Четиримата пианисти с нов репертоар за третия си съвместен концерт в НДК

Четиримата пианисти с нов репертоар за третия си съвместен концерт в НДК

Установили традицията на колективните импровизации за пиано, четиримата прочути Иван Янъков, Георги Черкин, Ангел Заберски и Живко Петров излизат днес за трети концерт в Зала 1 на НДК с начален час 20. В програмата са популярни класически произведения и творби, звучали в киното, които отново ще бъдат съчетани с джаз импровизации и с взаимни музикални предизвикателства. В концерта ще се включат още Димитър Семов – барабани, и Борис Таслев – контрабас. Джаз ФМ е медиен партньор.

В третия концерт на четиримата пианисти ще прозвучат по нов начин популярни произведения на Брамс, Шопен, Моцарт, Рахманинов, Петко Стайнов. Сред филмовите теми са „Междузвездни войни“ от Джон Уилямс и „Замълчи, замълчи“ на Петър Ступел от „Любимец 13“ – първата – аранжирана от Черкин, втората – от Петров.

„Идеята за този проект е на Иван Янъков и НДК. С Иван от дълги години си симпатизираме и си говорим да направим нещо заедно. Той споделил идеята с екипа на НДК, а те от своя страна му казали, че разполагат не с два, а с четири рояла „Стейнуей“. Тогава Иван предложи да поканим Георги Черкин и Ачо Заберски. Така се появиха „Четиримата пианисти“.“ – разказа в предаването ни „Джаз истории“ Живко Петров. Преди това по идея на Маргарита Димитрова за класическата „Аполония“ в Зала 6 на НДК през 2004 г. той създава дуетен проект с Ангел Заберски – Jazz Surprise. На ударните първоначално е Христо Йоцов, а после – Димитър Семов, на баса е Димитър Шанов. „Проекта нарекохме Jazz Surprise, защото сюрпризирахме феновете с наши джаз версии на класически произведения, като правехме много импровизации. Получи се много добър качествен и ефектен продукт, който продължава да ни забавлява и до днес.“ – разказва Живко Петров. От своите архиви той ни предостави снимка от един от концертите, както и съвместно изпълнение на първа част от ла минорния концерт на Григ.

Живко Петров в „Джаз истории“, четвърта част: Jazz Surprise с Ангел Заберски прераства в „Четиримата пианисти“, възниква JP3, ражда се соловият After 4

Живко Петров и Ангел Заберски с Димитър Шанов и Димитър Семов в Jazz SurpriseЖивко Петров и Ангел Заберски с Димитър Шанов и Димитър Семов в Jazz Surprise

„В началото беше трудно – всичко е ново, не се знаеше дали и как ще потръгне музиката. Сега е нужен само един поглед между нас и мелодиите, хармонията, ритъмът стават една обща картина. И всичко това е поднесено с много финес, много джаз.“ – казва за „Четиримата пианисти“ Ангел Заберски, цитиран от НДК – продуцент на проекта.

Четиримата пианисти на сцената на Зала 1 на НДК в хитов концертЧетиримата пианисти на сцената на Зала 1 на НДК в пореден хитов концерт

Само преди няколко дни пианистите се завърнаха от Любляна, където изнесоха вълнуващ концерт, част от празничните чествания по случай 24 май, а словенската публика бурно аплодира изпълненията на четиримата любимци.

НДК предлага специални цени на билетите за този концерт: за деца под 12 г. – 10 лв., а 20% намаление от редовните цени се ползват от ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания. Редовните цени са от 20 до 50 лв. Поради големия интерес бяха пуснати допълнителни билети на цена от 25 лв.