Червената цигулка „Страдивариус“ и Оркестърът на Класик ФМ в записания у нас нов албум на Елизабет Питкерн

Червената цигулка „Страдивариус“ и Оркестърът на Класик ФМ в записания у нас нов албум на Елизабет Питкерн

Американката Елизабет Питкерн изсвири на своята Червена цигулка „Страдивариус“ и с Оркестъра на Класик ФМ под диригентството на Максим Ешкенази цигулковите концерти на Бетовен и Брух за новия си албум. Записите бяха завършени в края на миналата седмица в Първо студио на БНР.

Елизабет Питкерн е известна като притежателката на цигулката Stradivarius Red Mendelssohn от 1720 г. – инструмент, който има забележителна история и уникални звукови качества. Той вдъхновява режисьора Франсоа Жирар за създаването на филма „Червената цигулка“, отличен с „Оскар“, а също и композитора Джон Корилиано за написването на изключителната музика към същия филм. Елизабет получава цигулката като подарък от своя дядо, който купува инструмента на търг през 1989 година.

През този сезон Елизабет Питкерн гостува с голям успех в цикъла „Музиката на Америка“, организиран от агенция „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“. Веднага след концерта, който изнесе на забележителния си инструмент на 30 януари в зала „България“, тя направи и студийни записи на творбата, изпълнена с много вдъхновение пред столичната публика – Концерт за цигулка и оркестър в сол-минор от Макс Брух. Миналата седмица музикантите завършиха работата по албума, като записаха цигулковия концерт на Бетовен.

„Те са изключително добросъвестни, чистосърдечни и с топло отношение, и изразяват музиката буквално от сърце”, с уважение казва за оркестъра Елизабет Питкерн. А за диригента допълва: „С Максим Ешкенази сме приятели от 15 години, когато учихме заедно в Америка. Неговата енергичност и талант веднага правят впечатление.“

По време на престоя си в София Елизабет Питкерн посети концерта на Георги Черкин и ансамбъл „Софийски солисти“ от Европейския музикален фестивал на „Кантус Фирмус“. Тя поздрави изпълнителите и изрази възхищение от аранжиментите, направени от Георги на цикъла „Годишните времена“ от Чайковски, които прозвучаха премиерно на концерта.

Веднага след завръщането си в САЩ Елизабет ще продължи работата си в лятната музикална школа Luzerne Music Center Festival в щата Ню Йорк, на която тя е президент, директор и художествен ръководител.

Елизабет Питкерн започва да свири на 3-годишна възраст и дебютира на сцената на 14 години. Тя учи при видния професор по цигулка Робърт Липсет в Университета на Южна Калифорния. По-късно преподава там в продължение на десет години. Участник в Marlboro Music Festival, Елизабет Питкерн изпълнява камерна музика с членове на струнните квартети „Джулиард“ и „Гуарнери“. Цигуларката дебютира в Ню Йорк през 2000 г. с New York String Orchestra в Alice Tully Hall на „Линкълн център“ и е свирила като солист с Оркестъра на Филаделфия.

Снимка: Янко Димитров