Четири фестивала в София този уикенд. Специални концерти и изложби също отправят покана към нас. Имаме нови читалня и библиотека за свободно ползване

Четири фестивала в София този уикенд. Специални концерти и изложби също отправят покана към нас. Имаме нови читалня и библиотека за свободно ползване

В честване на традициите и връзките помежду ни днес и през двата почивни дни София и околните села са домакини на фестивал на пролетта и природата, на фестивал на традиционните български сортове плодове и зеленчуци и на детски фолклорен фестивал. Четвърти фестивал ще търси духа в машината. В музикалната програма в нашия град още Камелия Тодорова ще пее със свои ученици и Джаз формация „София“ днес в концертната зала на Дом на културата „Надежда“, а Sentimental Swingers утре вечер ще представят дебютния си албум с Мишо Йосифов секстет Cradle of Love. В НДК продължава Салонът на галериите с участието на над 30 културни института и специална изложба с творби на Георги Божилов – Слона. В кварталите Студентски град и Слатина вече имаме нови читалня и библиотека за свободно ползване. За участие в изграждането на по-добра среда ни канят инициативи за залесяване и за градско земеделие.

Създаден като протест срещу намерението да се разработи кариера в пространството между с. Мрамор и София, Националният фестивал на белия щъркел ще се проведе за осми път утре. Първото му издание е най-многобройно – участват около 1600 души, и то постига целта си – спасяването на природата. „Тогава се опитахме да опазим средата, в която живеем, още повече, че в района има много голям хабитат – влажна зона на устието на р. Църна бара, с 185 вида птици. Мрамор е хубаво и екологично чисто място, макар и на 10 км от центъра на града. Тогава тази инициатива се роди под формата на протест, Министерството на околната среда и водите стана традиционен партньор и през годините сме се постарали да центрираме усилията си в мястото, в средата, в която живеем.“ – разказа в интервю за bTV Radio създателят на фестивала Григор Толев. Осмото издание на Националния фестивал на белия щъркел утре в с. Мрамор започва в 10:30 ч. на площад „Св. Иван Рилски“. Фестивалът цели да възпита у децата любов към природата, затова и малчуганите са основни участници. Това, което ще се случи, Григор Толев описа с думите: „Ще има свежи прояви на малки деца, неизкушени от лицемерието на възрастните. Нещата ще бъдат искрени.“ Фестивалът има конкурсен характер и ще бъдат присъдени награди в категориите за най-добро индивидуално участие с маскараден костюм във всяка една от възрастовите групи, за най-добро групово представяне, в конкурс за детска рисунка на тема „Опазване на природата“, в конкурси за изпълнение на песен, танц или сценка, посветени на идването на пролетта, на белия щъркел и опазване на местообитанията му, както и за най-добро индивидуално участие в конкурсната програма. Организатори са кметството на село Мрамор, район „Връбница“ на Столичната община, читалище „Свети Иван Рилски – 1922“ – село Мрамор, СНЦ „Обществен съвет – Мрамор“ и Българското дружество за защита на птиците.

Фестивал за свободна размяна на семена и разсад от традиционни български сортове плодове и зеленчуци ще се проведе този уикенд край Елин Пелин. Идеята на „Зеленият отбор на България“ е старите сортове родни плодове и зеленчуци да бъдат съхранени във времето. През следващите месеци от екипа на фейсбук групата планират експедиции в цялата страна за събиране, картографиране и описване на български традиционни сортове, съобщи в интервю по bTV Radio създателят на инициативата Калин Христов. Доброволците ще споделят опит от градини, екоселища и пермакултурни площи. На двудневния фестивал, на който ще бъде осигурено и място за къмпингуване на участниците, също така ще има музика на живо в изпълнения на български и гръцки групи, както и на всички гости, които ще си припомнят българските народни песни. Включилите се във фестивала ще приготвят заедно традиционни български ястия за солидарни трапези, като и ще се обменят рецепти за здравословна храна. През цялото време ще има отворен оказион за размяна на дрехи, книги, играчки и предмети от бита. Ще бъдат изнесени лекции за връзката на човека с околния свят като част от природата, ще има йога занимания. В подкрепа на инициативата на „Зеленият отбор на България“ за залесяване на пустеещи площи, участниците ще получават безплатно и фиданки ясен. Активисти от „Зеленият отбор на България“ през последните няколко седмици бяха сред участниците в акциите по залесяване на опожарената преди две години гора над село Локорско. И тази неделя инициативата за възстановяване на гората с помощта на местната администрация и доброволци продължава.

Междувременно инициативата за градско земеделие Urban Farming – Sofia продължава подготовката на площите в бившите оранжерии на „Озеленяване“ в столичния квартал „Дружба“ за индивидуално и съвместно отглеждане на плодове, зеленчуци и подправки за лично и общо ползване. В петък, събота и неделя с компост, закупен от общинската инсталация за преработване на биоотпадъци в „Хан Богров“, ще се насипват леглата, в които после ще се отглеждат растенията. Оранжериите се намират близо до спирка „Блок 501“ в кв. Дружба.

С празнични концерти в центъра и в кварталите на София до неделя продължава четвъртото издание на Детския фолклорен фестивал – София. Той бе открит снощи на сцената в парка в кв. Младост 3. От 18 до 20 ч. днес децата ще се изявяват на сцена на площада в село Бусманци, а утре – в читалището в село Бистрица. Финалът е на 26 април, неделя, от 14 ч., на Лятната естрада в Борисовата градина. Всички изяви са с вход свободен. Българските участници са детски танцов ансамбъл „Бистрица”, детски фолклорeн ансамбъл „Огнените” от Бусманци и детско-юношески танцов ансамбъл „Пламъче” – София. На сцените на фестивала ще танцуват и пеят и танцови състави от София, Етрополе, Кремиковци, село Мирково. В програмата се включват и възпитаници на Столичния общински дневен център за социална интеграция на инвалиди и СОУ за деца с нарушено зрение „Луи Брайл“. Сред изпълнителите на фолклорна музика са Диана Гатева от Карлово и дует „Рукатка“ от столицата. Фестивалът бе открит от гайдарски състав за изворен фолклор „Петко войвода“ от София. Пет са чуждестранните състави участници – детски колектив от Културно-артистичната асоциация „Гайрет” (гр. Сараево, Босна и Херцеговина), „Мали Гронковяни” (Полша); Ансамбъл „Доролетул” (Румъния); група „Дуреш” (Албания) и Ансамбъл „Ера“ (Сърбия). Организатори на фестивала са Сдружение „Международен детски фолклорен фестивал София” и детско-юношески танцов ансамбъл „Пламъче” – София. Пълната програма можете да намерите на сайта на фестивала.

Електроконтролната зала на Националния дворец на културата съживява духа в машината във фестивала Sofia Underground, провел се за първи път през 1997 г. Тази година темата е „Машини“. „Темата, около която се осъществи селекцията на фестивала за пърформанс и гранични форми на изкуство, се определя както от изчерпването на конвенционалните форми за интелектуална и критическа реакция към обществените процеси, така и от търсенето на нови полета и изразни средства за художествена рефлексия и креативен процес.“ – така организаторите анонсират фестивала, който ще се проведе в събота и неделя и ще има допълнителна програма в София и страната до 2 май. Селекцията е направена на кураторски принцип, като програмата включва международни участници – десетина световни артисти, изявени и дебютиращи, български автори и интердисциплинарни участници с дебют в пърформанса, артисти от „Изкуство в действие“ и студентски пърформанси от фестивала „Шах с пешката“, студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет. Входът към основното място за провеждането на събитието е под Зала 11 (кино „Люмиер“). Паралелна фестивална програма ще има в клуб „Таралеж“ във Велико Търново. Там ще бъде представен проектът на Богдан Александров „Доминация“ – специфична пространствена намеса, и тя ще бъде предавана на живо в София. На 29 и 30 април фестивалът продължава в Пловдив. Продължението в София ще бъде идния петък, на 1 май, когато в the fridge/Хаспел на бул. „Мадрид“ №8 ще има лекции, прожекции и партита. Ще бъде връчен седмият Железен орден за съвременно изкуство на Венцислав Занков, ще бъде прожектиран документален филм за неговите проекти. Sofia Underground се провежда в партньорство с НДК, с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“, със съдействието на „Гьоте институт – София“ и наградата Gaudenz B. Ruf.

В музикална София още Камелия Тодорова ще пее със свои ученици от Нов български университет и Джаз формация „София“ днес в концертната зала на Дом на културата „Надежда“. В концерта „Пролетни мечти“ от 18 ч. се включват Десислава Димитрова, Катя Кръстева, Ванеса Блажева, Елена Сиракова, Кирил Пешев, Силвестър Елеазар, Дарина Цветанова, Десислава Георгиева. Камелия Тодорова ще разкаже повече в 9:40 ч. в „Джаз ден“. А дъщерята на Кеми – Рейчъл Роу, и Атанас Сребрев ще представят в театъра в НДК нова версия на мюзикъла „Чикаго“, който месеци наред играха на сцената на Музикалния театър.

Жаждата за живот – звученето на музиката от средата на миналия век е младо в изпълненията на Вера, Деси и Рони от Sentimental Swingers и Мишо Йосифов секстет. На концерт в „София лайв клуб“ в събота те ще представят дебютния си албум Cradle of Love.

В и около Зала 6 на НДК продължава започналия вчера първи Салон на галериите. До понеделник в него се представят над 30 галерии – държавни, общински и частни. Специална ретроспективна изложба показва за първи път в такава пълнота творчеството на Георги Божилов – Слона. Като част от съпътстващите събития се провеждат творчески работилници и представяния на участващите художници.

От вчера в София работят нови свободни читалня и библиотека, открити на Международния ден на книгата по идея на районните администрации. Читалнята е в сградата на район „Студентски“ (Студентски град, бл. 5), като книгите в нея могат да се ползват свободно от гражданите, докато изчакват да бъдат обслужени. Библиотеката на открито е в района на „Лабиринта“ в парка „Гео Милев“. Всеки ще може да ползва и допълва нейния фонд. Подобна свободна библиотека на открито има от няколко години в парка на Военна академия.

На снимката: Откриването на детския фолклорен фестивал. Снимка: авторът