Честит Международен ден на джаза! Глобалният концерт е в Санкт Петербург, а Мирослава Кацарова ни подари нова версия на обичаната „Бяла тишина“

Честит Международен ден на джаза! Глобалният концерт е в Санкт Петербург, а Мирослава Кацарова ни подари нова версия на обичаната „Бяла тишина“

Глобалният концерт на звездите по случай Международния ден на джаза тази година ще бъде в Санкт Петербург, като в залата на Маринския театър ще се изявят над 30 от най-големите имена в джаз музиката, представители на 14 държави. Творчески директори на концерта тази година са предложилият честването на Международен ден на джаза Хърби Хенкок и руснакът Игор Бутман, музикален директор е Джон Бийзли. Тил Брьонер, Тери Лин Карингтън, Джоуи ДеФранческо, Фатумата Диауара, Кърт Елинг, Робърт Гласпър, „Манхатън трансфър“, Бранфърд Марсалис, Даян Рийвз, Лии Ритенауър, Лусиана Соуза и много други ще излязат на сцената на концерта, който започва в 23 ч. българско време и ще се излъчва на живо на сайта и на фейсбук страницата на Международния ден на джаза.

Изборът върху Санкт Петербург пада заради неговото голямо значение за културните процеси в Русия, включително заради създаденият там през 1927 г. Първи концертен джаз бенд, последван две години по-късно от Първи джаз колектив. През 1989 г. в Санкт Петербург е основана единствената до момента Джаз филхармонична зала в Русия. Маринският театър е едно от бижутата на Санкт Петербург – град, който може да се похвали с много обекти в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

Световният концерт за Международния ден на джаза тази година бе предшестван от празнично събитие в Ню Орлиънс, на което Хърби Хенкок се срещна с млади таланти, а на сцената се изявиха Пати Остин, Ледиси, Филип Бейли, Билал, Preservation All-Stars и много други (на снимката). Над 1500 души присъстваха в залата, а концертът бе посветен на тривековния юбилей от основаването на Ню Орлиънс.

За Международния ден на джаза Мирослава Кацарова сподели със своите слушатели нова версия на „Бяла тишина“ на Борис Карадимчев и Богомил Гудев. Песента е създадена заедно с Мирослав Турийски – пиано и аранжимент, Веселин Веселинов – Еко – бас, и Христо Йоцов – ударни, в национална кампания за претворяване в съвремието на българското музикално наследство.

„Честит празник на джаза и на всички нас, които се вдъхновяваме, спасяваме, отразяваме в тази музика! През годините започнах да чувам в нея не само звуци, ритъм, хармонии, но и паузите и тишината й. Опитвам се да овладявам изкуството на мълчанието и тишината и в собствения си живот…“ – написа Мира на своята страница във фейсбук.

В 15 ч. в „Следобедни импровизации“ очаквайте специалния гост на Таня Иванова за днешния празник.