Четирима артисти от Ню Йорк купиха родната къща на Нина Симон като израз на творческа и политическа позиция

Четирима артисти от Ню Йорк купиха родната къща на Нина Симон като израз на творческа и политическа позиция

В края на миналата година родната къща на Нина Симон в Трайон беше обявена за продажба. Мястото предизвика интереса на четирима чернокожи артисти от Ню Йорк, които успяха да съберат сумата от 95 000 долара и да купят къщата. Тя вече е собственост на концептуалиста Адам Пенделтън, скулптора и художник Рашид Джонсън, авторката на колажи и режисьорка Елън Галахър и абстрактната художничка Джули Мерету. Те описват покупката си като израз на своята творческа и политическа позиция. Артистите са провокирани от задълбочаващото се расово разделение в САЩ, нещо, срещу което Нина Симон се бореше през целия си живот. Историята, свързана с родната къща на легендарната пианистка, певица и борец за граждански права, е разказана от Ренди Кенеди за The New York Times.

Юнийс Катлийн Уеймън (както е истинското име на Нина Симон) е родена на 21 февруари през 1933 г. в Трайон, Северна Каролина. Нина е шестото дете в семейството на Джон Дивайн Уеймън – собственик на химическо чистене и момче за всичко, и Мери Кейт Уеймън – служителка в методистката църква и домашна помощница. В своята автобиография I Put a Spell on You (от 1992 г.) Нина си спомня как майка й я е слагала на кухненския плот, давала й е празен буркан, с който да изрязва форми от тесто за бисквити.

Талантът на Нина Симон не оставя безучастни нейните съграждани и с подкрепата на част от тях тя заминава да учи в Juilliard School of Music в Ню Йорк. Но една неприятна случка я белязва завинаги. Когато е 11-годишна, Симон прави първия си публичен рецитал в библиотеката на Трайон, сграда, съществуваща и до днес. По време на концерта майка й и баща й сядат най-отпред, но са преместени на задните редове. Нина отказва да свири, докато родителите й не се върнат на местата си. „В деня след рецитала вървях сякаш са ме одрали. Но кожата ми порасна малко по-здрава, не толкова невинна и малко по-черна.“ – пише Нина Симон. Тя не пропуска да изрази своя гняв към Трайон в редица интервюта и това е причината да не е особено обичана в родния си град. Нина Симон е почетена там сравнително късно – нейна бронзова статуя е поставена в града едва преди 7 г.

„Тук има хора, които наистина не искат историята да бъде разказана, защото си мислят, че Нина Симон е направила лоша услуга на Трайон, обръщайки му гръб.“ – казва Кевин Макинтайър, предишният собственик на къщата. Той я купува през 2005 г. с идеята да я превърне в музей или обществен център, инвестирайки над 100 000 долара в ремонтни дейности, но финансови затруднения го принуждават да продаде имота.

Новите собственици – четиримата артисти от Ню Йорк, още не са решили какво ще правят оттук нататък. „Все още нямаме конкретни идеи, но понякога си мисля, че артистите са най-подходящите хора за разрешаването на сложни въпроси – като този как да почетем наследството на толкова важна и сложна личност като Нина Симон.“ – казва Адам Пенделтън в интервю за The New York Times, а Елън Галахър допълва: „Надявам се, че ще успеем да оживим това място. Нина Симон формира голяма част от човека, който съм днес, тя формира и моето усещане за история. Гледам на града като на врата към жената, която повлия на толкова много хора.“ Предишният собственик на къщата Кевин Макинтайър заключава: „Молехме се за това. Искахме място, което в правилните ръце ще се превърне във вдъхновение не само като реликва от миналото, а и като катализатор в настоящето.“

Снимки от родната къща на Нина Симон може да разгледате тук.

Фотографията на Нина Симон е от фейсбук страницата на легендарната певица и пианистка.