Четирима хореографи се състезават за наградата „Маргарита Арнаудова“ на Х-ия юбилеен конкурс на балет „Арабеск“ и фондация „Калина Богоева“

Четирима хореографи се състезават за наградата „Маргарита Арнаудова“ на Х-ия юбилеен конкурс на балет „Арабеск“ и фондация „Калина Богоева“

Десетото юбилейно издание на конкурса за наградата „Маргарита Арнаудова“ ще представи творби на четирима хореографи с балет „Арабеск“ в Националния музикален театър на 7 октомври. Конкурсът е основан през 1996 г. от акад. Калина Богоева. „Идеята се породи от редицата констатации, че творчеството на българските композитори не е достатъчно използвано в областта на танца у нас, а в чужбина то е съвсем непознато. От друга страна танцьорите на „Арабеск“ имаха нужда да се срещнат с хореографи от други култури, което да ги обогати и да разшири контактите на трупата с деятелите на съвременния танц. Мисля, че учредих конкурса много навреме. Историята показа, че съм имала основания и от това винаги изпитвам радост.“ – каза в интервю по Джаз ФМ акад. Калина Богоева.

От своето създаване конкурсът „Маргарита Арнаудова“ е утвърдил цяло поколение млади хореографи, които днес са лицето на съвременния български танц – Боряна Сечанова – артистичен директор на „Арабеск“, Мила Искренова, Антония Докева, Олеся Пантикина, Росен Михайлов, Галина Борисова, Петя Стойкова, Иво Димчев, Станислав Генадиев и Виолета Витанова от „Кинестетик проджект“, Живко Желязков, Асен Наков, Филип Миланов и др., посочват от „Арабеск“. От там припомнят, че през годините са създадени танцови спектакли върху произведения на Марин Големинов, Боян Воденичаров, Любомир Пипков, Александър Текелиев, Георги Арнаудов, Асен Аврамов, Добринка Табакова, Петър Дундаков, Румен Бояджиев-син и др.

Конкурсът поощрява търсенето на оригинални идеи, изразени с автентичен съвременен танцов език и стил. В сряда от 19 ч. ще видим произведенията на селектираните хореографи Деян Георгиев, Коста Каракашян, Надежда Дичева и Таня Кацарова. Ще ги оцени жури с почетен председател акад. Калина Богоева, председател Боряна Сечанова и членове хореографите Маргарита Градечлиева, Мила Искренова и Асен Наков, композиторът Петър Дундаков и критиците Мария Русанова и Петър Пламенов. Отличените от журито и от публиката проекти влизат в репертоара на балет „Арабеск”.

Наградата носи името на създателя и дългогодишен ръководител на балет „Арабеск“ Маргарита Арнаудова. Акад. Калина Богоева високо цени нейния принос: „Това бе човекът, който определено знаеше докъде може да стигне „Арабеск“ и какво е мястото на тази трупа в българската танцова култура. Тя бе изключително талантлив хореограф и умна жена. Маргарита Арнаудова бе ръководител, който знаеше накъде и защо трябва да отиде трупата. Затова реших, че трябва да има награда на нейното име.“

Постановки на Маргарита Арнаудова и до днес са в репертоара на балет „Арабеск“ и се представят при специални поводи. За извора на силата на въздействие на нейната хореография акад. Калина Богоева изтъква: „Преди всичко е нейната изключителна музикалност и способността й да интерпретира музиката по възможно най-удачния начин, за да вложи в изпълненията на танцьорите максимум убедителност и изразителност. Тя намираше правилните хореографски решения за всеки материал, който използваше. Бе изключително талантлива и също така – далновиден ръководител на „Арабеск“.

Сега дъщерята на Маргарита Арнаудова Олеся Пантикина е основен репетитор за конкурса: „Тя най-добре познава стила на майка си – как трябва да се работи в „Арабеск“ и какво трябва да се постига.“ – посочва акад. Богоева. За всички останали работите на четиримата участници ще са изненада. „В това се състои радостното очакване, защото винаги в конкурса се появяват най-неочаквани решения. Младите хора мислят по различен начин, много емоционално решават нещата, имат интересни виждания. Така че ще бъде преживяване и ще се радвам колкото може повече хора да дойдат и да видят младите ни таланти.“ – покани ни на конкурсната вечер акад. Калина Богоева.

Десетото юбилейно издание на конкурса „Маргарита Арнаудова“ се осъществява от балет „Арабеск“ и фондация „Калина Богоева“ с подкрепата на Министерство на културата.

  • Интервюто с акад. Калина Богоева можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Снимка от „Малки правила“ на Асен Наков, носител на наградата на VIII-я конкурс „Маргарита Арнаудова“.