Цигуларят Джошуа Бел е звездата на Европейския музикален фестивал. Посрещаме го на 13 май в Зала 1 на НДК

Цигуларят Джошуа Бел е звездата на Европейския музикален фестивал. Посрещаме го на 13 май в Зала 1 на НДК

Прочутият американски цигулар и носител на награда „Грами“ Джошуа Бел е голямата звезда в програмата на Европейския музикален фестивал тази година. Той ще пристигне в България през май за концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Максим Ешкенази. Изпълнителят ще свири за българските си почитатели на своя уникален инструмент – цигулката Gibson ex-Huberman, изработена от Антонио Страдивари през 1713 г. Събитието е на 13 май в Зала 1 на НДК от 20:00 часа. Билети могат да бъдат закупени на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, в билетния център на НДК и на Ticketsbg.com.  

Предстоящият концерт ще предложи ново неповторимо преживяване за публиката, която вече познава яркото артистично присъствие и интензивна емоционалност на Джошуа Бел. Прочутият изпълнител е избрал да представи този път един от най-ценните шедьоври в цигулковата музика – Концерт за цигулка и оркестър №1 в сол-минор от Макс Брух, който съчетава вълнуващ романтичен дух и бравурна виртуозност. Творбата се нарежда сред четирите най-велики немски концерта за цигулка заедно с тези на Бетовен, Брамс и Менделсон. Джошуа Бел ще изпълни също и популярната пиеса Meditation („Размишление“) из операта „Таис“ от Жул Масне. В програмата са още 40-та симфония от Моцарт и увертюрата „Сън в лятна нощ“ от Менделсон, които ще представи Оркестърът на Класик ФМ радио под диригентството на Максим Ешкенази.

Джошуа Бел пристига за втори път в България, след като първото му гостуване у нас през 2013 г. в цикъла „Музиката на Америка“ предизвика истински фурор сред ценителите на класическата музика. Тогава билетите за концерта бяха разпродадени цял месец преди събитието и поради огромния интерес генералната репетиция също бе проведена в присъствие на публика. Веднага след този паметен концерт започнаха и преговорите за ново гостуване на Бел, но то стана реалност едва сега заради  интензивния концертен график на артиста. През 2013 г. Джошуа Бел остана очарован от България и българските музиканти. Той успя да създаде прекрасен контакт с Оркестъра на Класик ФМ радио, а след сценичната изява цигуларят се включи в истински щур купон заедно с българските си колеги. Бел е харесал много българската храна и хората тук, като по своя инициатива той е идвал у нас инкогнито, просто за да се наслади на атмосферата на страната, без да бърза за репетиции и концерти. „Един ден Джошуа ми се обади по телефона и ме попита къде се намирам в момента.“ - разказва Максим Ешкенази. „Казах му, че съм в Лос Анджелис, а той отговори: „А аз съм в България!“. Двамата не са успели да се видят по време на това инцидентно пътуване, но вече се подготвят за концерта в София през май. Приятелите на Джошуа Бел от Оркестъра на Класик ФМ радио също очакват с вълнение новия му гастрол и заедно с организаторите от „Кантус Фирмус“ подготвят специално тържество след концерта.

Джошуа Бел покорява всички световни сцени със своя уникален талант. Роден в Блумингтън (Индиана), той започва да се занимава с музика едва на 4 години, след като майка му открива случайно неговия талант: тя забелязала, че детето се опитва да повтори мелодия, изсвирена от нея на пиано, като опъва ластици на дръжките на гардероба. На 14-годишна възраст Джошуа Бел дебютира като солист с Оркестъра на Филаделфия под диригентството на Рикардо Мути. Той учи музика в Jacobs School of Music на Университета на Индиана и през 1989 г. се дипломира там като артист-изпълнител. Джошуа Бел прави своя дебют в престижната зала „Карнеги хол“ на 17 година със Симфоничния оркестър на Сейнт Луис. От този момент нататък той развива активна международна кариера като солист на най-добрите оркестри и диригенти по света. Цигуларят има екслузивен договор с компанията Sony Classical. Издава първия си албум още на 18-годишна възраст за Decca, а до момента е реализирал повече от 40 компактдиска, сред тях и известният саундтрак към филма „Червената цигулка“, отличен с престижната награда „Ейвъри Фишер“. Бел стана особено популярен с прочутия експеримент в метрото: на 12 януари 2007 г. той свири за един час като уличен музикант на една спирка на метрото във Вашингтон. От около 1000 минувачи 6 се спират да послушат, а само един го разпознава. Два дни преди това Джошуа свири пред препълнена концертна зала в Бостън, където средната цена на билета е била 100 долара. През 2011 г. Джошуа Бел става музикален директор на прочутия оркестър Academy of St Martin in the Fields в Лондон (гостувал на „Европейски музикален фестивал“ през 2015 г.) Без да е женен Джошуа Бел е щастлив баща на три момчета, две от които – близнаци. Именитият цигулар често  свири в училището на своите деца пред техните съученици.

  • Европейският музикален фестивал е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2016-та година, а съорганизатор на събитието е Министерството на културата на Република България. Фестивалът се провежда под патронажа на Румяна Бъчварова, вицепремиер на Република България и на Йорданка Фандъкова, кмет на София.

На снимката: Джошуа Бел на репетиция с Оркестъра на Класик ФМ преди първото си посещение у нас. Фотография: BulFoto