да пея, и да общувам с нея.

Срещата с „Турандот” довечера е една от редките възможности през тази година да сме подвластни на вълшебството на изкуството, поднесено на живо в сценичен спектакъл. „Ние сме професионалисти и независимо как се променят условията за работа, се подготвяме със същата отговорност, както преди пандемията. Действително се радвам, че имаме възможност да правим спектакли в това трудно, болно време. Хората трябва да са спокойни, че има условия – защитени са, обгрижвани са. Те със спокойствие могат да гледат спектакли и да съпреживеят магията на изкуството. Трябва да бъдем оптимисти. Какво ще се случи от тук нататък – всичко е въпрос на време. Ние, хората на изкуството, работим ден за ден. Отпаднаха много анжгажименти, но всички трябва да останем с позитивна нагласа, че нещата ще отшумят, ще се развият, ще получат нова форма, за да бъде хубаво и за артистите, и за публиката. Животът на артистите е сцената, споделянето, това, което имаш да кажеш, играта с колегите, правенето на театър. Да бъдем оптимисти!“ – завършва разговорът ми с Цветелина Василева.

Тази вече изкуството ще ни подкрепи и ще ни покаже, че сме способни да се справим, защото сме силни, защото сме заедно и защото обичаме.

• Интервюто с Цветелина Василева можете да чуете чрез бутона „Аудио“.