Четири млади и ярки джаз групи във фестивала New Music Now на клуб Menthol във Варна

Четири млади и ярки джаз групи във фестивала New Music Now на клуб Menthol във Варна

Млади, ярки, обичани и награждавани – четири от възникналите през последните години нови формации на българската джаз сцена ще са в Menthol във Варна за второто издание на фестивала New Music Now на 13 и 14 юли. В съботната вечер на морския бряг ще слушаме проектите Blue Moon с Георгия Павлова и YJazz с Велека Цанкова, а в неделя – „Спектрум“ и Dessy & The Shiny Stockings на Деси Андонова. Селекцията е на музикалния директор Михаил Йосифов, а събитията са с начален час 22:30. Фестивалът се провежда с подкрепата на фонд „Култура“ на Община Варна. Джаз ФМ е медиен партньор.

От малката сцена на закрито, на която музикантите почти безвъзмездно свирят за удоволствие преди години, сега клуб Menthol посреща творци и публика на централния плаж на Варна. „Оказа се, че мащабът и мястото предполагат повече хора да слушат музика на живо. Тук тя звучи лятно, непринудено и семпло – точно както трябва да е джаз музиката, а не като елитарно изкуство, както повечето хора се опитват да демонстрират, че е.“ – коментира пред Джаз ФМ създателят и управител на клуб Menthol Снежка Пенева.

Джаз музиката свързваме с непосредственост, свобода, простор и необят, затова и морето е толкова красноречив естествен неин символ. През годините около Menthol се изгради общност на джаза, творците с възхищение разказват за грижата за музиката там, а обстановката създава усещане за единение с изкуството и с природата. Време е публиката във Варна да чуе джаз дебюти на тази сцена.

„Клубната българска авторска музика бележи страхотен подем в последните години. Затова се опитваме от две години с голямата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Варна да правим фестивал, на който да покажем утвърдени проекти, които се случват в София, в Пловдив и в другата част на страната, но не успяват да дойдат до Варна.“ – обяснява идеята за възникването на New Music Now Снежка Пенева.

Музикален директор е Михаил Йосифов: „Групите, които предложих, вече имат кариера, но тепърва набират скорост. Това са едни засега млади и търсещи своето място хора. Но имайки предвид колко са талантливи и колко хубави неща правят, сега е моментът да ги чуете.“ – съветва той. Мишо Йосифов бе в студиото ни, за да ни разкаже за музикалното си лято, точно преди студентите му от Бигбенда на Националната музикална академия да излязат на сцената на фестивала A to JazZ в София.

New Music Now 2019

13 юли
Първият фестивален ден започва с проекта Blue Moon на Георгия Павлова с Димитър Горчаков, Даниеле Феббо и Никола Горялов. „В последните няколко години Георгия започва да намира своето място на джазовата сцена, има много интересен облик, глас и подход към музиката.“ – казва Михаил Йосифов.

Вторият концерт е на YJazz. Велека Цанкова току-що е завършила Националната музикална академия, а инструменталистите от Fourth Edition – ядро на SoulBmoll – са още студенти. Заедно те се изявяват под името YJazz и през ноември спечелиха Голямата награда на Младежкия джаз конкурс в Пловдив. В състава са инструменталистите Мартин Бодуров, Светослав Миланов, Даниеле Феббо и Виктор Викторов. Велека Цанкова разказа повече в студиото на Джаз ФМ в интервю заедно с Виктор Викторов.

14 юли
Програмата в неделя започва с вокалната група „Спектрум“ – Боряна Йорданова, Весела Морова, Наско Кулински, Янко Янков и Константин Бейков. „Те са много професионален вокален квинтет. Толкова изпипани вокали, пеещи ансамблово джаз, у нас не съм чувал.“ – отбелязва за тях Михаил Йосифов. Само преди няколко месеца „Спектрум“ впечатлиха „Манхатън трансфър“ като подгряваща група на техния концерт в София. Формацията е подготвила нов репертоар и предстои да запише албум, а авторските им песни публиката във Варна първа ще чуе, отбеляза Весела Морова при гостуването си в ефира на Джаз ФМ, за да представи четири нови песни, записани с Любомир Денев и Бигбенда на БНР.

Финалът на New Music Now ще постави Деси Андонова с нейния проект Dessy & The Shiny Stockings с участието на китариста Петър Георгиев и басиста Димитър Карамфилов. Деси, която бе част от Sentimental Swingers, записва солово съвременен джаз и често е диджей в клубовете в страната, а тук пее предимно суинг. „Деси стои много добре в това амплоа, много й пасна, много добре й стои гласът и тя самата изглежда много въодушевена.“ – подчертава Мишо Йосифов. Деси Андонова току-що представи пред слушателите ни новата си песен Back Then.

С второто издание на фестивала new Music Now клуб Menthol продължава да възпитава култура на интерес към качествената нова музика. „С годините се опитахме да изградим доверие у нашата публика и да им предлагаме нови неща, които дори да им звучат непознато, знаейки, че се случват при нас, те да идват и да ги чуват. Затова поканихме Михаил Йосифов и работим с вас като партньори, за да бъдете още един гарант за това, че музиката, която се опитваме да предложим на публиката, е качествена и трябва да се чуе. Сама по себе си тя може да е прекрасна, но ако няма публика насреща, е свършена само половината от работата. Опитваме се да бъдем този посредник, на когото хората, желаещи да слушат музика, да се доверят и да очакват следващата ни подборка.“ – казва вече с перспектива към третото издание на фестивала Снежка Пенева.