Четирима пианисти, Оркестърът на Класик ФМ и наследството на Моцарт, Бах и Хайдн в първия концерт от Европейския музикален фестивал

Четирима пианисти, Оркестърът на Класик ФМ и наследството на Моцарт, Бах и Хайдн в първия концерт от Европейския музикален фестивал

Четирима пианисти свирят Моцарт, Бах и Хайдн в първия концерт от новото издание на Европейския музикален фестивал. Популярните Георги Черкин, Виктория Василенко и Григор Паликаров, познат преди всичко като диригент, ще свирят заедно като солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио на 29 март от 19:30 ч. в зала „България“. Участва и перспективният млад музикант Емануил Иванов.

Идеята за програмата се оформя около Тройния концерт за пиано на Моцарт, който е изключително рядко изпълняван у нас. „По времето, в което е създаден този концерт (1776 г.), е било обичайно композиторът да свири на пианото и едновременно с това, да дирижира от мястото си.“ – припомня Григор Паликаров, който ще се изяви като пианист и диригент на цялата програма. Черкин и Василенко ще представят също Концерт за две пиана в до минор от Й. С. Бах.

Специално място в програмата е отделено и на представянето на младия музикант Емануил Иванов (четвърти пианист в този концерт). 17-годишният талант получи шанса да се включи във фестивала, спечелвайки наградата на „Кантус Фирмус“ от конкурса „Млади виртуози“ през миналата година. Като солист на Оркестъра на Класик ФМ радио, той ще изпълни Концерт за пиано и оркестър в ре мажор от Йозеф Хайдн.

Програмата се допълва от оркестровото дивертименто „Музикална шега“ от Моцарт, в което композиторът е направил забавна музикална пародия на своите колеги.

„Рядко слушателите могат да чуят концерти за трима солисти. Очакваме вечерта да бъде ведра с много позитивна енергия, която ние ще раздадем на публиката“, споделя пианистът Георги Черкин. Като специална изненада за публиката той е подготвил аранжимент, който тримата пианисти с оркестъра ще изпълнят на бис.

15 събития с класическа музика и джаз в новото издание на Европейския музикален фестивал: пълната програма

Седемнадесетото издание на Европейския музикален фестивал, представен от музикална агенция „Кантус Фирмус“, ще продължи до 6 юни с участието на над 250 музиканти от Германия, Италия, САЩ, Македония, както и любими български звезди на класическата музика. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2017-та година, а съорганизатор е Министерството на културата.

  • Билетите за концерта са на цени от 15 до 40 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на Ticketsbg.com.

На снимката: Емануил Иванов