Четирима български топ пианисти с участие в поредицата „Златните рояли 2016 - камерни концертни серии“

Четирима български топ пианисти с участие в поредицата „Златните рояли 2016 - камерни концертни серии“

Вдъхновени от успеха на събитието „Джазът среща класиката“, което се проведе миналата година в НДК, „Глобъл арт мениджмънт интернешънъл“ подготвят новия си мащабен културен проект „Златните рояли 2016 - камерни концертни серии“, в който ще вземат участие четиримата пианисти, свирили в „Джазът среща класиката“ - Георги Черкин, Живко Петров, Иван Янъков и Ангел Заберски-младши.

„Това, че изпълнявахме джаз и класика едновременно ме накара да се почувствам много освободен и да дам всичко от себе си без да имам задръжки.“ – така Георги Черкин описа преживяното по време на „Джазът среща класиката“. Цигуларят Даниел Трингов споделя своите впечатления: „Всичко беше много забавно, защото пианистите бяха избрали хубава, разнообразна програма, за всяко ухо, за всеки вкус и ние решихме да направим нещо различно.“ От името на „Глобъл арт мениджмънт интернешънъл“ българският цигулар кани четиримата български топ пианисти да вземат участие в поредица от 4 събития, които ще се проведат през 2016 г. в Пловдив, София и Казанлък.

Първото събитие от концертните серии „Златна класика 1 с Георги Черкин“ ще бъде представено около Великден в София. Публиката ще чуе втория концерт „Златна класика 2 с Иван Янъков“ в края на май или началото на юни. На „Златен джаз ексклузив с Живко Петров“ ще се насладим в края на септември, а четвъртата програма ще се състои през декември – „Златен коледен спектакъл с Ангел Заберски-син и специалното участие на Васил Петров“. В последния концерт ще имаме удоволствието да слушаме специално сформираната за целта 11-членна формация – Ladies Art Orchestra.

Организаторите на поредицата „Златните рояли 2016 - камерни концертни серии“ си поставят амбициозни цели. Една от тях е да договорят за българските музикантите впечатляващите инструменти Fazioli, за чийто създател - Паоло Фациоли, Даниел Трингов казва: „Той е един невероятно забавен и страхотен човек, който е много прецизен в това, което прави. Фациоли произвежда едни от най-бутиковите пиана в света.“ Идеята е на българска сцена да чуем известният модел Gold Leaf Fazioli, покрит с листа от 24-каратово злато.

„Всеки един от тези концерти ще бъде издаден на двоен компактдиск, понеже програмите са доста дълги.“ – Даниел Трингов разказва и за друга своя идея, обяснявайки: „Понеже всичко е тематично, смятаме да направим записите в Италия. Градчето се нарича Сачиле и се намира на около 50-60 км от Венеция.“

Тържественото откриване на цикъла „Златните рояли 2016 - камерни концертни серии“ ще бъде на 4 март (петък) от 19 ч. в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Програмата „Златна класика1“ ще бъде представена от „Струнен арт квартет“ и пианиста Георги Черкин. В квартета, който ще издаде албум през април, свирят Даниел Трингов (цигулка), Сифей Уен (чело), Адриана Точева (цигулка) и Румяна Гавадинова (чело). „Ще изпълним едни от най-хубавите произведения в класическия репертоар за камерна музика според мен.“ – казва Георги Черкин за програмата, в която са включени творби на Цезар Франк, Брамс, Моцарт и Шуман.

„Хубавата енергия привлича други хубави енергии и вярвам, че хубавите хора, хубавите музиканти се намираме и така си намираме публиката.“ – споделя Даниел Трингов в края на разговора с Таня Иванова, а Георги Черкин заключава: „Аз не съм от тези най-консервативни пианисти, които наблягат само на класиката, но се интересувам и от всичко, което е малко по-различно, по-ново, за да може човек да даде всичко от себе си в името на музиката. За мен това е най-важното.“

Цялото интервю на Таня Иванова с цигуларя Даниел Трингов и пианиста Георги Черкин може да чуете чрез бутона „Аудио“.