Цветелина Василева е Турандот, а Амади Лага – Калаф, в спектакъла на Държавна опера – Стара Загора в Народния театър днес

Цветелина Василева е Турандот, а Амади Лага – Калаф, в спектакъла на Държавна опера – Стара Загора в Народния театър днес

Своя благ характер и лиричната си душа ще вложи оперната прима Цветелина Василева в ролята на Турандот довечера на сцената на Народния театър „Иван Вазов“. Държавна опера – Стара Загора гостува в столицата със своя забележителен спектакъл с кукли под режисурата на Огнян Драганов и Дарин Петков. Блестящият френско-тунизийския тенор Амади Лага ще бъде в ролята на Калаф, а като Лиу ще видим Русалина Мочукова.

„Турандот“ с кукли на сцената на Държавна опера – Стара Загора: преживяване красиво и обогатяващо знанието ни за живота

Тази постановка на „Турандот“ е първият оперно-куклен спектакъл на българска сцена. Прекрасната идея да представи по този начин различните нива на възприемане и реагиране на света е на изключителния талантлив и находчив режисьор Огнян Драганов – директор на Държавна опера – Стара Загора. Освен визуалната внушителност, така той постига диалог между видимия свят и въображението, между съзнаваното и неосъзнатото, между истината и манипулацията.


В ролята на Турандот ще пее оперната примадона Цветелина Василева. Певицата, титулована ласкаво като един от най-красивите български оперни гласове, от години е звезда на най-престижните оперни сцени по целия свят. При премиерата на спектакъла в Стара Загора тя изигра Лиу. За своята героиня Турандот Цветелина Василева отбелязва световния връх в тази роля – Гена Димитрова, и споделя: „Внасям малко лиризъм, човешки нотки в тази героиня. Смятаме, че Турандот е принцеса, дистанцирана от народа си, ледена, студена, жестока… Обикновено гласовете, които се търсят за интерпретацията на ролята, са по-остри, по-друг тембър. Но ако човек потърси, може да открие в партията моменти, типични за жената, която има богата палитра от чувства. Това присъства в музиката на Пучини и аз внесох малко романтика. Така я чувствам, така ми допада….“

През миналата година Цветелина Василева бе Турандот и в суперпродукцията, с която Шанхайската опера отбеляза 20-та годишнина от създаването си, както и в продукцията на Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго, представена на сцената на замъка Олавинлина на престижния оперен фестивал в Савонлина, Финландия. В тези два спектакъла Цветелина Василева си партнира с блестящия Амади Лага в ролята на Калаф.

Френско-тунизийският тенор сега идва за първи път в София. Носител на наградата „Микеланджело Куписти“ – 2017 г. за най-добър певец за сезона на Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго, Амади Лага е в момента сред световните топ изпълнители на ролята на Калаф. Публиката толкова го харесва, че миналото лято във Финландия той три пъти изпя на бис арията Nessun dorma.

В ролята на Тимур ще се насладим на изкуството на именития български бас Юлиан Константинов. Участват още солистите Александър Крунев, Георги Динев, Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов, Симеон Симеонов, оркестър и хор на Държавна опера – Стара Загора, артисти от Държавен куклен театър – Стара Загора, младите таланти от Детско-юношеска студия за опера и балет „Маргаритки“, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“. Спектакъла ще дирижира Ивайло Кринчев.

Румънският художник Каталин Арборе разгръща безграничния си талант в картини, които са естествени участници в действието, а същевременно илюстрират автентичния китайски национален колорит.

Джаз ФМ е медиен партньор. С „Турандот“ довечера Държавна опера – Стара Загора гостува за трети път на сцената на Народния театър „Иван Вазов“, след като през предходните години вече представи „Бохеми“ и „Лучия ди Ламермур“.

Постановъчният екип бе заслужено отличен с годишната награда „Стара Загора“. За своята креативност и приноса си за развитие на оперното изкуството Огнян Драганов получи престижното отличие – индивидуалната награда „Стара Загора“ – 2019.